Barion Pixel

Ugye nektek is ismerős látvány, amikor pici gyerekek segítenek “keverni” mondjuk a sütemény hozzávalóit és a fakanállal együtt a fejüket, vagy az egész felsőtestüket  is körbe-körbe mozgatják. Bizony, ők még nem képesek a finomabb, könyökből, csuklóból indított mozdulatokra, ahhoz pedig még több gyakorlás kell, hogy az ujjaikat is akaratuknak megfelelően, összehangoltan mozgassák. Mivel ez utóbbi fontos lesz majd az iskolában az írás tanulásnál, az ovi utolsó évében játsszatok sokat az ujjak segítségével! Például ilyen gombolgatós játékot! Egyszerű finommotorika fejlesztő játék ovisoknak.

 

Ehhez a játékhoz színes filc anyagdarabokra és színes gombokra van szükség.

 

finommotorika fejlesztő játék ovisoknak

 

Nagyon gyorsan elkészül! A filc anyagból vágjatok csíkokat olyan szélességben, hogy a gombokat rá tudjátok varrni. Én a 2 cm átmérőjű gombhoz 3 cm széles csíkokat vágtam.

 

finommotorika fejlesztés gombokkal

 

Ha sok-sok ilyen csíkot készítettél, a gyerekek feladata az lesz, hogy alkossanak belőlük füzért – hasonlót ahhoz, amit a karácsonyfára szoktunk felakasztani. Nézd csak!

 

finommotorika ovisoknak gombokkal

 

Gomblyuknak vízszintes vonal helyett + alakút vágtam ki körömollóval, mert így egy kicsit könnyebb bebújtatni a gombokat a lyukba. Nagyobb, 6-7 éves gyerekek már nyugodtan segíthetnek az elkészítésében. Ha megvonalazzátok az anyagot ceruzával, a vonalak mentén megpróbálhatják kivágni a csíkokat, sőt a gombok felvarrását is megmutathatjátok nekik!

 

finommotorika fejlesztés ovisoknak

 

Ha kész a játék, gombolgathatnak a gyerekek kedvük szerint. Természetesen adhatsz nekik különböző feladatokat is. Például:

  • Készíts egyszínű füzért: csak sárga legyen benne, vagy csak kék, csak piros stb.
  • Készít sorozatokat: kék-sárga-kék-sárga; vagy nehezítve: kék-zöld-sárga; kék-zöld-sárga…és így tovább.
  • Gombolj egy kör formát!

 

finommotorika ovisoknak

 

  • Alakíts ki egy kereszt formát!

 

finommotorika fejlesztés ovisoknak

 

Segítségül kinyomtathatjátok az alábbi oldalakat, a gyerekek pedig megpróbálhatják azok alapján végiggombolni a játékot. Az első oldalon sorozatokra találtok mintákat:

 

gombolgato1

A második oldalon pedig többféle forma- és szín kombinációjára:

gombolgato_formak

Ha nektek éppen nem ilyen színű karikáitok vannak, akkor a következő linkekre kattintva letölthetitek a fekete-fehér változatokat is, amelyeket kedvetek szerint színezhettek!

Sorozatok – fekete-fehér

Formák – fekete-fehér

Jó játékot!

Játék a ruhadarabokkal

Finommotorika

fejlesztés

10 érdekes játékos

tevékenységgel!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!