Barion Pixel

Az óvodás évek alatt nagyon fontos terület a testséma fejlesztése. A kisgyermek szépen lassan megtapasztalja, megtanulja, milyen testrészei vannak, azok  mire valók (testfogalom) és hol helyezkednek el a saját testén (testkép). Ezek segítségével egyre jobban el tudja különíteni magát a tértől, megismeri saját testének térbeli határait.

Így tanulja majd meg a térbeli irányokat (előttem, mögöttem, balra, jobbra stb.), melyek nélkülözhetetlenek a megfelelő mozgáskoordináció kialakulásánál, majd később az iskolai írás-olvasás tanulásnál is

A tükör segítségével játszott játékokon kívül nagyon fontosak az érintéssel, érzékeléssel kapcsolatos játékok, mert így a gyerekek még több csatornán tudatosíthatják magukban a testrészeik elhelyezkedését. Nem csak látják, hanem bőrük által érzékelik is az érintést egy adott testrészen.

 

Masszázs

A masszázs nem csak az egyes testrészek tudatosítását segíti, hanem a bensőséges, bizalommal teli kapcsolat kiteljesedését is támogatja kisgyermeked és közted. Biztos hallottál már arról, hogy a testi kontaktus nem csak kisbaba korban fontos, hanem ovis életkorban is nélkülözhetetlen a gyerekek számára. Ennek egyik formája lehet a masszírozás is.

Természetesen létezik a masszázsnak szakember által végzett változata, amely bizonyos tartás-, és mogzásszervi problémák esetén ajánlott. De egy egyszerű, simogatós otthoni masszás is nagyszerű lehet a feszültség, szorongás csökkentésére, az ellazulás elősegítésére.

Lehet ez egyszerűen az esti fürdés utáni testápolóval való bekenés, egy elalvás előtti talpmasszázs, vagy egy egyszerű, játékos, lazító program. Egy nagyon jó leírást találtam ezen az oldalon, szerintem érdemes elolvasni.

A krémmel, olajjal való masszázson kívül jó játék lehet a tüskés masszázslabda, vagy masszázshenger végiggurítása az egyes testrészeken.

 

testrészek megismerése

 

 

Csikizős játék

 

A masszázzsal ellentétben ez a játék nem ellazítja, inkább felpörgeti a gyerekeket 🙂 . Nyugalom helyett viszont garantáltan jókedvet varázsol.

Kérd meg kisgyermekedet, hogy csukja be a szemét, te pedig finoman csiklandozd meg valamelyik testrészét. Lehet a talpa, háta, dereka, nyaka, karja, vagy tenyere…neki pedig meg kell mondania, hol érezte a csiklandozást. Ha ez már elég jól megy, akkor megpróbálhatod, hogy egyszerre két helyen is megcsiklandozod – így még nehezebb a játék. Persze egy idő után valószínűleg nagy nevetésbe torkollik majd az egész. Próbáljátok ki fordítva is: hagyd, hogy kisgyermeked csikizzen téged!

Ugyanezt a játékot kipróbálhatjátok úgy is, hogy csikizés helyett finoman ráfújsz egy bizonyos testrészére, vagy madártollal megérinted. Természetesen ekkor is csukott szemmel kell kitalálnia, hogy mely testrészén érezte a fújást, vagy érintést.

 

Feszítés – lazítás

 

A testrészek érzékelésének egyik módja az is, amikor azokat megfeszítjük, majd ellazítjuk. Ez hasonló a felnőtteknél alkalmazott relaxációs gyakorlatokhoz, de mindezt lehet játékossá is tenni a gyerekek számára.

 • Játsszuk el, hogy lufik vagyunk, amit egyre nagyobbra fújnak. Egyre jobban kikerekedünk, karjaink, vállaink felemelkednek, majd kidurran a lufi és hirtelen „leengedünk”
 • Télen aktuális lehet a hóemberes játék is: először délcegen, feszesen állnak a hóemberek, kihúzzák magukat, majd olvadni kezdenek, egyre lazábban tartják magukat, míg a végén teljesen lazán elterülnek a földön.
 • Ugyanezt eljátszhatjuk tavasszal úgy, hogy virágok vagyunk, amelyek egy idő után elhervadnak. 

Készítsd el a testrészekkel kapcsolatos  játékokat!

Bábos játék

 

A báb az egyik eszköz, ami rengeteg lehetőséget rejt magában. Bármilyen területen is alkalmazzuk, a gyerekeket pillanatok alatt leveszi a lábáról egy maci-, vagy cica báb.

Bármilyen bábbal játszható játék, ha egy kedves kis dalt kiválasztotok, és a báb a dalocska végén a gyerkőc valamely testrészét megsimogatja, finoman megböki, vagy megcsippenti. Lehet ez akár a „Süss fel, nap!”, vagy a „Bújj, bújj zöld ág…”, „Csip, csip, csóka…”.

Énekeljétek végig a dalocskát, majd a végén

 • borzolja meg a báb a gyerkőc haját
 • csiklandozza meg a nyakát
 • simogassa meg az arcát
 • bökdösse meg finoman a karját
 • ugrándozzon végig a lábán
 • kopogtassa meg a hátát….stb.

Miközben az adott dolgot teszed a bábbal, mondd ki szavakkal is: „De szépen énekeltél, most megsimogatom az arcodat!” „Most megborzolom a hajadat!”, „Most jól megcsiklandozom a nyakadat!”.

Játszhattok éneklés nélkül is bármilyen bábbal. Például:

 • A méhecske döngicsél és hol itt, hol ott csípi meg finoman a gyerkőcöt.
 • A maci eleséget keres és mindig máshol talál magának finomságot, amit „megesz”.
 • A nyuszibáb mindig máshová bújik el. Kerekecske, gombocska, hova szalad a nyulacska?
 • A pillangó mindig más testrészre repül megpihenni és nektárt gyűjteni.

 

Orvosos játék

 

Az orvosos játék is nagyon jó lehetőség a testrészek megismerésére. A vizsgálat során is érzékeli kisgyermeked a különböző testrészeit, miközben a megnevezését is hallja.

Először legyél te a  doktor és kérdezd meg, hogy mi fáj? Aztán vizsgáld is meg a kis beteget: miközben meghallgatod a mellkasát/szívét, belenézel a torkába, fülébe, megkopogtatod a térdét, megnyomkodod a pocakját, mondd is el, hogy mit csinálsz! Adhatsz utasításokat is neki: nyújtsd ki a nyelved, emeld fel a karod, nyújtsd előre az egyik lábadat stb.

Azután cseréljetek szerepet! Végül egy babát, vagy macit is meggyógyíthattok közösen!

 

testséma fejlesztő játékok

Testrész érintő, simogató, dögönyöző mondókák

 

A tükör előtti játékoknál már említettük, hogy hasznosak a testrészeket érintő, simogató mondókák is. Nem csak a testrészek megnevezése és érzékelése miatt, hanem a szülő-gyermek kapcsolat meghittebbé tételében, az érzelmi biztonság megteremtésében is nagy szerepe van. A mozgásos mondókák további értékeiről olvashatsz még ebben a bejegyzésben is.

Néhány testrész érintő, simogató mondóka a közös játékhoz:

 

Mit csinál a kis kezem? (felemeljük mindkét kezünket)

Simogat kedvesen, (megsimogatjuk egymást)

ütöget mérgesen, (kicsit megpaskoljuk egymás vállát)

csiklandoz viccesen, (megcsiklandozzuk egymást)

táncol ügyesen (forgatjuk a kézfejünket)

csipeget hegyesen, (óvatosan finoman megcsipkedjük a másik karját)

te is tudod, mondd velem! (egymás tenyerébe tapsolunk mindkét kezünkkel)

********

Itt a kezem, jobb és bal, (először a jobb, majd a bal kezünket emeljük fel)

összeverem, megszólal. (tapsolunk hármat)

Itt a kezem, bal és jobb, (felemeljük a bal, majd a jobb kezünket)

most kell vele tapsolnom. (tapsolunk újra hármat)

********

Én is pisze, te is pisze,

gyere pisze, vesszünk össze!

********

Kicsi orr, kicsi száj, (megérintjük)

keretezi kicsi áll, (ujjal végigsimítjuk)

kupolája homlok. (tenyerünkkel végigsimítjuk)

Piros arc, piros nyár, (megsimítjuk az arcot egyik-, majd másik oldalon)

áfonyakék szembogár, (lesimítjuk a szemeket, hogy becsukja)

a pillái lombok. (megérintjük a szempillákat)

 

 

Testhangszerek

 

Különböző testrészeinket érzékelhetjük úgy is, hogy hangszerként használjuk azokat. Vajon milyen hangszereket tudunk varázsolni a testünk segítségével?

 • a két kezünkkel tapsolni tudunk
 • a lábainkkal dobbantani
 • tenyerünkkel a combjainkra csaphatunk
 • ujjainkkal csettinthetünk
 • a szánkkal tudunk fütyülni

Bármilyen mondókát kísérhettek a fenti testhangszerekkel (kivéve a fütyüléssel). Például:

Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet,

sósat, sósat, jó ropogósat.

Aki vesz, annak lesz,

aki nem vesz, éhes lesz.

 

Játsszatok hangmemória játékot! Ezt ebben a bejegyzésben tudjátok elolvasni.

Arcfestés, testfestés

 

Főként fürdésnél, vagy nyáron jó szórakozás az arc- és testfestő játék. Mivel a festés érintéssel, maszatolással, simító mozdulatokkal jár, a gyerekek szintén érzékelik az adott testrészeiket.

Hagyhatjátok a gyerekeket teljesen szabadon alkotni, kedvük szerint kipingálni az arcukat, testüket. Ehhez mindenképpen érdemes olyan festéket használni, amely nem irritálja a kicsik bőrét. Rengeteg recept fellelhető az interneten ami egyszerűen elkészíthető, például itt is találsz egyet. Mindenképpen érdemes kipróbálni egy kis részen, mielőtt belevágtok az egész test kifestésébe, hogy valóban nem okoz-e gondot.

 

testséma fejlesztés gyerekeknek

Modern Parents Messy Kids

 

Játszhattok úgy is, hogy meghatározott dolgokat kell festeni egy adott testrészre, vagy különböző színűre kell festeni az ujjakat.

A festegetős játék utáni lecsutakolás is egyik jó módja a testséma fejlesztésnek  :). Ugyanis a szivaccsal dörzsölgetve, végigsimítva is határozottan érezni fogják a gyerekek az egyes testrészeiket.

Remélem, találtatok kedvetekre való ötleteket! Ugye, milyen sok fejlődési lehetőséget rejtenek az egyszerű játékok?

feladatok színekről

Készítsd el az

érzékszervekkel

kapcsolatos

nyomtatható

játékokat!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!

Nézd meg a testrészekkel  kapcsolatos

összes ötletet!