A minap egy levelet kaptam Ágnestől, aki 3,5 éves kislánya figyelmét, összpontosítását szeretné fejleszteni, ehhez keres fejlesztő gyakorlatokat. Mint írja, tetszik neki ez az oldal, viszont hiányolja az ilyen típusú ötleteket. Talán mások is járnak hasonló cipőben, ezért megpróbálom kicsit összefoglalni az ez irányú tudnivalókat és javasolni egy-két figyelem-fejlesztő játékot.

A mindennapi gyakorlat során is gyakran tapasztalom, hogy a kisgyermekes szülők nem elégedettek a gyerkőc “figyelmével”.  “Nem hallgatja végig a mesét!” “Nem fejezi be a feladatot!” “Hiába magyarázom el, nem figyel oda!” – mondják gyakran az anyukák. Ahhoz, hogy ezekre a problémákra megfelelően tudjunk válaszolni, ismernünk kell azt is, mit várhatunk el ebben az életkorban (most a 3-4 évesekről beszélünk) a kisgyermekektől.

Figyelem fejlesztő játékok

Először is tudnunk kell, hogy a figyelem lehet

  • Önkéntelen – amikor valami váratlan, erős inger hatására odafigyelünk, lehet ez hirtelen zaj, mozgás, vagy egy számunkra érdekes, izgalmas, figyelemfelkeltő dolog.

vagy

  • Szándékos, amikor tudatosan irányítjuk a figyelmünket valamire. Ez utóbbi sokkal nehezebb és fárasztóbb, viszont egyes esetekben nélkülözhetetlen lesz, például majd ha iskolásként a leckét, vagy egy verset kell megtanulni a gyerkőcnek.

Nem mindegy az sem, hogy ez a bizonyos összpontosítás mennyi ideig tart. Egy kisóvodás gyermeknél a szándékos figyelem időtartama 5-10 perc, ennél többet nem is várhatunk el tőle, hiszen számára ez igen fárasztó idegrendszeri folyamat. Természetesen az óvodás évek alatt fontos feladatunk, hogy ez az időtartam növekedjen és az iskolába lépés idejére elérje a 20-25 percet. Sajnos az iskolai tanórák időtartama ezzel egyáltalán nincs összhangban, de ez már egy másik kérdéskör.

figyelem fejlesztő játékok

A figyelem eleinte könnyen elterelődik. 3 éveseknél még ez is természetes jelenség. Különösen az óvodakezdés időszakában tapasztaljuk gyakran, hogy a sok újdonság hatására egyik játékpolctól a másikhoz szalad a kicsi, mert olyan sok a számára új, érdekes inger és mindent egyszerre szeretne kipróbálni. Az idő előrehaladtával egyre tovább lesz majd képes egy adott dologra odafigyelni, de ennek kialakulásához is idő kell.

Figyelem fejlesztés – de hogyan?

Mit tehetünk tehát annak érdekében, hogy a fentieket szem előtt tartva kialakuljon az önkéntelen figyelemből a szándékos figyelem, illetve hogy ennek időtartama is szép lassan növekedjék? Az egyik legkézenfekvőbb megoldás erre megint csak a közös játék.

Miért a játék?

Mert a játék az egyetlen módja ebben az életkorban mindenféle fejlődésnek. Itt olvashatsz erről.

figyelem fejlesztő játékok

Igazi fejlődés, igazi elmélyülés pedig csak olyan meghitt, szeretetteljes környezetben lehetséges, ahol a kisgyermek érzelmileg biztonságban érzi magát. Ahogy otthon a szülők, úgy az óvodában az óvónénik azok az érzelmileg közel álló személyek a gyermek számára, akikkel együtt örömmel, nyugodtan, kiegyensúlyozottan tud játszani, játék közben pedig – időnként elfogadva a felnőtt türelmes (nem siettető) iránymutatását – okosodni, fejlődni. Talán először ezt a szemléletmódot kell tudatosítani magunkban ahhoz, hogy mindenféle aggódástól, teljesítménykényszertől mentesen együtt tudjunk játszani a gyerekekkel. A türelmes, rendszeres, odafigyelő játék meghozza az eredményét. De nézzünk néhány konkrétabb iránymutatást!

Mit játsszunk?

A 3 éves kor körüli gyerekek a különböző ismereteket elsősorban a cselekvés, mozgás, tevékenykedés által szerzik. Ezért nem elég csak elmagyarázni nekik valamit, azt meg is kell, hogy tapasztalják saját testükkel, érzékszerveikkel kézzelfogható, valóságos módon. A mozgás fejlődése ebből a szempontból is kiemelkedően fontos, hiszen a mozgás és értelem “kéz a kézben jár”, a mozgás fejlettsége szorosan összefügg az értelmi fejlődéssel.

figyelem fejlesztő játékok

Fontos számukra az is, hogy érdeklődéssel forduljanak egy bizonyos “megtanulandó” dolog felé, ezért mindig olyan csomagolásban kell az ismereteket átadnunk nekik, hogy az nekik érdekes, izgalmas, figyelemfelkeltő legyen.

Talán első hallásra furcsa, de a gyerekek figyelme nagyszerűen fejlődik akkor is, ha kockákból várat építenek, vagy akkor is ha kiraknak egy kirakót. Nagyon sok figyelem fejlesztő mozgásos játék létezik, de a mesehallgatás is éppen olyan jó hatású ebből a szempontból.

 

Néhány játékötlet, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek figyelme egyre hosszabb, tartósabb, szándékosabb legyen:

Mondókák mozgással kísérve

Mozgásos játékok

Játékok az érzékszervek segítségével

Vizuális figyelem fejlesztése

Auditív figyelem fejlesztése

  • Hangok, zörejek felismerése
  • Hangok megfigyelése (természetben, utcán)
  • éneklés, verselés, mondókázás

A felsorolást folytathatnánk nagyon sokféle játékkal, hiszen tulajdonképpen az a lényeg, hogy a gyerekek érdeklődéséből kiindulva olyan játékszituációkat kell teremtenünk, amelyek számukra érdekesek. Ezekben a játékokban aztán majd el tudnak mélyülni egyre hosszabb ideig, sőt később ő maguk fognak újabb ötleteket kitalálni, ami által még érdekesebb és tartósabb lesz számukra a játék. Ehhez csak a kezdeti lépéseket és a megfelelő körülményeket kell megteremtenünk (megfelelő játékeszközök, rendszeres odafigyelő, türelmes együttlét).

 

Mivel tudom, hogy sok óvónéni is olvassa az oldalt, kérem, hogy mondják el ők is saját véleményüket ezzel a témával kapcsolatban – hiszen biztos vannak más lényeges tanácsok, amelyek talán nekem nem jutottak eszembe! Köszönöm!