Barion Pixel

Játsszunk a kövekkel! Parkban, vízparton, játszótéren, vagy egyszerűen a járda mellett – a gyerekek mindenhol észreveszik az érdekes formájú és mintájú köveket, kavicsokat. Vedd észre Te is, és hajolj le értük, mert ha összegyűjtötök egy csomót,  nagyon sok érdekes dolgot játszhattok velük!

 

1. Mezítlábas séta

 

Először is gyalogoljatok végig mezítláb a szétszórt köveken! Nagyon jót tesz a gyerekek talpának! Ha van apró és nagyobb kavicsotok is, mondjátok el, melyiken kellemesebb a séta? Mit érez a lábatok? Milyen a kő – kemény, vagy puha; kicsi, vagy nagy; gömbölyű, vagy hegyes? Próbáljátok a lábujjaitokkal felmarkolni a köveket! Kinek sikerül egy perc alatt a legtöbbet összegyűjteni?

 

játsszunk a kövekkel

 

2. Válogatás

Aztán nézegessétek meg a gyűjteményt! Rakosgassátok külön kupacba a köveket a színük szerint!

 

Játék a kövekkel

 

Válogassátok ki a legérdekesebb, nektek legjobban tetsző darabokat! Miért szép? Lehet, hogy csillogó, nagyon szép a színe, lehet vele rajzolni, vagy egyszerűen csak más, mint a többi!

 

játsszunk a kövekkel

 

3. Sorozatok

 

Készíthettek belőlük sorozatot méretek szerint – pici, kicsi, nagyobb, még nagyobb, legnagyobb…! Tényleg, hány szót tudtok a legkisebb kövek megnevezésére? (Pirinyó, apró, picike, picuri, kicsike, picurka, pöttöm….)

 

játsszunk a kövekkel

Számolni is tanulhattok a kavicsokkal: 1,2, 3, 4….

 játék a kövekkel

 

4. Keresd a párját!

 

Vágjatok ki színes újságokból különböző figurákat, formákat, betűket, vagy számokat! Kevés vízzel higított faragasztóval ragasszátok fel a kövekre! Ha egy-egy formából kettő ugyanolyat vágtok ki, máris kezdődhet a párkereső játék!

 

játsszunk a kövekkel

 

 

5. Keresd a betűt!

 

Ha különböző betűket találtok, nagyszerűen gyakorolhatjátok vele a kisiskolásokkal egy-egy betű sokféle változatának felismerését (írott, nyomtatott, kicsi, nagy, piros, kék, zöld stb.), vagy akár egy szót is kirakhattok:

 

játsszunk a kövekkel

 

6. Képkirakó

 

A sokféle formájú, méretű és színű kőből érdekes figurák is készülhetnek. Mesélhettek is hozzá egy kis történetet!

 

játsszunk a kavicsokkal

játsszunk a kövekkel

játsszunk a kövekkel

játsszunk a kövekkel

 

7. Kavicsfestés

 

Rajzoljatok a simább felületű kövekre bármit, ami eszetekbe jut! Megpróbálkozhattok vastag filccel, vagy tempera-, ill. akrilfestékkel. Ezeket a kis köveket aztán adhatjátok ajándékba, vagy használhatjátok a kerti asztalnál terítő-nehezéknek.

 

Játék a kövekkel

littleecofootprints.com

 

8. Képek ragasztgatása

 

Keresgélhettek képeket színes magazinokból, amiket kivágva és felragasztva díszíthetitek vele a köveket. Erről itt olvashatsz bővebben:  kattints!

 

Játék a kövekkel

 

9. Mesélj egy mesét!

 

Ha már sok kis rajzos, képes kövecskétek van, rakjatok ki belőlük egypárat és a képeket nézegetve mondjatok el egy történetet! A kavicsokat a történet sorrendjének megfelelően tegyétek egymás mellé. Játszhatjátok úgy is, hogy te kezded a mesét, a gyerkőc pedig folytatja! (De az sem baj, ha csak te mesélsz, ő pedig hallgatja!:))

 

Játék a kövekkel

 

10. Társasjáték

 

Ha van nálatok kőkockás út, már meg is van a táblátok a Tic Tac Toe játékhoz. Ha nincs, akkor rajzoljatok krétával egyet a járdára, aszfaltra! Játékszabály: az a győztes, aki három egyforma mintájú követ ki tud rakni egymás mellé! Nagyon jó kis gondolkodás-fejlesztő feladat.

 

tic-tac-toe-150614_640

Ti mit szoktatok játszani a kövekkel?

 

Fedezzétek fel együtt a természet kincseit 5 érdekes játékon keresztül!

A kipróbált ötletekért ajándék is jár!

Nyári játéktár ovisoknak!