Barion Pixel

Év elején sokszor hallják a gyerekek, hogy „Boldog új évet!”, „Itt az új év…” és ez egy jó alkalom arra, hogy egy kicsit előtérbe kerüljön az „év”, azon belül is az „évszakok” fogalma.

Óvodás korban hiába is próbálnánk elmagyarázni a gyerekeknek, hogy egy év 12 hónapból áll, és hogy most kezdődik az első…mindez számukra még nem érthető. Fogalmi gondolkodásuk  még kialakulóban van, a halmazba sorolással, csoportosítással is most ismerkednek (ha jobban megfigyeljük, a hetek-hónapok-évszakok-év esetén is ezeket kell alkalmazni).

Vannak viszont tapasztalataik, élményeik az évszakokkal kapcsolatban, és ha ezeket felelevenítjük, kicsit kiegészítjük és rendszerezzük, máris tettünk egy kis lépést az időbeliség fogalmának megértésében.

Az alábbiakban pár játékötletet találsz 5 napra elosztva, amelyek megfelelnek az óvodás gyerekek életkori sajátosságainak. Kedvetek szerint bármikor elővehetitek ezeket a játékokat az év során, hiszen egymástól függetlenül is jó időtöltést nyújtanak.

De ha úgy döntesz, haladhattok lépésről-lépésve a „Játékos hónapok” témaköreit követve is, akár hétvégén, akár hétközben.

A lényeg: töltsetek együtt minél több örömteli időt!

1 nap: Mesék az évszakokról

Kezdjétek a hetet egyszerűen mesével! Ebben a bejegyzésben találod az évszakokról szóló meséket.

Mindegyik kis történetben rengeteg ismeret rejtőzik. Természetesen a meséknek nem az az elsődleges célja, hogy „tanítsanak” valamit. Mesehallgatás során azonban, ebben az ellazult állapotban óhatatlanul is beszivárog pár dolog a gyerekek kis fejébe. Nincs is ezzel több tennivaló!

Élvezzétek a meghitt együttlétet, az összebújást, a közös élményt. Akár minden napra választhatsz egy évszakokról szóló mesét, de semmiképpen se legyen ez „erőltetés”. A kedvenc történetek sosem maradhatnak el!

2. nap: Tabló az évszakokról

Év végi összegzésként elevenítsétek fel a legkedvesebb élményeiteket! Mondjátok el, ki mire emlékszik vissza a legszívesebben az évből!

Keressetek az élményekről fotókat és nézzétek meg azokat is! Például: egy őszi kirándulás az erdőben, egy nyári strandolás, húsvéti tojás festés stb. Beszélgessetek a képekről:

 • Milyen volt az időjárás?
 • Melyik évszakban történt?
 • Mit csináltatok? Mi történt?
 • Milyen élmény volt?
 • Mit láttok még a képeken?

Ha ki tudtok nyomtatni pár fotót, készítsetek belőle egy „Kedvenc emlékeink” falat, ahová akár a négy évszak szerinti elosztásban is elrendezhetitek a képeket.

Ha nem tudtok nyomtatni, akár újságban is kereshettek évszakokhoz kapcsolódó képeket, és azokból is elkészíthetitek a tablót. Egy hasonló ötletet itt is találsz.

Ebből a bejegyzésből pedig le tudsz tölteni egy évszak-órát és egy évszakos színezőt is.

Játék közben fejlődik:

 • az elmúlt élmények felelevenítése közben a memória, szóbeli kifejezőkészség.
 • A képek válogatásával: csoportosítás, halmazalkotás.
 • Ismeretek az évszakokról.

3. nap: Négy évszak kreatívan

A kreatív tevékenység is közelebb fogja vinni a gyerekeket az évszakokkal kapcsolatos ismeretekhez, hiszen közben is beszélgetünk arról, melyik évszakot jelképező fára milyen színű levelek, virágok, termések kerüljenek.

Bármilyen alkotási folyamat során maga a folyamat számít elsősorban, ezért a legjobb, ha tényleg hagyod a gyerkőcöket kibontakozni. Ha van saját ötletük, az nagyon jó! Segítsd őket a megvalósítás lehetőségében! Alkossanak minél többféle eszközzel, technikával, belefeledkezve a tevékenységbe!

Néhány ötletet az évszakok ábrázolásához ebben a bejegyzésben találsz.

Itt is találsz ötleteket.

Játék közben fejlődik:

 • Vágás, ragasztás, festés, nyomdázás során a szem-kéz koordináció és a finommotorika.
 • Ismeretek a színekről, és az évszakokról.
 • A tenyér körberajzolása során a testséma.

4. nap: dalok az évszakokról

A gyerekek minél több csatornán, minél több érzékszervükkel, minél többféle módon tapasztalva szívnak magukba egy ismeretet, annál jobban rögzül majd bennük. A mesélés, beszélgetés, alkotás után énekeljetek is az évszakokról!

Nekem nagyon megtetszett Zséka: 4 évszak dala, mert a ritmusát is jól tudjátok kísérni csettintéssel, vagy tapssal, és az egyszerű, lágy dallam során sok jellemzőt felsorol az évszakokkal kapcsolatban.

Néhány dalt és verset ebben a bejegyzésben is találsz az évszakokról.

 

A Belvárosi Betyárok dalára pedig muszáj táncra perdülni, annyira ritmusos és mozgásra ösztönző.

Ha a kedvencek közé kerül, többször hallgatva hasznos információk is rögzülnek a mozgással együtt a gyerekekben.

Hallgassátok meg az Apacuka együttes évszakokról szóló dalát is!

Játék közben fejlődik:

 • Ritmuskészség, mozgáskoordináció
 • Ismeretek az évszakokról.

5. nap: Játsszunk képekkel!

Mostanra már sok mindent tudtok az évszakokról.  A képekkel való játék során kicsit összegezhetitek az ismereteket és te is látni fogod, milyen sok mindent jegyzett meg a közös tevékenységek során kisgyermeked.

Készítsétek el az ingyenesen letölthető játékmappát, amelyben az évszakokkal kapcsolatos képeket válogathatjátok, és rakosgathatjátok a megfelelő helyre.

Játék közben fejlődik:

 • Ismeretek az évszakokról.
 • Válogatás, halmazalkotás

További tartalmak a Játéktárban

A Játéktár tagjaként további hasznos tartalmakat érhetsz el az „évszakok” témakörrel kapcsolatban.

Egyszerűen kinyomtathatod az évszak órát   a hozzá tartozó képekkel, és az évszak tündéreket, hogy játék közben folyamatosan még több tudással gyarapodjon kisgyermeked.

Nézd meg a kapcsolódó bejegyzést a Játéktárban ide kattintva!

 

Játék közben fejlődik:

 • Ismeretek az évszakokról.
 • Időfogalom, időbeli sorrend
 • Gondolkodás, figyelem, emlékezet
 • Összehasonlítás, válogatás

Játékos hónapok

A játékos hónapok program ötleteket ad számodra, hogyan tudsz egyszerűen, szórakoztatóan és egyben hasznosan időt tölteni kisgyermekeddel.

Kérlek, tekintsd az ötleteket lehetőségeknek, semmiképpen sem előírásnak. Válassz belőle kedved szerint!

A legfontosabb, hogy minél több jókedvű, közös éményetek legyen a családban, a gyerekekkel együtt.

Jó szórakozást!