Barion Pixel

Remélhetőleg a hosszú nyári napok alatt sokat játszotok, szaladgáltok, pancsoltok az udvaron, kertben, vízparton, vagy éppen a játszótéren! Néha azonban, ha túl nagy a forróság, vagy éppen esős az idő, elkél egy-két olyan benti játékötlet is, amivel szívesen foglalatoskodnak a gyerekek. Ha elkészíted a nyári játékcsomag játékait, mindig kéznél lesz egy-két nyári ovis feladat, amivel alkalomadtán lefoglalhatod a gyerkőcöket. Ráadásul a lelkiismereted is megnyugodhat: az óvónői szakértelemmel összeállított játékoknak köszönhetően – napi képességfejlesztés és iskolára készülődés kipipálva!

 

Ennek a játékcsomagnak az oldalait igazi nyárral kapcsolatos kis ábrák díszítik. Nézd csak!

 

nyári játékcsomag

 

Vizuális észlelés fejlesztése

 

Az írás, olvasás, számolás elsajátításához szükség van a “vizuális észlelés” megfelelő fejlettségi fokára. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek pontosan meg tudják határozni, hogy egy bizonyos ábra milyen alakú, méretű, színű, illetve képesek megadott szempontok alapján kiválasztani azokat a sok más hasonló ábra közül. A fenti képen látható feladatok mind ezeknek a képességeknek a fejlődésében segítenek.

nyári ovis feladatok

 

Vonalvezetős játékok

 

Néha nehezen engedelmeskedik az a fránya ceruza! Ha játékosan próbáljátok “megszelidíteni”, talán nem lesz olyan fárasztó és görcsös az igyekezet! Laminált oldalon, filccel követve a vonalakat még könnyebben csúszik az íróeszköz és bármikor javítható (letörölhető). Ha ez már egész jól megy, próbáljátok meg papír alapon is ceruzával, mert ott kicsit máshogyan kell vezetni, rányomni a ceruzát a lapra.

 

Matematikai képességek

 

Vajon hogyan lehet igazságosan elosztani a gyümölcsöket három kosárba? És a sok ábra közül hol találunk valamiből ugyanannyit? Ezeken a feladatokon bizony gondolkodni kell – azután pedig számolni! 

A számkártyákból és a hozzá tartozó két oldalból többféle játékot készíthetsz (a képen a bal alsó sarokban látod):

  • Lehet belőle játékmappa.
  • A kis rajzokat vízszintes csíkokként szétvágva alkothattok számsorozatot (1 sárkány, 2 kalap, 3 autó…) növekvő, vagy csökkenő sorrendben.
  • Próbáljátok meg ugyanezt a pöttyökkel és a számokkal is!
  • Megkereshetitek a számok szomszédait (ehhez tegyél ki egy képet és kérd meg a kisgyermeked, keressen a bal oldalra egy olyan képet, amin eggyel kevesebb ábra van, a jobb oldalra olyan képet, amin eggyel több ábra van).
  • gyakorolhatjátok az összeadást (tedd egymás mellé a papírsárkány és a két szalmakalap képét. Kérd meg a gyerkőcöt, keressen olyan képet, ahol ugyanannyi ábra van, mint amennyit te kiraktál!)

 

nyári játékcsomag nyári ovis feladatok

 

Egy kis környezetismeret…

 

Mit pakoljunk be a bőröndbe, ha nyaralni indulunk? Miért nem visszük a kesztyűt? 🙂

Milyen élőlényeket látsz a képen? Mondd el, hol helyezkednek el! Mit látsz mellettük, alattuk, felettük?

A nyomtatható oldalak között találsz egy térképes játékot is, amely egy színes-képes térképből és egy leírásból áll. Négy kisgyermek házát kell megtalálni az útmutató alapján. Így juthatsz el például Petrához:

Indulj el a piros nyíltól és haladj el a virágoskert mellett! Ha a két házikót is elhagytad, fordulj jobbra! Hamarosan meglátsz a bal oldalon egy piros tetős házikót narancssárga kerítéssel. Ott lakik Petra. Számold meg, hány fa áll Petra háza előtt!

Természetesen a térkép alapján bármilyen leírást, utasítást adhattok a gyerekeknek. Például: “Keresd meg azt a házat, amelyiknek citromsárga a teteje és lila  a kéménye!” “Számold meg, hány virág van a virágoskertben/mennyi bokor van összesen a képen!” stb.

A nyári játékcsomagot megvásárolhatod ide kattintva! vagy elérheted a  játéktár előfizetőjeként!

 

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!