Barion Pixel

Miért fontos a figyelem fejlesztése óvodáskorban? Ebben az életkorban a gyerekek a környezetükből érkező információk feldolgozásával ismerik meg a világot. A legtöbb esetben a figyelmük arra irányul, ami felkelti az érdeklődésüket. Az óvodás évek során a spontán figyelem egyre inkább tudatos figyelemmé válik, az iskolás évek alatt pedig a tanuláshoz már erre lesz szükségük. A figyelem tudatos irányítása már nagyobb erőfeszítést igényel a gyerekektől, ezért a kialakulása is egy hosszabb folyamat, amelyet nagyszerűen alakíthatunk, ösztönözhetünk sok-sok játékkal. Ezekre kerestem most pár példát.

Alapvetően elmondható, hogy a játékoknál mindig a gyerekek érdeklődéséből kell kiindulnunk. Egy óvodás kisgyermek arra fog odafigyelni, ami őt érdekli. Ha az adott tevékenység egyáltalán nem kelti fel az érdeklődését, akkor – ha látszólag jelen van, akkor is – kikapcsol és nem koncentrálja a figyelmét az adott dologra, ezáltal nem is fog megmaradni benne semmi új információ. Az erőltetés tehát felesleges.

Minden gyerkőcnek megvannak azok a területei, amelyek számára érdekesek. Ha ehhez kapcsoljuk az adott játékot, akkor nagyobb az esély, hogy megragadjuk a figyelmét és ez az első lépés ahhoz, hogy aztán egyre hosszabb és kitartóbb ideig legyen képes figyelni. Az életkor előrehaladtával szép lassan megtanulják majd a gyerekek, hogy néha olyan dologra is figyelniük kell, amihez éppen nincs akkora kedvük. De ez egy folyamat és nem megy egyik napról a másikra. 

 

Vizuális figyelem

 

Mi változott meg?

 

Az egyik legegyszerűbb játék, amely sokféle eszközzel, akár gyümölcsökkel, zöldségekkel is játszható. Erre itt találsz példát.

Tegyél sorba 4-5 tárgyat a gyermeked előtt, kérd meg, hogy jól figyelje meg azokat! Majd csukja be a szemét, amíg te megváltoztatsz valamit a sorban. Miután kinyitotta a szemét, meg kell mondania, mi változott meg? Ha már jól megy a játék, tegyetek a sorba egyre több tárgyat!

Ugyanezt a játékot úgy is szoktuk játszani, hogy a körben ülő gyerekek ruházatán változtatunk meg valamit: lehúzzuk a kardigán cipzárját, feltűrjük a pulóver ujját, egyikük fejére teszünk egy sapkát stb. Ekkor egy gyerkőc a „cica”, akit kiküldünk, és visszatérve neki kell kitalálnia, hogy mi változott meg.

  

Keresd meg a különbséget!

 

Igazán próbára teszi a gyerekek figyelmét, hogy megtalálják a képek közötti eltéréseket. Érdemes először nagyobb eltérésekkel próbálkozni – ilyen feladatot találsz például az Őszi gyümölcsök játékcsomag kiscsoportosoknak szóló változatában is. Az alábbi képen pedig már apróbb eltérések is felfedezhetők.

 

figyelem fejlesztő játékok

Top coloring pages

Kakukktojás

 

Ezt a játékot is játszhatjátok sokféle módon. Keressétek meg a kakukktojást az alábbi módokon:

 

Kicsiknek: 

 • Tegyél ki például az asztalra kék építőkockákat, amelyek között legyen egy zöld.
 • Tegyél egymás mellé ugyanolyan formájú építőelemeket – például alagút formát – és rakj közéjük egy kockát is.
 • Tegyél az asztalra nagyméretű gombokat, és legyen köztük egy kicsi is

 

Nagyobbaknak: 

 • Tegyél az asztalra evőeszközöket és helyezz el köztük egy konyhai eszközt is (például reszelőt), ez lesz a kakukktojás.
 • Tegyél az asztalra kétlyukú gombokat, és legyen köztük egy négylyukú is.
 • Tegyél sorba gyümölcsöket és rakj közéjük egy zöldséget is!

 

Iskolába készülő nagycsoportosok már feladatlapon is meg tudják keresni a kakukktojást. Hasonló oldalt a Suliváró játékcsomagban is találsz:

 

 

figyelem fejlesztő játékok

 

 

Keresd az egyformákat!

 

Ez a játék a fentinek éppe az ellenkezője, amikor az egyforma tárgyakat, képeket kell megtalálni. 

 

 • Válogassuk ki az építőkockák közül csak az alagutakat, vagy csak a piros színűeket!
 • Válogassuk ki a gombok közül a kétlyukúakat!
 • Memóriajáték: keressük meg az egyforma képeket!

 

Papír ceruza alapú feladatokhoz az alábbi képen is láthatsz ötleteket.

 

 • Keresd meg a sorban, ami pontosan ugyanolyan, mint a sor elején lévő!
 • Kösd össze az egyforma hajókat!
 • Keresd meg a pillangók között, ami ontosan olyan, mint ami a kislány kezére szállt!
 • Figyeld meg, milyen sorrendben gyűjtötték össze a gyerekek a viárgokat!
 • Találd meg a kakukktojást!
 • Kösd oda gyerekekhez az adott betűvel jelzett lufit!

 

Ezeket a nyomtatható játékokat a Nyári játékcsomag oldalain találod meg. 

 

figyelem fejlesztő játékok

 

 

Másold le!

 

Ebben az esetben sem papír-ceruza alapú feladatokkal kezdjük a játékot, hanem például építkezéssel, gyöngyfűzéssel, Pötyi játékkal:

 

 • készíts egy egyszerű építményt, és kérd meg kisgyermekedet, hogy ugyanolyan színű és formájú építőkockákból készítsen egy ugyanolyant.
 • Fűzzetek együtt gyöngysort nagyobb fagolyókból és legyen mindkettőtöké ugyanolyan!
 • Rakj ki a Pötyi kirakóból egy formát és kisgyermeked másolja le pont ugyanúgy!

 

Ha ezek a játékok már jól sikerülnek, akkor játszhattok akár képek segítségével is! A Napocskás játékcsomagban is találtok olyan oldalakat, amelyeknél a megadott sorrendben kell egymás mellé rakosgatni a napocskás és felhős képeket, így tulajdonképpen egy sorozatot kell lemásolni.

 

 

figyelem fejlesztő játékok

 

 

Labirintusok

 

Ebben az esetben is érvényes, hogy a nagyobb, térbeli mozgásoktól haladunk a papír-ceruza alapú feladatok felé. Első lépés lehet a földre ragasztott térbeli labirintus, amelyben bizonyos szabályok szerint lehet végighaladni. Elhelyezhetünk például a labirintusban plüssállatokat, és ezeket meghatározott sorrendben kell érinteni útközben. E játék során a gyerekek teljes testükkel érzékelik a térbeli irányokat, fordulatokat, figyelmüket a saját mozgásukra és az adott szabályra kell irányítani. 

 

figyelem fejlesztő játék labirintus

  Jana

 

A következő szint lehet egy kézben tartott labirintus játék, amelyet akár otthon is elkészíthettek – például a képen látható módon szívószálakból. Ebben az esetben a szem-kéz koordináció fejlődik és játék közben a kis golyó célba juttatása érdekében a tudatos figyelem-koncentráció ideje is nő.

 

figyelem fejlesztő játékok

 

 Óvodás korban a legmagasabb szint a papír-ceruza alapú labirintus megoldása, ezt a játékot is nagyon kedvelik a gyerekek. Több játékcsomagban is szerepel ilyen típusú játék. Ezen a képen például az Őszi falevelek játékcsomag ban található útkereső játékot láthatod (jobb oldali kép).

 

figyelem fejlesztő játék

 

 

Auditív figyelem

A füllel érzékelhető információkra is nagyon fontos megfelelően figyelniük a gyerekeknek. Iskolába lépve az írás-olvasás alapja is a hallott hangok írásjellel történő rögzítése lesz és bármilyen utasítást is csak akkor fognak tudni végrehajtani, ha képesek az információ átadás végéig koncentrálni a figyelmüket.

Oviban még nagyon gyakran előfordul, hogy ha egy feladat több információt tartalmaz – például: „válassz egy piros játékot a polcról, hozd ide és tedd a kosárba”…akkor a gyerekek a végére már nem figyelnek és nem is tudják, mit kell tenni a kezükben tartott játékkal. Ehhez majd a figyelmük terjedelmének kell nőnie, és ehhez szorosan kapcsolódik a rövid távú memória is, ami eltárolja az információkat. 

 

 Mozgásos játékok

 

 • Futás közben megadott jelre – tapsra, sípszóra, egy megbeszélt szóra – guggoljanak le, fussanak egy adott helyre, váltsanak irányt stb.
 • Énekes körjátékoknál egy bizonyos sorhoz érve – az adott szöveg, dallam meghallásakor – válasszanak párt, forduljanak ki a körből, guggoljanak le stb.
 • Akinek a nevét mondjuk, az kapja el a labdát.

 

 Hallott szövegre figyelés

 

 • Kezdjünk el mondani egy történetet és beszéljük meg a gyerekekkel, hogy egy bizonyos szó meghallásakor tapsoljanak.
 • Tegyék fel a kezüket akkor, ha a történetben lehetetlen dolgok történnek. Például: „Amikor láttam, hogy esik a hó, felhúztam a fürdőruhámat és elindultam az oviba.”
 • Egy vers, vagy rövid mese elmondás során figyeljék meg, milyen állatok szerepelnek benne! Ehhez az ötlethez egy nagyszerű kis verset találsz ebben a bejegyzésben.

 

 

 

 Zörejek, zajok felismerése

 

 • Feküdjünk le kényelmesen, csendesedjünk el, csukjuk be a szemünket és figyeljük meg, milyen hangokat hallunk. Milyen irányból érkeznek hozzánk?
 • Készítsünk különböző ritmushangszereket és játsszunk velük! Vajon felismerik a hangszerek hangját becsukott szemel a gyerekek? Nézd meg az ehhez tartozó ötleteket és játékokat  itt. 
 • Készítsetek dobot és játsszatok vele ritmusjátékokat, szólaltassátok meg halkan és hangosan. További ötleteket itt találsz.

Nézd meg a nagy figyelmet igénylő tükörképes feladatlapokat is a Játéktárban!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!