Barion Pixel

Van egypár olyan – gyerekekkel együtt megvalósítható – dolog, amit nyáron egyszerűen nem lehet kihagyni! Például ilyenek: közösen sétálni és fagyizni, együtt locsolni a kertben, sátorban aludni, betemetni egymást homokkal, dinnyét enni úgy, hogy csurog a lábunkon is, vízipisztoly csatát vívni, kishalat fogni, megkóstolni az újonnan főzött lekvárt, a nyitott ablaknál, tücsökciripelést hallgatva esti mesét mondani…ha szeretnél még ötleteket, olvass tovább! Ötletek nyári szünetre ovisoknak: 

 

Hétfő – Jég- bowling

 

Ebben a játékban a bábukat színes vízzel töltött palackok helyettesítik (a színezéshez ételfestéket, vagy akár temperát is használhattok), a golyót pedig egy vízzel töltött fagyasztott lufi. A cél: eltalálni minél több bábut! Még több képet itt láthattok róla: Learn-Play-Imagine

 

ötletek nyári szünetre

 

Játék közben fejlődik a gyerekek szem-kéz koordinációja, hiszen jól kell célozni. Folyamatosan kell számolni is, hiszen a legtöbb bábut ledöntő játékos lesz a győztes. A jég-golyóval való “gurítás” közben biztosan megjegyzik a gyerekek, hogy milyen hideg és nehéz is a megfagyasztott víz.

 

Kedd – növényszövés

 

Ha még nem próbáltátok ki a növényszövést, éppen itt az ideje! Rengeteg hosszú szárú fűféle, és gyomnövény található az utak mentén, de az otthon levagdosott és feleslegessé vált leveles, virágos ágakból is válogathattok! (Kattints ide a folytatásért!)

ötletek nyári szünetre gyerekeknek

 

A mini környezetismeret-órán kívül a matematika területén is sok tudást gyűjthetnek a gyerekek, miközben az ujjaik is ügyesednek.

 

Szerda – kuckó készítés

 

Gyorsan és egyszerűen készíthettek a gyerekeknek kuckót, ha van kint egy hosszú ruhaszárító köteletek. Csak egy nagyobb darab anyag, lepedő esetleg terítő kell hozzá!    Ha nincsen köteletek, akkor három hosszú botból is készíthettek alapot a sátornak (kattints a képre a többi fotóért):

 

ötletek nyári szünetre

 

ötletek nyári szünidőre gyerekeknek kuckó készítés

 

De teríthetitek az anyagot egy faágra, vagy egyszerűen rendezkedjetek be az asztal alatt. Persze annak is örülnek a gyerekek, ha igazi sátrat állítotok fel, amiben aztán éjszaka együtt kempingeztek! Kuckó készítéshez ötleteket itt is találsz.

A nyár az egyik legjobb időszak arra, hogy közös élményeket szerezzetek a gyerekekkel. Nem kell mindig nagy dolgokat megvalósítani! Nekik az is elég, ha ott vagy velük, rájuk figyelsz és látszólag egyszerű, jelentéktelen dolgokról beszélgettek. Valószínűleg nemcsak ők, hanem Te is el fogod raktározni ezeket a pillanatokat!

 

Csütörtök – halacskás kép

 

A szivaccsal való nyomdázás, festegetés mindig öröm a gyerekeknek, hiszen annál szebb lesz a minta, minél többször és többféleképpen nyomkodják oda a szivacsdarabot a papírra. Lehet próbálgatni, kísérletezgetni – így is, úgy is szép lesz!Itt találsz egy kis segítséget az elkészítéshez.

 

ötletek nyári szünetre

 

Péntek – úszólecke

 

Ha a te kisgyermeked is azok közé tartozik, akik félve mennek be a medencébe, vagy a nagyobb tavak, tengerek vizébe, akkor érdemes egy-két játékos módszert alkalmazni a vízhez szoktatáshoz.

 

ötletek nyári szünetre ovisoknak

 

  • Üljetek le együtt a medence szélére és fröcsköljetek a lábaitokkal! Ez biztosan tetszeni fog neki! Ugyanezt a tóparton is megtehetitek.
  • Óvakodjatok beljebb, üljetek le a lépcső egyik fokára – és ott folytassátok a fröcskölést!
  • Menjetek be kézen fogva a maximum derékig érő vízbe és sétáljatok a fal mellett (ha nincs fal, akkor csak egymás mellett)!
  • Ezután szaladjatok végig (a fal mellett) kézen fogva.

 

vízhez szoktatás ovisoknak

 

  • Kapaszkodjatok a medence peremébe hason fekve és hátrafelé nyújtva a lábatokat ismét fröcsköljetek, pancsoljatok, míg el nem fáradtok! Medencefal híján megpróbálhattok egy gumimatracra félig ráfeküdni és úgy fröcskölni!
  • Most forduljatok a hátatokra és kapaszkodjatok a fejtek fölött – így próbáljátok rúgni a vizet!
  • Ezután sétáljatok újra kézen fogva egy kicsit beljebb, majd vissza a biztonságot jelentő falhoz/parthoz.
  • Próbáljatok meg beszaladni együtt egy darabig a vízbe, majd vissza!
  • Dobáljatok egymásnak labdát a sekély vízben!
  • Próbáld meg két kezénél fogva húzni a gyerkőcöt! Ha már eddig eljutottatok, az nagyon jó eredmény!

Kellemes szünidőt, jó játékot kívánok!