Újabb játékötletek nyári szünetre! Remélem, jól telnek a nyári hetek, és sokat játszotok, pihentek a gyerekekkel együtt! Ha még dolgos hétköznapok várnak rád, akkor se szomorkodj: előbb-utóbb mindenkinek eljön a szabadság ideje, amit remélhetőleg vidáman és sok-sok játékkal, szórakozással fogtok eltölteni! Ha szeretnél előre tervezni, itt van egy-két játékötlet!

 

Hétfő – Játék a babzsákkal

 

A világ egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb játéka a babzsák. Ha nektek még nincs, készítsetek egyet gyorsan! Nagyon hamar elkészül és itt van hozzá egy szabásminta:

babzsák szabásminta2

Ezt a téglalapot vágd ki egy vászon, vagy karton anyagból és a középvonalnál hajtsd félbe! A szaggatott vonal mentén varrd körbe úgy, hogy hagyj egy kis nyílást, amelyen keresztül a babot beletöltheted a zsákocskába! Fordítsd ki a kis zsákot, töltsétek meg, majd varrd be a nyílást! Most már  játszhattok is vele!

Játék a babzsákkal

1. Tegyétek a fejetekre és járjatok körbe úgy, hogy ne pottyanjon le!

2. Ha ez már jól megy, lépjetek át közben különböző akadályokon: kerülgessetek PET palackokat, menjetek végig egy deszkán, vagy csíkra összehajtott takarón, lepedőn, menjetek hátrafelé, vagy guggolva.

3. Dobáljátok egymásnak a babzsákot úgy, mintha labda lenne!

4. Ha több babzsákotok is van, “labdázzatok” vele úgy, hogy közben a fejeteken is tartotok egy babzsákot!

5. Dobjátok egymásnak a babzsákot térdelve, guggolva, ülve, hátrafelé!

6. Dobjátok fel és kapjátok el: -két kézzel, -egy kézzel, -úgy, hogy közben tapsoltok egyet! 

7. Másszatok négykézláb – babzsákkal a hátatokon!

Játék a babzsákkal

8. Dobjatok célba a babzsákkal – például egy kosárba, vödörbe, vagy akár a képen látható módon: így még a pontokat is össze kell számolniuk a gyerekeknek!

9. Nehezebb mutatvány: tedd a kézfejedre a babzsákot, és miután így feldobtad a levegőbe, próbáld meg ugyanazzal a kezeddel elkapni!

10. Próbáljatok meg zsonglőrködni: egyszerre kettő babzsákot a levegőben tartani!

 

Ezzel a játékkal nemcsak jól elszórakoznak a gyerekek, hanem fejlődik a szem-kéz koordinációjuk, az egyensúlyérzékük, ismereteket szereznek saját testükről, testrészeikről és a téri irányokról- ezzel segítve a testséma kialakulását.

 

Kedd – Homokozzunk!

Ha van lehetőségetek otthoni homokozásra, akkor nagyon szerencsések vagytok, mert a gyerekek képesek órákon át eljátszani a homokban. Nem is nagyon kell ötleteket adnunk nekik ehhez, de ha mégis leültök hozzájuk játszani, készíthettek például tejesdobozból vízvezetéket (kattints a képre a teljes ötletért!):

 

Játék a homokkal

 

A képen látható vízikerék is egyszerűnek tűnik, hiszen csak egy hurkapálcára húzott dugóból áll, amelybe műanyag lapátkerekeket tűztünk bele (ezeket üres margarinos doboz tetejéből vágtuk ki). A konzervdoboz és a dugó átlyukasztása azonban nem is ment olyan könnyen. Ha van erre valamilyen jó ötletetek, írjátok meg!

 

Mire jó ez? A gyerekek a különböző anyagokkal való játékok során az érzékszerveik segítségével megtapasztalják azok tulajdonságait. Ezek a tapasztalatok aztán játék közben észrevétlenül rögzülnek is a tudatukban. Így fognak majd emlékezni arra, hogy a “homok” az puha, kiszóródik az ujjaink közül, de ha vizes lesz összetapad és formázni lehet belőle. Lehet, hogy éppen ezek a tapasztalatok segítik majd őket felnőtt korukban a kerti munkák közben, vagy a süti tésztájának összeállításakor:).

 

Szerda – Színek és formák

 

Ezúttal kis házak “építésével” gyakoroljuk a színeket és a formákat. Vágjatok ki színes papírokból különböző formákat, alakzatokat. Munka közben nevezzétek is meg őket: ez egy piros háromszög, ez egy kék téglalap stb. Ha már van egypár kezdődhet az építkezés:

 

ötletek nyári szünetre

 

Meséljétek el, milyen házakat építetek: ez egy emeletes ház, egy templom, egy iskola, vagy egy családi ház… Melyik a legmagasabb, legalacsonyabb? Melyiknek van a legtöbb ablaka?

 

házikó papírból

Gondoltam egy házra: zöld az ablaka, fehér a teteje, sárga a kéménye – melyik az?

 

Az alakészlelés fontosságáról már szó esett ebben a bejegyzésben. Az írás és olvasás órán kívül a matematika órákon is hasznosak lesznek azok az ismeretek, amiket e játék közben szerezhetnek meg a gyerekek (összehasonlítás, összemérés, számlálás).

 

Csütörtök – Táncolj!

 

Mit szólnátok egy-két táncos játékötlethez? Nem kell hozzá más, csak valamilyen zene – ez szólhat CD-ről, vagy rádióról is. Először csak hadd ugrabugráljanak a gyerekek, amíg ki nem fáradnak, aztán jöhetnek az érdekesebb játékok:

ötletek nyári szünetre

 

1. Szobros játék:

Amíg tart a zene, mindenki táncolhat. Ha hirtelen megáll a zene, mindenkinek szoborrá kell változnia, vagyis mozdulatlanná kell válnia. Aki mozog, az kiesik, ő lehet a zenemegállító a következő körben.

 

2. Szobros játék változata:

a játék ugyanaz, de előre meghatározott módon kell szoborrá változni, például mérges, szomorú, vidám, vagy vicces arcot kell vágni.

 

3. Szobros játék III.

Előre megadott testhelyzetben kell maradni, ha megáll a zene. Például: magastartásban az egyik kéz, a másikkal pedig meg kell fogni az orrukat!

 

4. Székfoglaló:

tudom, ősrégi játék, de a gyerekek még mindig szeretik! Ha megáll a zene, mindenkinek le kell ülnie egy székre – persze eggyel kevesebb hely van. Akinek nem jut szék, az kiesik. A következő körben természetesen egy széket el kell venni.

 

5. Söprűs tánc:

körbe állva kell táncolni, miközben a söprűt adogatjuk egymásnak. Aki megkapja, az egyszer körbefordul, majd tovább adja a mellette állónak. Az esik ki, akinél a zene megállásakor van a söprű.

 

6. Lufis tánc:

a gyerekeknek felfújt lufit kell a homlokuk között tartani és így kell táncolni!

 

Péntek: Szivacslabda

 

A szivacslabdában az a jó, hogy magába szívja a vizet és így nagy melegben igazán hűsítő elfoglaltság azzal labdázni. Elkészíteni sem nehéz, nézd csak meg a képeket:

 

ötletek nyári szünidőre

szivacslabda készítés

A szivacs-csíkokat egyszerűen gumizzátok össze középen egy befőttes gumival. Ha meleg, nyári idő van, nyugodtan nyomjátok egy vödör vízbe és dobáljátok, locsoljátok egymást vele kedvetek szerint!

Vidám szünidőt kívánok!