Barion Pixel

Születésünktől kezdve a világ megismerésének egyik fontos eszköze számunkra az érzékszervekkel való észlelés. Az érzékszerveink információkat közvetítenek számunkra a világból, segítve ezzel a világban való tájékozódásunkat.

Az érzékelés folyamatának elsődleges feltétele, hogy az érzékszervek és az ahhoz kapcsolódó idegrendszeri folyamatok megfelelően működjenek.

Az érzékszervek közül a szaglás és az ízlelés már csecsemőkorban is működik és a külvilággal és az édesanyával való kapcsolat kialakításában fontos szerepe van.  Az édesanya illata megnyugtató a babák számára, és az anyatej illatát is felismerik.

A világ megismerésének mindennapos része, hogy a babák ízlelgetik, kóstolgatják a környezetükben található tárgyakat, bár ezt még természetesen nem nevezhetjük az ízekkel való ismerkedésnek.

Az ízlelés és szaglás gyakran egyszerre működik, például evés közben. És gyakran egyszerre veszítjük el ezt a képességünket, például nátha, megfázás esetén.

 

Az orrunk

 

Kinek pisze, kinek fitos,

A bohócnak mindig piros.

A levegőt rajta kapod,

S vele érzed az illatot.

 

Figyeljétek meg, hol helyezkedik el az orrotok!  Arcunk középső részén, a szemeink alatt és a szánk felett található.

Két kis orrlyuk található az alsó részén, a belsejében pedig szőrszálak, amelyek felfogják a levegő szennyeződéseit. Az orrlyuk szélét úgy hívjuk, hogy orrcimpa, az orrunk felső részét pedig úgy, hogy orrnyereg.

 

Mire használjuk az orrunkat?

 

 • Levegőt veszünk rajta keresztül
 • Érezzük az illatokat
 • Orrunk megszűri a levegőben található szennyeződéseket is és felmelegíti a belélegzett levegőt.

 

Amikor orrunk sok kórokozóval találkozik, több váladékot termel, ezzel védekezik ellenük. Ilyenkor gyakran kell orrot fújnunk, esetleg orrcseppet, orrspray-t használunk.

Ha még nem tudsz orrot fújni, próbáld ki az alábbi játékot: jó szorosan csukd be a szádat és próbálj elfújni az orroddal egy vattadarabot az asztalon! Ebben a videóban is találsz egy jót ötletet!

 

 

Kép forrása

 

 

Milyen illatok kellemesek a számodra? Melyeket nem szereted érezni?

Az illatok segítenek nekünk az emlékezésben is. Ha megérzünk egy-egy illatot, felelevenednek bennünk azok az események, helyzetek, amikor éreztük ezt az illatot. És fordítva is igaz: gondolj például a karácsonyra! Biztosan érzed a fenyő- , vagy a mézeskalács illatot!

 

Szólások

 

Tudod mire mondják az alábbiakat?

 • Mindenbe beleüti az orrát.
 • Fennhordja az orrát.
 • Borsot tör az orra alá.
 • Felhúzta az orrát.
 • Az orra előtt van.
 • Orránál fogva vezetik.
 • Nem kötöm az orrodra!
 • Lógatja az orrát.

 

 

Szimatolós játékok, tevékenységek

 

Milyen illatot érzel?

 

Gyerkőcöd csukja be a szemét, te pedig tarts az orra alá különböző illatú dolgokat, amelyeket szaglás után kell felismernie! Néhány ötlet: citrom, tea, fahéj, illóolaj, tusfürdő, fogkrém.

 

Illatfigyelő

 

Ha kirándultok, vagy sétáltok, üljetek, vagy feküdjetek le a fűbe, csukjátok be a szemeteket és szippantsatok jó mélyeket a levegőből! Milyen illatokat éreztek? Kellemes, vagy kellemetlen? Ősszel lehet, hogy érzitek az avar illatát, esetleg füstöt, tavasszal és nyáron pedig a fű és a virágok illata lehet meghatározó.

 

Illatmemória

 

Kis üvegcsékbe tegyél egy-egy vattagolyót, amelyre különböző illatú illóolajakat csepegtettél. Mindegyikből kettőt készíts, gyerkőcöd feladata pedig az lesz, hogy illat alapján megtalálja a párokat!

 

Gyógynövénykert

 

Ha van rá lehetőségetek, termesszetek gyógynövényeket, amelyeket megszárítva teát is készíthettek, vagy felhasználhatjátok ételek ízesítéséhez! Ha a gyerekeket is bevonjátok a kiskert körüli tevékenységbe, hamarosan az illatukról is felismerik majd az egyes gyógynövényeket. Készíthettek illatos kis zsákocskákat levendulából, vagy zsályából, amelyet akár ajándékba is adhattok.

 

 

 

Illatos képek

 

Különböző illatos fűszerek, alapanyagok felhasználásával készíthettek illatos képeket! Használhattok sütikiszúró sablonokat, amelyeket a papírra helyezve a belső részébe ragasztót nyomtok, majd rászórtok például kakaóport, kávét, italport, cukrot kedvetek szerint. Hagyjátok megszáradni, majd fújjátok le a felesleget!

 

Fantastic Fun and Learning

 

Illatos főzőcske

 

Nagyon jó kis kísérletezés, tapasztalatszerzés a gyerekeknek, amikor többféle illatos dolgot összekeverhetnek, kedvük szerint „főzőcskézhetnek” belőle. Ehhez a játékhoz megfelelnek a növényi részek: némi fű, levelek, virágok, néhány konyhai illat: vanília, citrom, esetleg kevés ecet, teafőzet…és máris készülhetnek a boszorkánykonyhában a bájitalok! 🙂

 

Picklebums

 

Az ízlelés

 

Az ízlelés érzékszerve a nyelvünk, és a rajta lévő ízlelőbimbók. Egy nagyítós tükörben te magad is láthatod az ízlelőbimbókat, ha megfigyeled a kinyújtott nyelvedet.

A nyelvünk meghatározott részein érezzük az egyes ízeket.

 

Forrás: wineworld

 

Kóstolgassatok többféle dolgot és találjátok ki, milyen ízt éreztek!

 • citromkarika kóstolásakor
 • ha bekaptok egy kockacukrot
 • ha ropit esztek
 • ha megkóstoljátok a kelbimbót

 

A négy alapízen kívül más ízeket is érzünk, például ha valami csípős, mentolos, vagy esetleg avas ízű.

Fel tudtok még sorolni olyan ételeket, alapanyagokat, gyümölcsöket, zöldségeket, vagy italokat, amelyek édesek, sósak, keserűek, vagy savanyúak?

Vannak-e olyan ételek, amelyeknél egyszerre több alapízt is érzünk? Édes-savanyú ízű ételt találunk a kínai ételek között, de ezt a két ízt érezzük például a paradicsomleves, vagy a citromos süti kóstolásakor is.

 

Szólások

 

Tudod-e mit jelent?

 • Felvágták a nyelvét.
 • Leharapták a nyelvét.
 • Rajta köszörüli a nyelvét.
 • Előbb jár a nyelve, mint az esze.
 • Se íze, se bűze.

 

 

Ízlelős játék

 

A gyerekek egyik kedvenc játéka a bekötött szemmel való kóstolgatás. Amikor kitalálják, hogy mit kóstoltak, próbálják elmondani azt is, hogy melyik alapízt érezték.

 

Ízvadászat

 

Mielőtt vásárolni mentek, válasszatok ki egy adott ízt és keressetek a boltban olyan dolgokat, amelyekben azt az ízt megtaláljátok. Itt nem csak a négy alapízre gondolhattok, hanem például kereshettek citromos, csípős, mogyorós, fahéjas, kapros stb. élelmiszereket. Versenyezhettek is, hogy ki talál több árucikket egy adott ízből.

 

Tevékenységek a konyhában

 

A konyha az érzékszervek kincsestára! Ha engeded, hogy a gyerekek besegítsenek a sütésbe-főzésbe, sok-sok tapasztalatot szereznek az érzékszerveikkel. Megismerhetik a különböző alapanyagok, fűszerek illatát, ízét, finomodhat a szaglásuk, ízlelésük. Nézd meg ezeket a játékötleteket, amelyeket a konyhában játszhattok!

 

Nézd meg az összes, érzékszervekkel kapcsolatos játékötletet!

 

 

Készítsd el az érzékszervekkel kapcsolatos játékokat!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!