Barion Pixel

Születésünktől kezdve a világ megismerésének egyik fontos eszköze számunkra az érzékszervekkel való észlelés.

Az érzékelés folyamatának elsődleges feltétele, hogy az érzékszervek és az ahhoz kapcsolódó idegrendszeri folyamatok megfelelően működjenek.

Már csecsemőkorban fontos szerep jut a taktilis (tapintás, bőr általi) érzékelésnek. Az újszülött baba számára rendkívül fontos az érintés, a bőrkontaktus, a gyengéd simogatás, masszázs, melynek nyugtató, feszültségoldó hatása van. Ennek hiányában fejlődése sem zajlik optimálisan.

Kisbaba korban a világgal való ismerkedésnek fontos része a tapintás. A picik így ismerkednek a különböző tárgyak formájával, méretével, anyagával, és más tulajdonságaival.

 

Bőrünk

 

Figyeljétek meg:  a testünk mekkora részét fedi bőr? A testnyílások kivételével mindenhol bőr borítja a testünket. Van ahol vékonyabb, van, ahol vastagabb.

Legvékonyabb a szemhéjunkon, legvastagabb pedig a sarkunkon.

 

Vajon mi a szerepe a bőrünknek?

 

Megvédi a testünket a sérülésektől, környezeti hatásoktól, kórokozóktól. Apróbb sérülések esetén hamar regenerálódik.

Jelez nekünk, ha túl melege van a testünknek, vagy ha túlságosan lehűltünk. Ilyenkor izzadunk, kipirul a bőrünk, vagy azt érezzük, hogy kihűlt a kezünk-lábunk, didergünk, vacogunk.

A bőrünk véd minket a nap káros sugaraitól is azzal, hogy lebarnul. Ehhez a védekezéshez azonban szükségünk van további segítségre is, ezért használunk naptejet, napvédő krémet ha sokat vagyunk a szabadban.

A bőrünkkel érzékelni is tudunk. Érezzük a hideget-meleget, a különböző érintéseket, ujjainkkal ki tudjuk tapogatni a tárgyak körvonalait, felismerjük az anyagát.

 

Szólások

 

Mikor mondjuk?

  • Alig fér a bőrébe.
  • Félti a bőrét.
  • Van bőr a képén!
  • Csont és bőr.
  • Hadd érezze, ha hallani nem akarja!

 

Taktilis érzékelés óvodáskorban

 

A taktilis érzékelésnek még óvodáskorban is fontos szerep jut.

A környezet megismerésének egyik legélvezetesebb módja a gyerekek számára a sokféle anyaggal való ismerkedés.

Fontos, hogy elegendő lehetőséget és időt hagyjunk nekik, hogy kedvük szerint vizsgálgassák a különböző anyagokat! Hadd kísérletezzenek, játsszanak velük mindenféle cél nélkül, kézzel, lábbal, vagy egész testükkel!

A látszólag „értelmetlen” tevékenységek, mint a sárban való turkálás, vagy a homok pergetése az ujjaik között, a vízben való pancsolás nemcsak örömforrás a gyerekek számára, hanem értékes tapasztalatokhoz is juttatja őket, miközben az érzékelés folyamatát gyakorolják.

 

 

Adjunk nekik sok lehetőséget a természetes anyagokkal való ismerkedésre! Ilyenek például: a víz, sár, homok, föld, fű, agyag, botok, kövek, termések.

Legyen lehetőségük sokoldalúan ismerkedni más anyagokkal is: papírral, gyurmával, tésztával, só-liszt gyurmával, különféle textilanyagokkal, fonalakkal.

 

Problémára utaló jelek

 

Amikor az érzékszervi ingerekre túl erős, vagy túl gyenge reakciót ad az idegrendszer, a szenzoros feldolgozás nem megfelelően működik.

Taktilis érzékelés esetén erre utaló jel lehet például,

  • ha nagyon alacsony-, vagy magas a fájdalomküszöbe (nem érzi a fájdalmat, amikor sérülés éri, vagy ellenkezőleg: picit erősebb érintést is fájdalmasnak él meg)
  • probléma nélkül elfogyasztja a forró ételt, italt, nagyon jól bírja a magas hőmérsékletű vizet fürdéskor,
  • nem tudja elviselni a címkéket a ruhában, a szoros övet, csatot, a betűrt pólót …stb.

 

A fenti kiragadott példák nem mindig utalnak problémára, mindenképpen szakember feladata az ezzel kapcsolatos vizsgálat és szükség esetén a terápia összeállítása.

 

Játékötletek

 

Nézz meg néhány játékötletet, amelyben a taktilis érzékelésnek jut főszerep!

 

Mindennapos érintések

 

A mindennapos érintések mint a fürdés, törölközés, krémezés, vagy lazító masszázs jótékony hatással vannak az érzelmi kapcsolódásra, ezen kívül segítenek a gyerekek számára a saját testhatáraik, testrészeik elhelyezkedésének tudatosításában.

Ezzel kapcsolatban további ötleteket olvashatsz ebben a bejegyzésben.

A testrészek érzékelése fontos kiindulópontja lesz a téri tájékozódásnak, amely az írás-olvasás elsajátításához is nélkülözhetetlen lesz majd. Ezért az iskolaelőkészítő csoportban is sok hasonló játékot játszunk.

Például: egymás hátára rajzolnak a gyerekek egy adott ábrát, aki pedig érzékelte a hátán a rajzot, lerajzolja egy papírra, vagy egy tálcára szór lisztbe az ujjával. Ezt otthon ti is kipróbálhatjátok!

 

 

Ismerkedés különböző anyagokkal

 

Különösen a nyár ad sok lehetőséget arra, hogy hosszantartóan, saját kedvük szerint ismerkedjenek a gyerekek a természetben található sokféle anyaggal.

Ismerkedjetek a vízzel szabad játék, öntögetés, méricskélés során! Olvasd el itt, hogyan!

Vízparti játékötletek között is találsz érzékelő játékokat.

Kövekkel, kavicsokkal való ismerkedéshez itt találsz ötleteket.

Játsszatok a botokkal, faágakkal érdekes játékokat – olvasd el itt a tippeket!

Mezítlábas séta során is sokféle anyagot ismerhettek meg az érzékelés útján. Nézd meg itt, hogyan készíthetsz mezítlábas pályát!

 

 

Tapintós lufik

 

Nagyon szeretik a gyerekek a különböző dolgokkal megtöltött lufikat, amelyeket érdekes játék markolászni, dobálni. Készíthettek mindegyikből kettőt, így játszhattok becsukott szemmel párosító játékot, amikor az egyforma anyaggal töltött lufikat kell megtalálni.

Megtöltheted a lufikat apró szemű termésekkel: bab, kukorica, búza, liszttel, rizzsel, vagy sóval, és ha kint játszotok akár vízzel is.

 

Selacava.blogspot.com

 

 

Tapintós játékok

 

Mi van a kezemben?

 

Ezt az egyszerű játékot nagyon szeretik a gyerekek! Gyerkőcöd csukja be a szemét, vagy kössétek be egy kendővel, és adj a kezébe egy tárgyat! Tapintás útján próbálja meg kitalálni, hogy mit tart a kezében!

Ezzel kapcsolatban a Játék a gyümölcsökkel c. bejegyzésben is találsz egy ötletet!

 

Tapintós doboz

 

Elkészíthetitek ezt a játékot egy másik változatban is: egy papírdoboz egyik oldalára vágjatok egy lyukat, és ezen keresztül kell kitapogatniuk a gyerekeknek adott tárgyakat.

Segítségképpen egy lapra fel is rajzolhatjátok, mi minden van a dobozban. Itt is meg tudod nézni ezt az ötletet.

 

Crumbbums.com

 

Mikuláskor például úgy is játszhatjátok ezt a játékot, hogy a Mikulás zsákjába nyúlva kell kitapogatni a megfelelő ajándékot. Ezt a játékot itt tudod elolvasni.

 

Ismerd fel a társadat!

 

Hasonló játék, amikor nem tárgyakat, hanem egymást próbáljuk felismerni bekötött szemmel. Ha családban játsszátok ezt a játékot, akkor lehet csak a kéz, vagy arc alapján kitapogatni, hogy ki az illető.

Anyák napján játszottunk az anyukákkal az „Ismerd fel a gyermekedet!” játékot – ezt itt tudod elolvasni.

 

Játékok a konyhában

 

A konyha az érzékszervek birodalma, így ha a gyerekek részt vehetnek a sütésben-főzésben rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodnak!

A lisztben való rajzolgatástól kezdve a tésztagyúráson át a sógyurma készítésig sok tippet találsz ebben a bejegyzésben.

 

Gyurma, sógyurma

 

Az egyik legkedveltebb érzékelő játék a gyerekeknél a tészta, gyurma, sógyurma készítése.

A házi készítésű gyurmákat nem csak ételfestékkel színezhetjük, hanem egyéb anyagokat is belekeverhetünk, például: csillámport, apró szemű terméseket, szárított levendulát, különböző illatokat (citrom, fahéj, narancs), így még több érzékszervre hat majd a vele való játék.

Gyurma receptekért ide kattints!

 

One Time Through

 

Tematikus érzékelő játékok

 

Bármilyen témakörhöz érdemes kapcsolni különböző tevékenységeket, amelyek lehetőséget adnak a gyerekeknek az érzékszervek útján való játékra.

Ha például a tengerek, tavak élővilágáról beszélgettek, berendezhettek egy vízi játékvilágot, amelyben helyet kaphatnak kavicsok, növények, kagylók, és víz. Benépesíthetitek vízi állatokkal, járművekkel és különböző történeteket is szőhettek köréjük. Erről itt olvashatsz bővebben, és itt is találsz hozzá ötletet.

 

Tenger világa – játékötletek

 

Nézd meg az érzékszervekkel kapcsolatos összes játékötletet!