Barion Pixel

Egyre több óvodában tartanak rendhagyó anyák napját, ahol nem a hagyományos menetrend szerint zajlik az ünneplés. Mivel a nagy közönség előtti szereplés még nem várható el az óvodás életkorú gyerekektől, sok helyen játékos együttlétté alakul át az ünnepi műsor, ahol persze szintén lehet verset mondani, énekelni, de mindezt kötetlenül, meghittebb, otthonosabb légkörben. Hogy mi mindent játszhatnak együtt anyukák és gyerekek? Ehhez gyűjtöttem ötleteket, amelyeket felhasználhattok egy ovis anyák napján, vagy akár otthoni unaloműző játékként is! Játékötletek anyák napjára ovisoknak.

 

Ismerd fel a gyermeked!

A gyerekeket egy (vagy több) nagy takaró alá bújtatjuk úgy, hogy csak a kinyújtott kezük látszódjon ki alóla. Az anyukák feladata az lesz, hogy a gyerekeket felismerjék a kezükről. Persze a gyerkőcöknek csendben kell lenni, hangjukkal nem árulhatják el magukat! Nagyon jól használható ehhez a játékhoz az óriás ballon. A gyerekek le tudnak alatta hasalni úgy, hogy a lábuk a középpont felé mutat, a kezüket pedig körben a ballon pereménél nyújtják ki.

 

Játék a ballonnal

Ha van ilyen ballonotok, nagyon sok érdekes játékot játszhattok vele. Körbeállva közösen guríthattok benne egy labdát. Ha ügyesek vagytok, megpróbálhattok egyszerre többet is bent tartani. Nem is olyan egyszerű, nagyon összehangolt mozgatásra van szükség ahhoz, hogy a labda ne ugorjon ki! Ha meguntátok a gurítást, közösen feldobálhatjátok a lasztit. Nagyszerűen játszhatjátok ezt a játékot egy nagy takaróval, vagy lepedővel is!

 

 

Villámgyors helycsere

Álljátok körbe a ballont úgy, hogy a gyerekek és a saját anyukájuk egymással szemben álljanak. Emelgessétek fel-le közösen a ballont, közben valaki (óvó néni) mindig mondja ki egy gyerkőc nevét. Annak a gyereknek és az anyukájának kell a felemelkedő ballon alatt átszaladni és villámgyorsan helyet cserélni – mielőtt a ballon újra betakarja őket.

 

Ismerd fel az anyukádat!

A gyerekek leülnek és fejüket a térdükre hajtják, szemüket befogják. Az anyukák közül egyvalaki megszólal:

„Hol van, hol lehet? keresem a gyermekem!”

Ekkor a gyerekek közül aki felismerte az anyukája hangját, felkelhet és odaszaladhat hozzá.

Az anyuka mondhat egy rövid mondókát is, például:

Gyere ülj a térdemre, lovagoljunk Enyedre! Ott árulják a rózsát, köss belőle bokrétát!

Ekkor a gyerkőc, aki meghallotta saját anyukája hangját, odaszaladhat és az ölébe ülhet. Így is elismételhetik a mondókát, immár anya térdén lovagolva.

Készítsetek

anyák napi könyvecskét mamának, anyának!

Lufi táncoltató

Az anyukák és a gyerekek megfogják egymás kezét és így próbálnak meg egy lufit a levegőben tartani. Játszhatjátok zenére is. Aki a legtovább tartja fent a lufit, az a győztes pár!

 

Tánc az újságpapíron

Minden gyerkőc az anyukájával táncol párban, mégpedig egy kiterített újságpapíron. A zenét néha megállítjuk és ekkor a papírt félbe kell hajtani. Ha ezt egyszer-kétszer megismételjük, már nagyon nehéz lesz rajta együtt táncolni! De a cél, hogy senki ne lépjen le a papírról! Aki a legtovább tud így táncolni, az a győztes. (Gyerekeket hátba, nyakba venni szabad!)

 

Vakvezető játék

Először a gyerekek szemét kötjük be és az anyukák vezetik őket végig egy kanyargós pályán, majd az anyukák kell megbízni a kisgyermekükben és „vakon” végigmenni ugyanazon az útvonalon.

 

Páros sorversenyek

Ha nagyobb helyen, vagy udvaron játszotok, kitalálhattok mindenféle páros mozgásos feladatot anyukáknak-gyerekeknek. Például:

– Kézen fogva futás a célig, majd vissza /ugyanez a feladat hátrafelé.

– Talicskázva haladás a célig, majd vissza.

– Szülők talicskában tolják a gyerekeket, így kerülnek meg egy bóját, vagy zsámolyt.

-Anyukák a hátukba veszik a lurkót, így viszik a célig – visszafelé már szaladhatnak is.

– Ugrókötéllel lovacskázva kell a célig futni és vissza (a kötél a gyerkőc hóna alatt van, anyuka fogja a két végét).

-Anya bal lábát és a gyerkőc jobb lábát egymáshoz kötjük, így kell elsántikálniuk a célig, meg vissza.

 

 

Mondókázás közösen

 

Egymással szemben ülve, talppal egymásnak támaszkodva kézfogás:

Húzz, húzz engemet, én is húzlak tégedet!

Amelyikünk elesik, az lesz a legkisebbik!

Anyukák háttal ülnek, gyerekek a hátukon mutatják (masszázsnak sem utolsó!):

Gyúrom, dagasztom,

vágom, hasítom,

szúrom, könyökölöm,

pacsit adok, megcsókolom.

Egymással szemben ülve mondják és mutatják a gyerekek:

Mit csinál a kis kezem?

Simogat kedvesen (anya arcán),

ütöget mérgesen (anya tenyerébe),

csiklandoz viccesen (anya nyakán),

csipked hegyesen (anya arcán óvatosan),

táncol ügyesen (kezeket forgatva),

te is tudod, mondd velem (anyára mutatni)!

Tenyérsimogató, ezúttal a gyerekek simogatják és mutatják anya tenyerén:

Áspis, kerekes,

útifüves, leveles,

bíbola, bíbola,

pacs-pacs-pacs.

 

Mozgásos játékok

A gyerekek nagyon fognak örülni, ha bármilyen általuk már jól ismert játékot az anyukájukkal közösen játszhatnak. Például: kidobó, fogójátékok, szalagszerző, páros versenyfutás stb.

 

Közös alkotás

Igaz, sok oviban vannak nyílt napok, barkács-délutánok, de az egész évet tekintve szerintem még így is ritkán adódik alkalom arra, hogy az anyukák a gyerekekkel közösen alkossanak. Ezen a különleges napon például elkészíthetnek közösen egy nagymamának szánt ajándékot. Lehet az egy üdvözlőlap, egy díszes képkeret egy közös fotónak, vagy bármilyen más ajándék. Ehhez is találtok ötleteket itt! 

Boldog, játékos anyák napját kívánok!

Anyák napi színezhető ajándékok

Nézd meg a Játéktárban!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!