Barion Pixel
Nyáron ha csak tehetitek, engedjétek a gyerekeket minél többet mezítláb szaladgálni! Manapság túl sokat járunk cipőben – van, aki még otthon is lábbelit hord – ez pedig nem tesz jót a lábunknak. Ha a gyerekek sokat vannak mezítláb, egészségesebb lesz a lábuk, mivel a talaj közvetlenül a talp izmait, ízületeit masszírozza, megelőzve ezzel a különböző lábdeformitások kialakulását. Sok érdekes játékot is kipróbálhattok, ha lekerül rólatok a cipő! Játékos lábtorna gyerekeknek.

 

Mezítlábas út

 

Ehhez a játékhoz az az ideális, ha otthon udvaron, vagy kertben tudtok játszani. Ha erre nincs lehetőségetek, játsszátok ezt a játékot akkor, amikor vízparton vagytok, esetleg kirándultok!

Építsetek egy olyan utat, amelynek minden szakaszán másfajta anyaggal találkozik a gyerkőc lába. Kezdjétek a sétát a füvön, majd következhet egy kis homokos rész, majd kavicsos útszakasz. Ezután ismét jöhet valami simább rész, például egy régebbi tepsibe, vagy tálcára locsolt víz. Innen ráléphet ismét a fűre, majd jöhet egy szakasz, amire kissé göröngyösebb föld van szórva. Ha akad otthon egypár tégla, abból is készíthettek lépegetőt. Elhelyezhettek az úton levél-szőnyeget, vagy botokat, fakérgeket lerakva szorosan egymás mellett. Természetesen a balesetveszélyre mindig ügyelni kell: szúrós, hegyes részre ne lépjen rá a kisgyermek!

 

 

Játékos lábtorna gyerekeknek

 

Ha már többször végigmentetek az úton, beszéljétek is meg közben, mit érez a lábatok! Melyik anyag simogatja legjobban a talpatokat, melyik az, ami nem olyan kellemes? Melyik a legpuhább, melyik a legkeményebb?

 

 

  • A mezítláb járás nemcsak kellemes érzés, de masszírozza is a talp különböző pontjait, serkenti a vérkeringést.
  • A láb megfelelő tartása hatással van a boka, a térd, a csípő állására, tehát az egész test egészére.
  • A különböző egyenetlen anyagokon való járás az egyensúlyérzéket is fejleszti.
  • A természetes anyagokkal való érintkezés elősegíti azok megismerését (érzékelés fejlesztése), közvetlen kapcsolatot teremt a kisgyermek és a természet között.
  • A különböző anyagok és azok tulajdonságainak megnevezése az ismereteit, szókincsét bővíti.

 

 

  • Szedegessetek fel apró kavicsokat a lábujjaitokkal. Ha több gyerek játszik együtt, versenyezhetnek is, ki gyűjti megadott idő alatt a legtöbbet.
  • Tépkedjetek  füvet lábbal!  Figyeljétek meg, melyik lábujjatokkal tudjátok leginkább megfogni a füvet!
  • Ha strandon vagytok, hasonlítsátok össze a vizes lábnyomotokat! Kié a nagyobb?
  • Ha homokos parton vagytok, ássatok egy lyukat és hordjatok bele vizet, vagy iszapot! Kezdődhet a lábbal dagonyázás! Próbáld ki te is! Milyen érzés beletaposni a sima, meleg iszapba?

 

Készítsetek otthon is mezítlábas utat, így rossz idő esetén is tudjátok tornáztatni a talpatokat!

Ehhez varrjatok egypár nagyobb babzsákot – egyszerű téglalap formából készül -, vagy töltsétek a babot zacskóba, csomózzátok meg és tegyétek egy kispárna huzatba. Használjatok többféle töltőanyagot: rizs, kukorica, gesztenye, szivacskockák stb.

Az út egy-egy szakaszára elhelyezhettek  egy „tüskés” lábtörlőt, gumis fürdőszobaszőnyeget, bolyhos kis kádkilépőt…bármit, amit otthon fellelhető. Fontos szabály, hogy ne csússzon el a gyerek lába alatt!

 

Játékos lábtorna gyerekeknek

Jó játékot!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!

Készítsd el a testrészekkel kapcsolatos  játékokat!