Barion Pixel

A gyerekek nagy része rögtön észreveszi a földön heverő botokat és felkapva azt mindjárt játszani kezd vele. Persze ez gyakran kardozás, csapkodás, vagy szurkálás, pedig a botokkal sokkal érdekesebb dolgot is lehet játszani. Ha a te gyerkőcöd is mániákus bot-gyűjtögető, akkor nézd meg a következő játéktippeket! Játékötletek gyerekeknek botokkal.

Remélhetőleg ilyenkor, nyáron sok időt töltötök a szabadban és néha talán jártok olyan helyeken is, ahol a földön sok érdekes kincset találtok: leveleket, fakérget, kavicsokat, mohát, botokat. Mindezekből nagyon jó kis házikókat fabrikálhattok. Először két Y alakú botot kell keresni, amit leszúrva keresztbe kell rajta fektetni egy hosszabb ágat. A többi rövidebbet pedig ehhez a hosszabb ághoz kell támogatni.

 

játékötletek gyerekeknek

 

Úgy is készülhet kunyhó, hogy három kb. egyforma hosszúságú ágat középen összekötöztök:

 

játékötletek gyerekeknek

 

A többi ágat pedig ezekhez támasztjátok oda. Beköltöztethettek bármilyen kis játékfigurát, az állataival együtt.

 

játékötletek gyerekeknek

 

Ha négyzet alakú házikót szeretnétek készíteni, akkor négy botot szúrjatok a földbe, és kötözzetek hozzá keresztben is minden oldalon egy-egy ágat. A tetejét egymás mellé rakosgatott ágacskákkal tudjátok befedni, az oldalát pedig például fakéreggel. Ha már több házatok is van, játsszátok el, hogyan élnek ebben a faluban az emberek: reggel talán vadászni indulnak, vagy a folyóhoz vízért? Aztán tábortüzet raknak és megsütik a pecsenyét?

 

ötletek nyári szünetre

 

Jó kis türelemjáték a keresztben-hosszában egymásra rakosgatott ágakból épített torony.

 

ötletek nyári szünetre

 

Ahogyan a kövekből, úgy a botokból is készíthettek mindenféle képet. Mesélhettek is róla: vajon ki lakik ebben a házikóban?

 

játék a botokkal

 

Próbáljátok meg, milyen formákat tudtok kirakni az ágakból! Vajon a kör miért nem sikerül?

 

játékötletek gyerekeknek botokkal

 

Az eltördelt botokat „tornasorba” is állíthatjátok!

 

játékötletek gyerekeknek botokkal

 

A botokkal nagyon jól lehet rajzolni a földre, iszapba, homokba is! Ezt még azok a gyerekek is szeretik, akiket nehéz rávenni a ceruzával való rajzolásra!

Fontos dolog: mondjátok el a gyerekeknek, hogy mindig csak a földön talált botokat használják fel, ne tördeljék le a bokrok ágait, ne tépkedjék le a leveleket! Tényleg, vajon tudják-e, hogyan kerültek a földre az ág-darabok? Erről is beszélgethettek!

 


 

  • Fontos, hogy a gyerekek sok-sok kézzelfogható tapasztalatot szerezzenek az őket körülvevő természetről, ezért jó, ha minél több természetes anyagot fognak a kezükbe a játék során. A tapintás során érzékelik az ágak felszínét, látják a színét, formáját, megfigyelik, hogy a vékony és a vastag ágaknál mekkora erőt kell kifejteni, hogy kettétörjenek. Észrevehetik azt is, hogy vannak hajlékonyabb vesszők, amelyek nem törnek el olyan könnyen. Mindezek az ismeretek segítik őket abban, hogy megértsék az őket körülvevő világot.

 

  • Ebben a játékban nagyon sok a matematikai tapasztalat: az ágakat össze kell mérni, hogy körülbelül egyforma hosszúak legyenek a tetőfedéshez, lehet őket vízszintesen fektetni, függőlegesen földbe szúrni, vagy ferdén nekitámasztani a többinek. Sok-sok mértani formát lehet felismerni az építgetés, képalakítás során.

 

  • Az elképzelt kis mesebeli világ történéseit az életkor előrehaladtával egyre részletesebben tudják majd megfogalmazni a gyerekek. Jó, ha sok kitalált történetet meséltek, akár közösen – így gazdagodik fantáziájuk, szárnyal a képzeletük, ezen kívül a meseszövés történései árulkodnak legbensőbb érzelmeikről, vágyaikról, félelmeikről is!

 

  • Az építgetés – különösen a torony építés – nagyon jó figyelem-koncentráció fejlesztő játék. Szükséges hozzá még türelem, kitartás és a siker érdekében gyakran a többszöri újrakezdés is.

Jó játékot!

Játék a ruhadarabokkal

Készíts  finommotorika fejlesztő

játékokat

a gyerekeknek!

 

Fedezzétek fel együtt a természet kincseit 5 érdekes játékon keresztül!

A kipróbált ötletekért ajándék is jár!