Barion Pixel

Már mindannyian nagyon várjuk a tavaszt! Február végén már gyakran bújik elő a napocska, és sok-sok apró jelét fedezhetjük fel a tavasz közeledtének!

Várjátok együtt a tavaszt, örüljetek az ébredező természetnek, játsszatok, sétáljatok kint minél többet a szabadban!

Az alábbiakban pár játékötletet találsz 5 napra elosztva, amelyek megfelelnek az óvodás gyerekek életkori sajátosságainak. Kedvetek szerint bármikor elővehetitek ezeket a játékokat, hiszen egymástól függetlenül is jó időtöltést nyújtanak.

De ha úgy döntesz, haladhattok lépésről-lépésve a „Játékos hónapok” témaköreit követve is, akár hétvégén, akár hétközben.

A lényeg: töltsetek együtt minél több örömteli időt!

Tavaszi virágok játékcsomag

1. nap: Ki a szabadba!

Amint kicsit enyhébb az idő, itt a lehetőség, hogy még többet sétáljatok, kiránduljatok a szabadban! Ma legyen az a terv, hogy csak szaladgáltok, játszotok kint, és élvezitek a tavaszi nap első melengető sugarait! Ha lehet, minél gyakrabban ismételjétek meg ezt a programot és közben figyeljétek meg, hogyan változik a természet napról napra!

Beszélgessetek arról: honnét tudjuk, hogy közeleg a tavasz?

Ebben a bejegyzésben  találsz néhány ötletet ehhez, valamint találós kérdéseket is a tavaszról!

Miért hasznos mindez?

  • A gyerekek a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy mit is jelent a tavasz: melenget a napocska, kibújnak az első virágok, nem kell felhúzni kesztyűt, sálat… számukra ezek a tapasztalatok az évszakokról szerzett tudás alapjai.
  • A természettel való minél szorosabb kapcsolat nagyon fontos, hiszen akkor tudják majd óvni, vigyázni rá, ha megismerik és az életük részévé válik.
  • A mozgásszegény hónapok után mindannyiótoknak jól fog esni a sok-sok mozgás a szabadban.

2. nap: Tavaszi versek, mondókák

Ma tanuljatok meg egy rövid mondókát, vagy versikét a tavaszról. Ehhez akár egy kedves bábot is használhattok.

A hosszabb verseket felolvashatod az esti elalváskor is, mese után, amolyan ráadásként, vagy egy csendesebb  összebújás alkalmával.

Napocska hívogató versek

Tavaszi versek óvodásoknak

Versek tavaszi virágokról

Miért hasznos mindez?

  • A versek játékossága, ritmikussága, rövidsége befogadható a gyerekek számára, élményt nyújt a számukra és megszeretteti velük az irodalmat.
  • Gazdagodik a szókincsük, kifejezőkészségük, fejlődik a figyelem, emlékezet, beszédkészség.
  • A közös verselés is egy értékes módja az együttlétnek.

3. nap: Készítsetek hóvirágot!

A jó időben tett séták alkalmával keressetek olyan helyeket, ahol kibújtak az első kis tavaszi virágok: krókusz, hóvirág, ibolya.

Készítsetek ma egy egyszerű hóvirágot!

Ebben a Facebook posztban és

ebben a Facebook bejegyzésben is találsz néhány ötletet.

Ha szerettek gyurmázni, akár a képen látható ötletet is megvalósíthatjátok ketten!

Itt egy tavaszváró napocskához is találsz ötletet! Ha van kedvetek, készítsétek el ezt is, hogy mindig napfényes legyen az otthonotok!

Miért hasznos mindez?

 

Az alkotás élménye által megtapasztalhatjátok azt a képességeteket, hogy létrehoztok közösen valamit, ami csak rátok jellemző, benneteket tükröz, kettőtök együttműködésének eredménye.

A többi pozitív készségfejlesztő hatás mellett, azt hiszem, ez a legfontosabb.

4. nap: Mesék a napocskáról

Ezen a napon szólhat az esti mese az ébredező napocskáról is.

Az itt található tavaszi mesék közül a „Nagytakarítás  a napnál” az egyik legkedveltebb ovis mese, mindegyik korosztály kedveli.

Itt pedig egy diafilmet is találtok a tavaszról, egyszerű szöveggel.

 

Miért hasznos mindez?

 

Mesét mondani, mesét hallgatni, együtt elmerülni egy történetben olyan, mintha közösen utaznátok egyet képzeletben.

A meghitt együttlét mellett további jótékony hatásai is vannak:

  • segíti a belső képalkotás folyamatát, amelyre egész életünkben nagy szükségünk van, akár átélt élményeket, eseményeket szeretnénk feldolgozni, akár kitalálni, vagy eltervezni szeretnénk valamit
  • gazdagodik a szókincs, fejlődik a szóbeli kifejezőkészség a mese szövege által

5. nap: Tavaszi játékvilág

Ma építsetek magatoknak egy kis játék-világot fákkal, virágokkal, állatokkal, emberekkel… Használhatjátok ehhez az otthon meglévő játékokat: építőkockát, kiürült dobozokat, kisautókat, állatokat, de jó, ha valamilyen természetes anyagot is becsempésztek a játékba.

Itt láthatsz egy ötletet egy tavaszi kis játékvilághoz.

Figyeld meg, hogy mit szeretne kisgyermeked megvalósítani a játék-világban!

Kikkel szeretné benépesíteni? Inkább az állatokhoz vonzódik, vagy sok virágot ültetne? Lehet, hogy járművekkel lenne tele az általa elképzelt világ?

Mi történik a szereplőkkel? Legyél részese a játékának, de hagyd, hogy ő irányítsa – ezzel sok hasznos ismeret birtokába juthatsz vele kapcsolatban!

További anyagok a Játéktárban

A Játéktárban található játékok az óvónői munkám során gyűltek össze és a legőszintébb vélemények nyomán – a gyerekek visszajelzései alapján formálódtak, alakultak.

A segítségükkel szeretném neked átadni annak a sok örömteli élménynek a lehetőségét, amelyet a gyerekek között én is átéltem!

Közös élményt nagyon sok módon varázsolhatunk a gyerekeknek , a Játékos hónapok program ötleteivel ebben szeretnék segíteni neked.

A Játéktár anyagai pedig mindezt kiegészítik,  magasabb szintre emelik, hiszen miközben játszunk és örömmel vagyunk együtt, a tudatosan kiválogatott eszközöknek köszönhetően sok-sok észrevétlen képességfejlesztés is megvalósul, melyre ugyanúgy szükségük van a gyerekeknek, mint az örömteli együttlétre.

Beszélgessetek az évszakok jellemzőiről és keressétek meg a tavaszhoz illő képeket!

A séták során figyeljétek meg az időjárás változását, és beszélgessetek a tavaszi időjárás jellemzőiről!

A tavaszi esős időjárás alkalmával beszélgessetek a víz körforgásáról és ismerkedjetek a vízi élőlényekkel!

A csodaszép napocskás, hóvirágos rajzokat helyezzétek színes keretbe és tegyétek ki a falra!