Barion Pixel

A farsangi nagy csörömpölés, zajkeltés a tél elijesztését szolgálja. Otthon is megtalálható hétköznapi dolgokból nagyszerű zajkeltő eszközöket, ritmushangszereket készíthettek. Ezekkel aztán nem csak nagy lármát csaphattok, hanem használhatjátok a hallás- és a ritmuskészség fejlesztésére is.

Csattogó

Egy kettéválasztott dióhéjból és egy darab kartonpapírból nagyszerű csattogót készíthettek. Válasszatok jó vastag kartonlapot, például egy hullámkarton doboz egyik lapját. Vágjatok ki belőle egy téglalapot, amit aztán hajtsatok félbe. Hogy kicsit szebben mutasson, be is festhetitek!

 

Ezután fúrjatok két-két kis lyukat a kartonlapocska mindkét oldalára és fűzzetek bele egy kis darab gumit. A gumi két végére egyszerűen csak kössetek egy kis csomót, így nem csúszik ki a lyukon – a dió majd úgyis eltakarja. Ezután a két fél diót csak rá kell ragasztani a csattogó két oldalára úgy,hogy éppen egymáshoz érjenek.

 

 

A lyukakba dugva két ujjatokat tudjátok összecsattintgatni a a hangszert, ami jó kis csattanós hangot ad.

Játszhattok vele úgy, tapsolsz egy ritmust, kisgyermekednek pedig ugyanazt kell „eljátszania” a csattogóval.

Mondókát, éneket is kísérhettek vele, például ezt:

 

Farsangoljunk, gyerekek,

gyorsan, gyorsan keljetek!

Ugorjatok ki az ágyból,

víg maskarát vegyetek!

Táncoljunk és mulassunk,

böjtig meg sem nyughassunk!

Űzzük el a hideget,

táncoljuk el a telet!

(Galambos Bernadett: Farsang)

 

Rázogató

 

Bármilyen üres kis dobozkát megtölthettek rizzsel, babbal, kukoricával, vagy akár gyöngyökkel, kaviccsal. Ezekkel aztán nem csak ritmusosan mondókázhattok, hanem például:

  • megfigyelhetitek, melyik a halk, melyik a hangosabb,
  • észrevehetitek, hogyan változik a csörgő hangja, ha ugyanabból a dologból többet-, vagy kevesebbet teszünk bele,
  • kitalálhatjátok hallás alapján, hogy vajon mi van a dobozkában,
  • és ha mindegyik fajtából kettőt készítetek (ekkor azonos mennyiséget kell beletölteni az alapanyagokból), párosíthatjátok őket hangzás alapján.

 

 

Rázogató II.

 

Két műanyag kiskanálból is érdekes kis ritmushangszert készíthettek. Egy műanyag tojást (csokitojás belsejéből) töltsetek meg apró szemű terméssel, úgy mint a fenti dobozkát. Ezt aztán tegyétek két műanyag kiskanál közé és jó szorosan ragasszátok össze ragasztószalaggal. Ha maszkolószalagot használtok, az egész kanalat betekerhetitek a nyelével együtt. Ezt akár be is tudjátok festeni, vagy díszíthetitek a képen látható módon – lufiból levágott csíkokkal is.

 

A csörgőkkel, csattogókkal játszhattok fogójátékot is. Valakinek kössétek be a szemét és csörgessétek, csattogtassátok körülötte a hangszereket! Vajon el tud indulni a hang irányába és meg tudja fogni a többi játékost? Először próbáljátok ki úgy, hogy csak egy csörgőt használtok, majd fokozatosan nehezíthetitek a feladatot.

 

Esőbot

Ez az esőbot egy kicsit kakukktojás, hiszen nem lehet vele ritmusosan csörömpölni, de még hangosan zajongani sem, sőt igazán csak akkor hallatszik a lepergő kavics-, vagy rizsszemek hangja, ha csendben vagyunk. Ha a nagy zenebona végén szeretnétek egy kicsit megnyugtatni, lecsendesíteni a gyerekeket, akkor viszont jó szolgálatot tesz!

 

 

Az esőbot is egyszerűen készül, de egy kis türelem azért kell hozzá! Egy papírguriga oldalára körbe-körbe kis szögeket kell benyomkodni-, vagy bekalapálni, attól függően, milyen vastag a papírcső (érdemes vastagabb fajta papírból készült gurigát választani, hogy tartós legyen a hangszerünk).

Ezután az egyik végét beragasztjuk erősebb fajta ragasztószalaggal, majd megtöltjük apró kaviccsal, vagy rizzsel, attól függően, milyen hangzást szeretnénk. Próbáljátok ki, hogyan hangzik a kavicsok pergése lassan megfordítva a csövet, miközben a tenyeretekkel befogjátok a cső szabad végét. Ha halknak találjátok, tegyetek bele még többet. Végül a másik végét is beragaszthatjátok és némi krepp-papírral körbetekerve szép színessé is varázsolhatjátok a hangszert.

Ezzel a játékkal játszva a gyerekek elképzelhetik az esőt és abban is segít, hogy a mozdulataikat (az érdekes hangzás érdekében) le tudják lassítani – ugyanis ha hirtelen fordítják meg, nem hallatszik az „esőcseppek kopogása”.

 

 

Hogy a hangszer készletből ne hiányozzon a dob sem, készítsétek el azt is egyszerűen konzerv-, vagy műanyag dobozból. Itt olvashatod el az elkészítés lépéseit!

És hogy mit játszhattok az elkészült hangszerekkel, arról ebben a bejegyzésben olvashatsz!

Jó muzsikálást!

A Családbarát magazinban is az otthon elkészíthető ritmushangszerekről beszélgettünk. 

feladatok színekről

Készítsd el a

farsangi

játékokat a

gyerekeknek!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!