Barion Pixel

Finommotorika fejlesztő játék saját kezűleg? Egyszerűen elkészítheted! Tudod mi az a szöges tábla? Na, most nem a fakírok fekvőalkalmatosságára gondoltam, hanem egy réges-régi játékra. Az idősebb (40-es, 50-es?) korosztályból talán néhányan még emlékeznek rá, milyen jó szórakozás volt cérnaképeket alkotni. Ehhez egy fatáblára volt szükség, ami telistele volt szögekkel. Ezekre kellett rátekergetni- hurkolni a cérnát úgy, hogy valami szép motívumot adjon ki. De képzeljétek, ezt a játékot még most is kedvelik a gyerekek – igaz, kicsit módosítottunk rajta!

Bevallom, én nagyon megszenvedtem, mire sikerült elkészíteni egy nagyjából elfogadható kinézetű darabot, amit használni is lehet. Először ugyanis egy bútorlap maradékot választottam, amin vonalzó és ceruza segítségével jelölgettem meg, hova is kell majd a szögeket beverni. Arra nem számítottam, hogy ez a falap elég kemény, így a szögek valahogy sosem sorakoztak egymás után katonás rendben; hol jobbra, hol balra hajlottak el. Valahogy így nézett ki (bár az első sor még nem is olyan rossz):

 

Finommotorika fejlesztő játék saját kezűleg

 

A második kísérlet egy habszivacs tálca volt, olyasmi, amin a boltban árulják az előrecsomagolt zöldségeket, húsokat. Mivel ez sokkal puhább volt, egyszerű kis irodai rajzszögeket tűztem bele. Nagyon könnyű volt elkészíteni. Ki is próbáltam úgy, hogy színes papírszalagot tekertem rá. Csak akkor ment fuccsba ez a terv, amikor le akartam venni a szalagot – mert vele együtt szép sorban kijöttek a szögek is. 

Finommotorika fejlesztő játék saját kezűleg

De még erre is volt ötletem, ugyanis kitaláltam, hogy gipszet öntök a tálca aljába, az majd megtartja a szögeket. Óvatosan megfordítottam, beleöntöttem a gipszet és vártam, amíg megköt. Amikor elkészült, lelkesen visszafordítottam – zutty! – a gipszlap egészben kiesett belőle, a szögek viszont maradtak a tálcán. Úgy gondoltam, most már csakazértis megcsinálom – és elindultam körbenézni, milyen deszkadarabot vásárolhatnék, ami megfelelne. Aztán megtaláltam…egy vágódeszkát!

 

Finommotorika fejlesztő játék

 

Ráadásul rájöttem arra is, hogyan hasznosíthatnám újra azt a nagy köteg pöttyös és négyzethálós lapot, ami a gyerekek iskolai technika csomagjából minden évben megmaradt (tényleg, használja ezt valaki valamire?).

Rátettem a lapot a deszkára és egyszerűen beütögettem a szögeket a négyzetrács pontjainak megfelelően. Nagyon könnyen ment (a vágódeszka fenyőlapból készült) és nem volt szükség vonalzóra, meg pöttyök rajzolására sem. Amikor az összes szög bent volt, egyszerűen  letéptem a lapot. Mindennel együtt kb. 10 perc alatt elkészült. És hogy mire lehet használni? Csak tegyétek a gyerekek elé egy rakás befőttes gumival együtt!

 

Finommotorika fejlesztő játék otthon

 

Finommotorika fejlesztő játék saját kezűleg

 

Finommotorika fejlesztő játék saját kezűleg

De adhatsz a kezükbe bármilyen szalagot, zsinórt, fonalat, hadd tekergessék kedvük szerint!

 

Finommotorika fejlesztő játék saját kezűleg

 

Még a picik is elboldogulnak vele! Próbáljátok ki ti is! Nagyon jól ügyesíti az ujjacskákat!

 

szoges_tabla