Barion Pixel

Mit lehet játszani esős, ködös, barátságtalan időben? Készíthettek például játék hangszereket, amelyekkel aztán jó kis zenebonát csaphattok! Ezek a kis játékok nem csak jó hangulatot teremtenek, hanem hasznosak is: fejlesztik a ritmus- és mozgáskészséget, játszhattok velük figyelem- és hallásfejlesztő játékokat is. És hogy miért fontos dolog a hallás fejlesztése? A bejegyzés végén ezt is elolvashatod! De előtte: készíts dobot a gyerekekkel!

Egy üres konzervdoboz biztosan akad otthon – ehhez pedig már csak egy-két lufira van szükség, hogy igazi dobot varázsoljatok belőle! 

 

készíts dobot a gyerekekkel

 

A dobozra ragaszthattok színes papírt (ez a legegyszerűbb és leggyorsabb), de ha türelmesek vagytok és meg tudjátok várni amíg megszárad, be is festhetitek. A lufikat egyszerűen vágjátok le a képen látható módon és húzzátok rá a doboz tetejére és aljára. Ehhez a dobhoz egy pótkávé dobozát használtuk fel. Attól függően, hogy fém-, vagy műanyag doboz az alapanyag, kicsit más hangzása lesz majd a dobnak.

 

így készíts dobot a gyerekekkel

 

Csíkokra vágott sárga lufit használtunk a díszítéshez – egyszerűen csak húzzátok rá a dobozra a különböző méretű és színű csíkokat! Az elkészült dobot kipróbálhatjátok a tenyeretekkel ütögetve, de készíthettek hozzá dobverőt is!

 

 így készíts dobot a gyerekekkel

 

Egy egyszerű kis szivacs darabot rögzítsetek befőttes gumival egy hurkapálca végén. Ezután még befedhetitek egy kis darab vászon anyaggal is. Üssetek rá a dobra – nagyon érdekes a hangja!

Néhány ötlet játékhoz: 

  •  Dobolj először lassú ritmusban, majd egyre gyorsabban – a gyerekek pedig lejtsenek törzsi táncot a dob hangjára! 
  • Készítsetek kettő, vagy több dobot (igazán gyorsan elkészül) és játsszatok visszhang – játékot! Dobolj egy egyszerű ritmust, a gyerekek pedig adják vissza ugyanazt a saját dobjukon! Aztán fordítsátok meg a játékot – te utánozd a gyerekeket! 
  • Számolós: dobolj valamennyit, a gyerekek pedig tapsoljanak, koppintsanak, ugorjanak, lépjenek, bólintsanak…ugyanannyit!
  • Kösd be a gyerkőc szemét és lopakodj tőle messzebbre – aztán szólaltasd meg a dobot, és figyeld meg, odatalál-e hozzád kisfiad/kislányod! Attól függően mennyire jár közel, dobolhatsz először hangosan, majd halkabban is!
  • Mondjatok el egy egyszerű mondókát és kísérjétek dobbal! Ugyanezt egy egyszerű dallal is megtehetitek!

 

 

  • Ahhoz, hogy a gyerekek megtanuljanak írni és olvasni, pontosan kell tudniuk észlelni a beszédhangokat. Ebben segít a hallási észlelés fejlesztése. A hangkereső játék során pontosan meg kell hallaniuk, melyik irányból jön a hang, észrevehetik azt is, hogy halkan, vagy hangosan szól?
  • A ritmus visszhang játék nagyon jó megfigyelőképességet és az auditív memória jó működését igényli.
  • A mondókázással a ritmus és mozgás összekapcsolását gyakorolhatják – ezáltal olyan agyi területek kapcsolatait építjük, amelyek a későbbi sikeresen végbemenő tanulási folyamatok elsajátításához is szükségesek.
  • A számolási készséget óvodáskorban még fontos mozgással, mozdulattal összekapcsolni – ezt is megtehetjük játékosan.

 

 fem3..

Ezt a dobot a FEM cafe műsorában is elkészítettük.

A Családbarát magazinban is a ritmushangszerekről beszélgettünk.

 

feladatok színekről

Készítsd el a 

farsangi

feladatokat

játékokat a

gyerekeknek!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!