“Az ennivaló nem játék!” – mondjuk gyakran a gyerekeknek. Ez alól azonban kivételt tehetünk néha, mondjuk ha van otthon egy nagy tál körténk, almánk, szőlőnk, diónk…bármi az ősz kincsei közül. Ha unatkoztok, vegyétek elő és kezdődhet a játék! Ezt a játékot még vacsorakészítés közben is játszhatjátok, mert akár a krumplikat, répákat is választhatjátok szereplőnek. Három játék a gyümölcsökkel:

 

 

Mi változott meg?

Tegyél sorba egypár gyümölcsöt! Mondjuk: alma, körte, dió, szőlő.

Kérd meg a gyerkőcöt, hogy csukja be a szemét és próbálja elismételni sorban a gyümölcsöket. Ha sikerült, csukja be újra és te változtass meg valamit a sorrenden! Először csak egy gyümölcsöt helyezz át, mondjuk az elejéről a végére – ezt a legkönnyebb kitalálni. Aztán fokozatosan nehezedhet a feladat. Nagyobb ovisokkal 5 gyümölcsöt is sorba rakhattok.

Ha tetszik a játék, cserélhettek is: most csukd be te a szemedet és változtasson meg ő valamit! Vigyázz, valószínűleg jól összekeveri majd!

 

 

Mi van a kezemben?

Nagyon szeretik a gyerekek a következő játékot: kösd be a gyerkőc szemét egy kendővel és adj a kezébe egy gyümölcsöt! Tapogassa, szagolja meg és mondja el, mit érez: gömbölyű, hosszúkás, sima, érdes, kemény…természetesen ennek megfogalmazásában az elején még segíteni kell neki. Ennél a játéknál már sok gyümölcsöt használhattok: alma, körte, szőlő, szilva, dió, banán, narancs; de természetesen játszható zöldségekkel is: krumpli, répa, karfiol, hagyma, dísztök, saláta, retek stb.

 

Játék a gyümölcsökkel
 
 
Mi van a számban?

A legeslegérdekesebb játék a gyerekeknek, ha bekötjük a szemüket és apró falatokat adunk a szájukba, amiből meg kell mondaniuk, milyen gyümölcsöt kóstoltak meg. Nagyon jó játékötlet olyan gyerekeknek, akik nem szívesen kóstolgatnak új ízeket, hiszen a játék kedvéért biztosan megpróbálják majd.

 

Játék a gyümölcsökkel

 

  • A “Mi változott meg?” játék a rövid távú memóriát és a megfigyelést fejleszti.
  •  A “Mi van a kezemben?” játék a tapintással és szaglással való érzékelés, illetve a tulajdonságok megnevezése szempontjából hasznos. Az új fogalmak (érdes, gömbölyű…) bővítik a gyerekek szókincsét.
  •  A “Mi van a számban?” játék az ízérzékelést fejleszti, de természetesen a gondolkodási műveletek szempontjából is fontos,  hiszen végig kell gondolni a gyerkőcnek, milyen ízt érez és ezt milyen gyümölccsel tudja összekapcsolni; és ennek még a nevére is emlékeznie kell.
  • Mindhárom játék fontos abból a szempontból, hogy a gyerekek megismerik az őszi gyümölcsöket, azok tulajdonságait, és talán ezután nagyobb kedvvel eszegetnek is belőlük.

 

Mondóka

 

Alma, alma gömbölyű,

Piros héja gyönyörű.

Édes húsa ízletes,

Kóstoljuk meg gyerekek!

Játék a gyümölcsökkel

 
Töltsétek le az őszi gyümölcsökkel kapcsolatos feladatlapokat! (A letöltéshez kattints a képre!)

Tipp: ha a színes feladatlapokat laminálod, utána írhattok rá fillcel, ami a megoldás után letörölhető, így a feladatlap nagyon sokszor felhasználható. (Egy laminálógép nem olyan drága, egyszerű használni és sok-sok játékot tartósabbá tehetsz vele!)

 

Játék a gyümölcsökkel - feladatlap

  Játék a gyümölcsökkel - feladatlap

Játék a gyümölcsökkel - feladatlap

Játék a gyümölcsökkel - feladatlap

Készítsd el

“Az alma”

mese bábjait!

Gyere az Őszi Játéktárba!

Ugye tudod, hogy a gyermeked számára a veled való kapcsolat pótolhatatlan és nagyon nagyon fontos?

A gyerekekkel való meghitt, szoros kapcsolat egyik legnagyszerűbb eszköze a játék!

Ehhez nyújt segítséget számodra az oldalon található sok-sok játékötlet.

A közös játék révén ráadásul te is egy varázslatos világba csöppensz, ahol ellazulhatsz, kikapcsolódhatsz, és világossá válik számodra, hogy semmi sem olyan fontos, mint együtt lenni! 

Kérd a 10 hetes játéktipp sorozatot és próbáld ki a gyermekedhez való kapcsolódás legegyszerűbb, legélvezetesebb formáját!

Közös játék 10 héten át!

Nézd meg az őszi gyümölcsökkel kapcsolatos

összes ötletet!