Barion Pixel

Most már biztosan nemsokára itt a tavasz, vele együtt pedig a sok napsütés! Játsszatok, okosodjatok napocskás játékok segítségével! Ha megvásárolod, letöltöd és kinyomtatod máris egy hasznos játékgyűjtemény tulajdonosa leszel! Nézd meg a letölthető tavaszi ovis játékok és feladatok gyűjteményét!

Nézzük csak, mi minden található a játékcsomagban:

 

Letölthető tavaszi ovis játékok

 

1. Keresd meg a házak árnyékát!

Fontos, hogy a gyerekek pontosan felismerjenek egy bizonyos alakot akkor is, ha annak más a színe, mérete. Ez a képesség (alakészlelés, alak állandóság) szükséges ahhoz, hogy a gyerekek el tudják olvasni a betűket akkor is, ha azok a megszokottól eltérő színűek, méretűek, típusúak.

2. Melyik virágot locsolja meg az eső?

Egy érdekes vonalvezetéses feladat a finommotorika fejlesztésére.

3. Melyik napocska bújt el a felhők mögött?

Ez a feladat fejleszti a pontos megfigyelőképességet, és az alakészlelés képességét is.

 

Letölthető tavaszi ovis feladatok

 

4. Sorkirakó növekvő számsorral: a függőleges vonalak mentén feldarabolható kirakójáték nemcsak a rész-egész viszonyt segít megérteni, hanem fejleszti a számlálást, a sorbarendezés képességét, valamint a számfogalom kialakulását is.

5-6. Rakd ki a sorozatokat! 

Ennél a feladatnál az előre megadott sorozatok valamelyikét kell a gyerekeknek megalkotni. Ehhez ki kell választani sok-sok kis kártyából a megfelelő képeket és megfelelő sorrendbe is kell őket rakni. Úgy, ahogyan majd a betűket is le kell másolni mondjuk a könyvből a füzetbe. Ez a játék sokféle variációra nyújt lehetőséget. A gyerekek is kitalálhatnak önállóan sorozatokat és folytathatják mindkét irányba.

 

Letölthető nyomtatható tavaszi ovis játékok

 

7. Napocska puzzle, amely nagyon hasonló ábrákat tartalmaz, így valóban gondolkodtató feladat!

8-9. Még két érdekes vonalvezetéses feladat, amelyben a napsugár eljut a virágokhoz és a napocska elbújik a felhő mögé. Ha lamináljátok az oldalakat, a filccel húzott vonalakat könnyedén letörölhetitek róla!

 

Letölthető tavaszi ovis játékok

 

10. Felhős feladatlap: keresd meg a felhő testvérkéit és kösd oda őket egy vonallal!

11-12. Felhő-puzzle. Nem is olyan könnyű megfigyelni, melyik felhőnek melyik a másik fele hiszen a felhők hasonló árnyalatúak és formájúak!

Ezzel a játékkal a rész-egész viszony felismerését, megértését fejleszthetjük, ami fellelhető például a betűk szavakká, majd mondatokká való összefűzésében is.

Mindkét feladat során szükség van a pontos megfigyelésre, az azonosságok, különbözőségek észrevételére is.

 

Letölthető tavaszi ovis játékok

 

13. Meséld el: hol van a napocska? Közben megtanuljuk a mellett/fölött/alatt/között/előtt/mögött/ fogalmak használatát is.

14. Miért fontos, hogy süssön a nap? Válaszolj a képek segítségével! Miután sikerült megfogalmazni a válaszokat (…megérleli a gyümölcsöket, megszárítja a ruhákat stb.), a gyerekeknek ki kell választaniuk a jobb oldali keretben lévő képek közül, hogy melyik illik az adott sor végére! Gondoltad volna, hogy ez a játék a halmazalkotás megtanulását is elősegíti? Halmaz lehet például: a gyümölcsök, zöldségek, ruhadarabok, virágok is.

15. Mi tartozik a napocskához és mi az esőhöz? Ennél a feladatnál a gyerekek logikai gondolkodására, az ok-okozati összefüggések felismerésére lesz szükségük. 

16-17. A felhős oldalakból játékmappát is készíthetsz, ahol a játék során az azonos formájú felhőket kell párosítani.

 

Letölthető tavaszi ovis feladatok

 

A játékmappához az első két oldalt laminálás után ragaszd a mappa belsejébe, a második példányokról pedig laminálás után vágd ki a felhőket. A gyerekek feladata az lesz, hogy megkeressék a kivágott kis képek helyét a nagy lapon. 

A játékmappa elkészítéséhez itt találsz segítséget: https://jatsszunk-egyutt.hu/jatekmappa/keszits-jatekot/

 

 Letölthető tavaszi ovis játékok és feladatlapok

 

18-23 A játékcsomagban fekete-fehér feladatlapokat is találsz, amelyeken rajzolós, párosítós, számolgatós feladatokat oldhattok meg.

A napocskás játékcsomagot ide kattintva tudod megvásárolni.