Barion Pixel

A mozgásos játékokat nagyon szeretik a gyerekek, hiszen a mozgás nem csak egy szükséglet, hanem örömforrás is a számukra. Én úgy tapasztaltam, hogy bármilyen témakörrel is kapcsoljuk össze a mozgást, mindig szívesen kipróbálják a játékokat, és örömmel gyakorolják, ismétlik azokat.

Az alábbi játékok segítségével a különböző ruhadarabokat és az öltözködést ismerhetitek meg jobban.

 

Sapkás fogó

 

A fogó fejére egy sapkát teszünk, aki adott jelre elkezdi kergetni a gyerekeket. Akit megfogott, annak a fejére kerül a sapka, és ő lesz a fogó. Ha sokan vannak a gyerekek, több fogót is választhatunk. Lehet egy fiú és egy lány – különböző színű sapkákban. Nehezíthetjük a játékot úgy, hogy a fiú fogónak mindig fiút kell elkapnia, a lánynak pedig lányt.

 

Kendős fogó

 

Minden játékos kap egy kendőt, vagy sálat, amelyet a nadrágja hátuljába tűr be. Amikor elkezdődik a játék, a gyerekeknek egymás kendőjét-sálját kell megszerezni. Az lesz a győztes, aki a legtöbbet gyűjti belőle. Hosszú sál esetén vigyázni kell, hogy ne akadályozza a futást – inkább hajtsuk félbe!

 

Teregető verseny

 

Ezt a játékot legjobb az udvaron játszani, ahol van egy kötél, amire rá lehet csíptetni a ruhadarabokat (ezt akár két szék közé is kifeszíthetitek). Két csapatot alkotunk (egy-egy gyerkőc is lehet a csapatban). Mindenkinek ugyanannyi ruhadarabot helyezünk el egy kosárban a rajtvonalnál.

Rajt jelre a gyerekek fognak egy ruhadarabot, elszaladnak a kötélig és rácsíptetik azt. Szép sorban minden ruhadarabot ki kell hordani és rögzíteni a csipesszel a kötélen. Az lesz a győztes, akinek először kiürül a kosara.

Nehezíteni lehet a játékot, ha az útvonalra különböző akadályokat helyeztek el. Például: kerülgetni kell vizespalackokat, vagy egy földre helyezett deszkán kell végigmenni, esetleg egy bizonyos távot egy lábon ugrálva, vagy hátrafelé haladva kell megtenni.

Ha nincs ruhaszárító köteletek, akkor egyszerűen ki is teríthetik a gyerekek a ruhadarabokat a fregolira.

 

Vicces beöltözős verseny

 

Ezt a játékot akár farsang táján is játszhatjátok, de bármikor jó mulatság. Két csapat versenyez egymással. A célvonalhoz odakészítünk annyi tréfás ruhadarabot, amennyi versenyző van egy csapatban. Például: szalmakalap, pongyola, nagyméretű mellény, felnőtt gumicsizma, kötény, fejkendő, buggyos nadrág stb.

Az első játékos elszalad a célig, felhúz egy ruhadarabot és visszaszalad a sor végére. A következő játékos szintén kiszalad, felhúz egy másik ruhadarabot és visszafut a sor végére… és így tovább, amíg mindenki sorra kerül. Az a  csapat győz, aki először húzza fel az összes ruhadarabot.

Nehezíteni lehet a játékot, ha az útvonal akadályokon át kell haladni (lásd: az előző játéknál), vagy a ruhadarabokat meghatározott sorrendben kell felhúzni. Ha nem vagytok sokan, két gyerkőc is játszhatja ezt a versenyt. Ebben az esetben kiszaladnak a célig, felhúznak egy ruhadarabot, visszaszaladnak, majd újra kifutnak a célig…és így tovább, míg az összes ruhát fel nem húzták.

 

Öltöztető verseny

 

Ez a játék az előzőhöz hasonló, de ebben az esetben egyvalaki áll a célnál és a ruhadarabokat rá kell adni. Játszhatjátok úgy, hogy a rajtvonalnál helyeztek el egy kosár ruhát, és amelyik játékos kiszalad a célig, az induláskor kivesz egy ruhadarabot a kosárból, a célba érve feladja az ott álló játékosra, majd visszafut a sor végére. A következő játékos egy újabb ruhadarabot visz magával, azt is ráadja a célban álló játékosra…és így tovább.

Az a csapat lesz a győztes, aki először öltözteti fel a célnál álló csapattagot. 

 

Készítsd el a ruhadarabokkal kapcsolatos játékokat!

Öltözködő verseny

 

Egy nagy kupac ruhát teszünk középre. Rajt jelre mindenki elkezdi felvenni a ruhadarabokat. Mindegy, hogy milyen ruhát választ, a lényeg, hogy minél többet húzzon fel. Amikor az adott idő letelik, sípszóra mindenki abbahagyja az öltözködést és miközben szép sorban levetik a játékosok a ruhadarabokat, megszámoljuk, hogy kinek sikerült a legtöbbet felvennie.

 

 

Hétmérföldes csizma

 

Egy egyszerű sorverseny, ahol egy nagyméretű gumicsizmában kell eljutni a célig, majd vissza. Ekkor le kell venni a gumicsizmát, a következő játékos felhúzza, szintén elbotorkál a célig, majd vissza. A csizma méretét fontos a játékosokhoz igazítani: legyen olyan nagy, hogy nehéz legyen benne szaladni, de azért ne legyen balesetveszélyes. Ha úgy ítélitek meg, különböző akadályokat is lehet kerülgetni a csizmával útközben.

 

 

Kalapos táncos játék

 

Kapcsoljatok be valamilyen jó kis pörgős zenét és kezdjetek el körben táncolni! Tánc közben adogassatok körbe egy kalapot úgy, hogy mindig a mellettetek álló fejére teszitek! Amikor vége a számnak, kiesik a táncból az a játékos, akinek a fején van a kalap.

 

Játékok kendővel

 

Egy egyszerű, otthon is megtalálható selyemkendő segítségével is játszhattok érdekes játékokat! Íme, néhány ötlet:

 

👧 Indítsátok el kedvenc gyerekzenéteket és kezdjetek el táncolni, pörögni, forogni a selyemkendővel! Figyeld meg, mennyire ki tudják fejezni a gyerekek az aktuális érzelmi állapotukat a mozgás segítségével! A kendőt lehet lengetni, feldobálni, lebegtetni, körözni vele…aszerint, éppen mi esik jól. (Felnőtteknek is nagyon jót tesz!)

 

👧 Járjatok körbe és járás közben próbáljátok meg feldobni és elkapni a kendőt. Ha ez már sikerül, nagyobbaknál nehezítsétek úgy, hogy megadott kézzel (jobb, vagy bal) kell elkapni.

 

👧 Dobjátok fel a kendőt szétterítve és próbáljatok alá állni amikor leesik, úgy, hogy a fejetekre essen és betakarja azt.

 

👧 Menet közben körözzetek a kendővel a jobb-, majd bal oldalatok mellett. Lehet előrefelé, és hátrafelé is leírni a kört.

 

👧 A gombócba gyűrt kendőt adogassátok menet közben a testetek előtt és mögött folyamatosan.

 

👧 Földön ülve mezítláb a lábujjaitokkal markoljátok meg a kendőt, emeljétek fel és lengessétek. Próbáljátok meg a másik lábatokkal is!

 

👧 Játsszátok azt, hogy háromig számolsz, és háromra a megadott testrészt kell letakarni a kendővel.

 

Valószínűleg játék közben még több ötlet eszetekbe jut majd. Gondoljatok arra például, hogy a kendővel a szemeteket is be lehet kötni 🙂!

 

The Cavanaugh Report

 

 

Torna sapkával

 

Farsangkor, amikor minden a beöltözésről szól, játszhattok vicces, játékos tornát sapkával. Mindenkinek szükséges van egy sapkára, amivel a tornagyakorlatokat végezni fogja.

  • Tegyétek a sapkát a fejetek tetejére úgy, mint egy babzsákot (ne húzzátok a fejetekre) és sétáljatok körbe óvatosan úgy, hogy a sapi ne essen le!
  • Próbáljatok meg körbeszaladni (vagy sétálni) úgy, hogy a sapkátokat feldobjátok, majd elkapjátok!
  • Tegyétek a sapkát az oldalra nyújtott bal kezetekbe – emeljétek fel a fejetek fölé – tegyétek át a jobb kezetekbe, majd nyújtsátok oldalra. Aztán ugyanezt ismételjétek meg jobbról balra haladva!
  • Tegyétek a sapit az előre nyújtott bal kezetekbe, vegyétek át az előre nyújtott jobb kezetekbe, vigyétek a hátatok mögé, és tegyétek át a hátatok mögött újra a bal kezetekbe! Aztán nyújtsátok ismét előre…és ismételjétek.
  • Hajoljatok előre a bal lábatokhoz és vegyétek át a sapkát egyik kezetekből a másikba úgy, hogy közben a lábatok előtt és mögött rakosgatjátok. Ismételjétek meg ugyanezt a jobb lábatokhoz hajolva is.
  • Térdeljetek le és adogassátok a sapkát egyik kézből a másikba magatok előtt és a hátatok mögött.
  • Üljetek terpeszülésbe és hajolgassatok előre sapival a kézben a bal lábatokhoz, aztán középre, majd a jobb lábatokhoz, végül emeljétek a fejetek fölé a sapit.
  • Üljetek le nyújtott ülésbe és helyezzétek a sapkát az összezárt bokátokhoz. Támaszkodjatok meg hátul és emelgessétek a lábatokat fel-le.
  • Ugyanezt kipróbálhatjátok úgy is, hogy a sapit a bokátok közé teszitek. Amikor felemelitek a lábatokat, nem szabad kiesnie.
  • Szintén nyújtott ülésben dobjátok fel a két lábatokkal közrefogott sapkát és próbáljátok elkapni a kezetekkel!

 

 

Jó szórakozást a játékokhoz! 🙂

Játék a ruhadarabokkal

Készítsd el az

öltözködéssel

kapcsolatos

nyomtatható

játékokat!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!