Barion Pixel

A természet változásait igazán csak a saját tapasztalataik által értik meg a gyerekek: beszívják az avar illatát, összegereblyézik a lehullott leveleket, megtörik és megkóstolják a diót, mogyorót, barkácsolnak a termésekből, képeket ragasztanak a levelekből és jó nagyokat hemperegnek a levélkupacban. Az alábbi, letölthető oldalakat tartalmazó őszi játékcsomag nem helyettesítheti ezeket az élményeket, viszont nagyon jól illeszkedik az őszi témakörhöz és esősebb napokon, vagy a sötét, hideg estéken jó szórakozást és a képességfejlesztéshez egyszerűen megvalósítható eszközt nyújt. Őszi ovis feladatok – próbáljátok ki!

A játékcsomag játékaival a gyerekek különböző képességeinek fejlődését segíthetjük elő. Középső csoportban már remélhetőleg szívesen veszik kézbe az ovisok a zsírkrétát, vastag színes ceruzát, vagy filctollat. Ebben az életkorban még nagyon eltérő, hogy mennyire képesek a kezük mozgását irányítani. A vonalvezetést segítő első oldalt ezért többféle módon is használhatjátok. (1-2.)

  • A kinyomtatott lapon végig- pöttyözhetitek az útvonalat a festékbe mártott ujjatokkal.
  • Sodorhattok gyurmacsíkot a laminált lapra.
  • Végigragaszthattok egy fonalat az úton.
  • Vagy meghúzhatjátok az utat filctollal, ceruzával.

Mindegyik esetben meg is tudjátok számolni, útközben mennyi falevelet talált a kisfiú. A kislánynak már egy igazi labirintuson kell átkelnie, hogy összegyűjthesse a leveleket – az ilyen típusú feladatokat általában még a rajzolást nem szerető gyerekek is szívesen megoldják – közben pedig ügyesednek a vonalvezetésben.

Őszi feladatok óvodásoknak

A falevél színezős oldalakban is van egy kis rejtvény, ugyanis úgy kell a színeket kiválasztani, hogy

  • Minden sorban legyen mindegyik színből! (3.)
  • Ne legyen egymás mellett egyforma! (4.)

A mátrix játék a szín- és alakészlelést, illetve ezek kombinálhatóságát helyezi a középpontba. Jó kis gondolkodtató feladat!

Őszi ovis feladat

A színek kombinációját és azoknak a megjegyzését a memória játékkal is gyakorolhatjátok.Találtok egyforma kártyákat?

Őszi memóriajáték

Számolgatós játék több is található a nyomtatható oldalak között. Az egyiknél a fán lévő leveleket kell megszámolni és a megfelelő szám-pöttyös kártyát mellé helyezni (10.).

A számdominó segítségével az ugyanannyit mutató képeket kell keresni. (11-12-13.)

Őszi ovis feladatok

A fekete-fehér leveles feladatnál pedig a különböző formájú leveleket külön-külön kell számlálgatni és annyi pöttyöt, vagy vonalat rajzolni a keretbe, amennyit megtaláltunk belőlük.

Így játszhatsz a számdominóval:

Őszi matematika ovis feladat

A betűk, számok elemeinek felismeréséhez nélkülözhetetlen lesz a pontos alakészlelés. A következő játékokkal sokat tehettek ennek fejlődéséért:

  • Két részből álló kirakó, melyeknél az azonos formákat kell párosítani. Kicsit nehezíti a feladatot, hogy az összetartozó formák különböző színűek. (16-17.)
  • Falevelek párosítása az árnyképükkel – szintén pontosan kell megfigyelni a levelek formáját, mert a párok az eredeti tükörképei. (18.)
  • Egy megadott forma észlelése a zavaró háttér kizárásával – a fekete-fehér feladatlapon. (19.)
  • A falevelek felismerése a belőlük készült képeken egyúttal a rész-egész viszony megértését is segíti. Ennek a tudásnak a birtokában lesznek képesek majd a gyerekek például betűkből szavakat alkotni, vagy később a tanultakat rendszerezni, kategorizálni. (21.)

Őszi óvodás feladatlapok

A gondolkodási funkciók megfelelő működése mindenképpen szükséges lesz majd az iskolai tanulás során. Az igaz-hamis állításoknál egyrészt értelmezni kell a mondat tartalmát, majd annak megfelelően megfigyelni a képeket és eldönteni, hogy igaz, vagy hamis az állítás. (20.)

Ezen a képen az egyik számolgatós játékot láthatod:

Őszi ovis matematika feladat

Ha megtetszett az Őszi falevelek játékcsomag, vásárold meg ide kattintva!

Ez a játékcsomag letölthető PDF oldalakat tartalmaz, melyek e-mail címedre fogsz megkapni, és otthon, vagy az oviban tudod kinyomtatni!