Barion Pixel

Az ajándék kavics festés – szülinapra, karácsonyra, vagy bármilyen alkalomra kedves ajándék. Aki kisgyermeket nevel, annak a háztartásában biztosan fellelhetők különböző méretű, színű és formájú kövek, kavicsok. Nekünk is nagy a kőgyűjteményünk és valóban található benne egy-két szemet gyönyörködtető darab. Ha már túl sok van a kövekből és a tulajdonosuk is beleegyezik, készítsetek ajándékba díszes kavicsokat! 

Keresgéljetek többféle méretű és alakú követ! Ha éppen nincs otthon, tegyetek egy kiadós sétát és szerezzetek be egypárat. A köveket mossátok meg jó alaposan és törölgessétek is meg őket szárazra.

 

Ajándék kavics festés

 

A következő feladat az lesz, hogy keressetek képes újságokban, vagy karácsonyi csomagolópapíron olyan kis képeket, amelyek a karácsonyhoz kapcsolódnak és körbevágva ráférnek egy kőre. Szalvétából is kivághattok nagyon szép motívumokat, de ez kicsit nehezebb, hiszen a szalvéta nagyon vékony, vágásnál könnyen elhajlik. A gyerekek számára az egyszerű formák a megfelelőek. Kicsi ovisoknak elég, ha nagyjából körbevágják a képet, a részletek kiigazítása a te feladatod lesz.

 

Ajándék kavics festés

 

A kis képeket igazából dekupázs ragasztóval a legjobb felragasztani (ecsettel felhordva a ragasztót), mert akkor kívülről is át tudjátok kenni a felületét (hiszen átlátszóra szárad) és tartósabb lesz az ajándék. Mint már többször,  én most is vízzel kissé felhigított faragasztót használtam erre a célra (ez többnyire mindig van itthon és eddig mindig bevált). Ezzel is ugyanúgy át lehet kenni kívülről is a képeket.

 

Ajándék kavics festés

 

Ajándék kavics festés

            

Nagyon érdekes játék megtalálni, hogy melyik kis minta melyik kövön “érzi magát legjobban”!

 

Ajándék kavics festés

 

Ajándék kavics festés

 

Sajnos ez a fotó nem sikerült olyan jól, pedig igazából ez a kis kő gyönyörű lett! Mintha a formája is erre a képre lett volna kitalálva. 

 

Ajándék kavics festés

 

Ezek kicsit korábban készültek, ezért nem karácsonyi témájúak. De a cicát nagyon szeretem!

 

 

Ha sok-sok ilyen követ készítetek mindenféle kedves mintával, akkor játszhatjátok a következő játékot: tegyétek a köveket egy zsákba és húzzatok ki egyet. Nézzétek meg, mi van rajta és kezdjetek el azzal a képpel kapcsolatban egy mesét. Aztán húzzátok ki a következőt és folytassátok a mesét tovább az újabb kép alapján. És így tovább, míg el nem fogynak a kövecskék. Persze ha karácsonyi témájú köveket készítetek, akkor a mese is karácsonyi történet lesz. Ajándékba is adható így a mese-kő gyűjtemény.

 

 

A képek keresgélése fejleszti a logikai gondolkodást, hiszen összefüggést kell keresni az egyes képek és a karácsony között. Soroljátok fel, mi minden tartozik a karácsonyhoz és miért: fenyőfa-mert azt díszítjük fel,  gyertya-mert azt gyújtjuk meg az adventi koszorún…stb.

 

  • A képek körbevágása, a ragasztó ecsettel való felhordása fejlesztik a kézügyességet, a finommotorikát.
  • Ha keresgélitek, hogy melyik kép melyik kőre illik, az összehasonlítást, formaérzéket fejlesztitek vele.
  • A mesélés jól megdolgoztatja a fantáziát és nagyszerűen fejlődik általa a nyelvi kifejezőkészség, az összefüggő szövegalkotás.

Jó játékot! 🙂

feladatok színekről

Betlehemi mese játékos ovis feladatokkal

🎄 Logikai gondolkodás

🎄 Rész-egész viszony

🎄 Vonalvezetés

🎄 Számlálás

🎄 Irányok