Barion Pixel

Ha már megismerkedtetek a tengerek, óceánok élővilágával, további játékok közben még jobban segíthetitek az ismeretek elmélyülését.

Válogassatok kedvetekre az alábbi tengerrel kapcsolatos játékötletek közül!

 

Érzékelő játék

 

Rendezzetek be egy tengeri élővilágot egy nagyobb lavórban, dézsában, vagy műanyag ládában! Használjatok természetes anyagokat is: kavicsokat, vizet, homokot, kagylókat, csigaházakat, növények részeit.

Népesítsétek be az általatok elképzelt vízi világot tengeri élőlényekkel!

A sokféle anyaggal való játék során fejlődik az érzékelés folyamata. Óvodás életkorban a világ megismerésének egyik fontos módja az érzékszervekkel való megismerés, ezért jó, ha minél több lehetőséget biztosítunk erre a gyerekeknek!

 

Gift of Curiosity

 

Oximaxplayroom.com

 

Adhatsz a gyerekeknek különböző eszközöket, amelyekkel megpróbálhatják kihalászni a halacskákat! Ha nincs a képen látható merítőhálótok, akár egy tésztaszűrő, vagy egy egyszerű merőkanál is megfelelő!

 

Teaching 2 and 3 years old

 

Az érzékszervek fejlődésén túl egy cápatámadás, vagy tengeri csata eljátszása lehetőséget ad a gyerekeknek a belső feszültségük levezetésére, konfliktusaik feloldására, félelmeik megjelenítésére is.

 

Mommy’s Bundle

 

Finommotorika fejlesztő játék

 

Egy lezárható tasakra rajzolj egy cápát, a tasakba pedig tegyél kevés vizet és pár kishalat, amelyek babszemekből készíthetők el. Gyerkőcöd feladata lesz a kishalakat az ujjaival a cápa szájába terelgetni.

Itt találtam az ötletet, és a leírás szerint a babszemeket körömlakkal lehet kifesteni, majd száradás után alkoholos filccel rárajzolni a szemet, szájat, uszonyt. A tasakot biztonság kedvéért ragasztószalaggal is zárd le!

 

Toddler In Action

 

 

Játék a ruhadarabokkal

Finommotorika

fejlesztés

10 érdekes játékos

tevékenységgel!

 

Célbadobó játékok

 

Nagyobb kartondoboz oldalából készülhet ilyen cápa, amelybe játék kishalakat, vagy pingponglabdákat tudnak dobálni a gyerekek. Ha többen játszotok, dobjon mindenki ugyanannyit, és számoljátok a találatokat! Szülinapi bulin is jó játék lehet!

 

Sugargrovemorrs.blogspot.com

Ha van egy régi lepedőtök, akár ilyen célbadobó játékot is készíthettek! Ebben az esetben még az összeadást is tudják gyakorolni a gyerekek.

 

Ötlet: Pinterest

 

Ügyességi játék

 

Műanyag-, vagy papírpohárból gyorsan elkészül a labda-elkapó játék. Nagyon jól fejlődik általa a szem-kéz koordináció.

 

Meaningul Mama

 

Ezt a játékot PET palackból is könnyen elkészítheted. Itt találsz hozzá egy ötletet.

 

 

Színfelismerő játék

 

Készítsetek papírguriga segítségével különböző színű cápákat, vagy más halakat! A gyerekek feladata lesz a megfelelő színű kishalakkal megetetni a cápákat.

A színek mellett meghatározhatjátok azt is, hogy mennyi halacskát egyenek meg a cápák. Például: mindegyik hármat kapjon, vagy: a zöld egyet, a piros kettőt, a kék hármat, a sárga négyet…stb.

A nyomtatható sablont itt találod.

 

Mommy Made That 

Játék a ruhadarabokkal

Készíts

a vízi élőlényekkel kapcsolatos

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

Horgászós játékok

 

A gyerekek nagyon szeretik a különböző horgászós játékokat. Nagyon jól fejleszti a szem-kéz koordinációt, és feladattól függően gyakorolhatjuk a számlálást, vagy a színek felismerését a játék során.

A képen látható módon, zseníliadrótból gyorsan elkészülnek a halacskák, amelyeket a megfelelő színű papírgurigába kell bepottyantani.A horgászbot kampója is zseníliadrótból készült.

 

Homeschoolaec.com

 

Egyszerűen készíthettek horgászos játékot színes dekorgumiból is. Vágjatok ki sokféle halacskát, és a horgászzsinór végére rögzítsetek egy szintén dekorgumiból kivágott körlapot. Amikor a vízbe lógatjátok a pecabotot, a vizes korong hozzátapad a halacskákhoz, így ki tudjátok horgászni azokat.

A horgászbot egy egyszerű bot, amire zsinórt kötöztünk, és a végére egy meghajlított gemkapcsot tettünk, amelyre rögzítettük a dekorgumi körlapot.

 

 

Még egy egyszerű ötlet a horgászós játék elkészítéséhez. Joghurtos poharakba kis drótdarabot rögzítve is elkészülhetnek a halacskák. Itt meg tudod nézni az elkészítés lépéseit.

 

momes.net

 

Ha már a betűkkel ismerkedtek, lehet a feladat a megadott betűk kihorgászása. Kipecázhatjátok például egymás után az ABC betűit!

 

Fun Learning For Kids

 

Szerepjátékok

 

A gyerekek maguk is átváltozhatnak igazi tengeri élőlényekké. Ehhez kaphatnak egy-egy fejdíszt, koronát, vagy egyéb kiegészítőt is.

Ez a cápa kalap egyszerű papírcsákó, amelyet alul cápafogakkal, felül uszonnyal egészíthettek ki.

 

manualidadesinfantiles.org

 

Ez a típusú cápafejdísz pedig egy papírcsíkra ragasztott cápafarok- és uszony, amit kedvetek szerint kiszínezhettek.

 

Susan’site

 

Tengeri koronát is kaphatnak a gyerekek, amelyen a kedvenc tengeri állataik szerepelhetnek. Már az elkészítése is jó szórakozás, utána pedig érdekes játékra inspirálhatja őket!

 

Isastuce.over-blog.com

 

Ha napokon át szívesen játszanak tengeri játékokat, érdemes egy ilyen kuckót is berendezni a számukra. A játék aztán kiegészülhet kalózkodással, kincsek keresésével, vagy akár hableányos játékkal is 🙂

 

Pinterest 

 

Nézd meg a Víz világnapjához kapcsolódó ötleteket, ahol szintén találsz ehhez a témakörhöz kapcsolódó játéktippeket!

Játék a ruhadarabokkal

Alkoss

együtt  a

gyerekekkel

nyáron is!

Gyere a

Játéktárba

a kreatív

ötletekért!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!