Úgy tűnik, ez a nyár elég változatos az időjárás szempontjából, ezért érdemes úgy tervezni a hetet, hogy mindig legyen a tarsolyunkban kinti és benti játék is. De mit is jelent a “tervezés”?  Alapvetően érdemes a gyerekeket hagyni, hogy elkezdjenek maguktól játszani. Hiszen számukra az a legérdekesebb és leghasznosabb játék, ami saját belső indíttatásukból fakad. Ha valamilyen belső feszültségük feldolgozásra-, vagy egy vágyuk beteljesülésre vár, biztos, hogy olyan játékba fognak majd, ami ezt feloldja-, vagy beteljesíti. A “tervezés” tehát nem azt jelenti, hogy mi mondjuk meg, mit csináljanak – egyáltalán nem! Csak jó, ha van a tarsolyunkban pár ötlet, javaslat – ami lehet, hogy éppen kapcsolódik az általuk kitalált játékhoz is, vagy éppen alkalmat ad egy közös, örömteli tevékenységhez. Ilyen szemmel válogassatok a következő ötletek közül is!

 

Hétfő – árnyjáték

 

Ha van diavetítőtök, talán már mindannyian játszottatok a vetítőből kiáramló fényben árnyjátékot. Ezúttal azonban a nyári napsütést hívjuk segítségül ahhoz, hogy játsszunk az árnyékokkal. Elsősorban a saját testünk árnyékával, majd a környezetünkben fellelhető növények, tárgyak árnyékával is. Nézd meg ide kattintva, milyen érdekes szórakozás a nyári árnyjáték!

 

 

 

Kedd – fonal nyomda

 

Csodás mintájú pillangókat nyomdázhattok fonaldarabok segítségével. Nem kell hozzá más, mint egy papírból kivágott pillangó forma, némi fonalmaradék és tempera festék. Fehér alapon is nagyon szép, látványos, de kipróbálhatjátok úgy is, hogy színes papírból vágjátok ki a pillangó formát. Igazi maszatolós játék, készítsetek a közelbe kézmosáshoz egy lavór vizet 🙂 ! Nézd meg itt, hogyan készül! 

Segítségül innét letölthetsz egy pillangó sablont. Itt pedig egy pillangós feladatlapot találsz, ami a Júniusi feladatlapok része.

 

Artful parent

Szerda – Játék a kavicsokkal

 

Nyaralás, kirándulás, vízparti strandolás során bizonyára szebbnél szebb kavicsokat találtok. A gyerekek előszeretettel gyűjtögetik őket és lehet, hogy egy idő után már nem is tudjátok, mihez kezdjetek vele. Íme néhány ötlet, amit a kövekkel játszhattok! 

 

 

Csütörtök – Lufis játékok

 

Az egyik legegyszerűbb móka, ha felfújtok pár lufit és hagyjátok a gyerekeket játszani vele :). Szerintem jó darabig ellesznek vele – aztán, ha megunják a játékot, javasolhatsz nekik pár ötletet ebből a bejegyzésből. Némelyik játéktipp akkor az igazi, ha többen játsszátok. Néha hívjátok meg az ovistársakat, barátokat, szomszéd gyerekeket és rendezzetek egy nyári játszópartit!

 

Lufis játékok

 

Péntek – Ujj ügyesítő játék

 

Nem tudom, hallottatok-e már a szöges tábláról. Ez a játék nagyon jól ügyesíti a pici ujjakat és én kikísérleteztem, hogyan lehet a legkönnyebben elkészíteni. Nagyon gyorsan megy – olvasd el itt! Aztán tedd a gyerekek elé színes befőttes gumikkal, szalagokkal, zsinórokkal együtt!

 

 

Remélem, most is találtatok kedvetekre való ötletet! Jó vakációt, jó játékot!

Közös játék 10 héten át!

Nyári játékok

A Játéktárban található nyári témájú letölthető játékokat most külön is meg tudod vásárolni.

Kapcsolódó játékok, feladatlapok: