Ugye nektek is ismerős látvány, amikor pici gyerekek segítenek “keverni” mondjuk a sütemény hozzávalóit és a fakanállal együtt a fejüket, vagy az egész felsőtestüket  is körbe-körbe mozgatják. Bizony, ők még nem képesek a finomabb, könyökből, csuklóból indított mozdulatokra, ahhoz pedig még több gyakorlás kell, hogy az ujjaikat is akaratuknak megfelelően, összehangoltan mozgassák. Mivel ez utóbbi fontos lesz majd az iskolában az írás tanulásnál, az ovi utolsó évében játsszatok sokat az ujjak segítségével! Például ilyen gombolgatós játékot:

Ehhez a játékhoz színes filc anyagdarabokra és színes gombokra van szükség.

Nagyon gyorsan elkészül! A filc anyagból vágjatok csíkokat olyan szélességben, hogy a gombokat rá tudjátok varrni. Én a 2 cm átmérőjű gombhoz 3 cm széles csíkokat vágtam.

Ha sok-sok ilyen csíkot készítettél, a gyerekek feladata az lesz, hogy alkossanak belőlük füzért – hasonlót ahhoz, amit a karácsonyfára szoktunk felakasztani. Nézd csak!

Gomblyuknak vízszintes vonal helyett + alakút vágtam ki körömollóval, mert így egy kicsit könnyebb bebújtatni a gombokat a lyukba. Nagyobb, 6-7 éves gyerekek már nyugodtan segíthetnek az elkészítésében. Ha megvonalazzátok az anyagot ceruzával, a vonalak mentén megpróbálhatják kivágni a csíkokat, sőt a gombok felvarrását is megmutathatjátok nekik!

Ha kész a játék, gombolgathatnak a gyerekek kedvük szerint. Készíthetnek sorozatokat is: kék-zöld-sárga; kék-zöld-sárga;…és így tovább. Vagy kialakíthatnak például kör, vagy kereszt formát is. Segítségül kinyomtathatjátok az alábbi oldalakat, a gyerekek pedig megpróbálhatják azok alapján végiggombolni a játékot.

gombolgato1

gombolgato_formak

Ha nektek éppen nem ilyen színű karikáitok vannak, akkor a következő linkekre kattintva letölthetitek a fekete-fehér változatokat is, amelyeket kedvetek szerint színezhettek!

Sorozatok – fekete-fehér

Formák – fekete-fehér

Jó játékot!