Barion Pixel

Itt az igazi nyár! Forrón süt a nap, este nagyon sokáig világos van, lehet mezítláb szaladgálni, fagyit enni és egy kis fürdőnaciban lenni egész nap. Ez az időszak már többé-kevésbé mindenkinek a lazításról szól. A kánikulában tegyétek félre ti is az otthoni munkát és kapcsolódjatok ki délutánonként a szoba hűvösében egy kis mesemondással, pihenéssel! Aztán estefelé jöhet a pancsolás, hancúrozás sötétedésig! Ötletek nyári szünetre gyerekeknek

 

Hétfő – Ismerkedjetek a vízzel!

 

A vízben való lubickolás is rengeteg élményhez, tapasztalathoz juttatja a gyerekeket, de kipróbálhatjátok azt is, mi történik a vízzel, ha öntögetitek, folyatjátok tölcséreken, csöveken, különböző edényeken keresztül! Kattints ide, ha tetszik az ötlet!

 

Ötletek nyári szünetre gyerekeknek

 

 

A játék közben a kisgyerekek rengeteg tapasztalatot gyűjtenek a vízről. Megfigyelik, hogy a víz folyik, csöpög, el tud kanyarodni, átkerül egyik edényből a másikba, de fölfelé bizony nem tud közlekedni. Ha fönt beöntünk egy kancsó vizet, lent ugyanannyi gyűlik össze a vödörben. Próbálgathatjátok azt is: melyik csövön folyik le hamarabb a víz: a vastagon, vagy a vékonyon?

 

Kedd – vízi csúszka

 

A víz tulajdonságai közé tartozik az is, hogy lehet rajta úsztatni különféle dolgokat. Találtam egy-két jó ötletet, ami nagyszerűen kiegészítheti a nyári medencés játékokat. Egy jó nagy tekercs alufóliából építhettek például egy hosszú „vizesárkot”, amin lecsúsztathatjátok az apró kishajókat, játékokat.

 

Ötletek nyári szünetre gyerekeknek

(forrás: camoandbows.com)

 

Figyeljétek meg, mit visz le gyorsabban a víz: a fűszálat, levelet, tollpihét, vagy a játék hajót? Nagyobb gyerekekkel már készíthettek egy igazi víz alapú játszóteret, ami nem más, mint egy  jó nagy darab fólia vízzel megtöltve.

 

Ötletek nyári szünetre gyerekeknek

(forrás: Clumsy Crafter)

 

A fenti képre kattintva elkészítési útmutatót is találtok fotókkal illusztrálva. Ehhez a játékhoz jó vastag fóliát érdemes használni (a cikkben 4 mm-eset javasolnak), különben a játék hevében hamar kilyukad. A feltöltött vízi matracba tehettek ételfestéket, csillámport, de önmagában is nagyon jó játék. A balesetveszélyre természetesen ügyelni kell, de szerintem érdemes kipróbálni!

 

 

Mire jó ez? Ebben a játékban sok lehetőség rejlik a nagymozgások gyakorlására: gurulás, kúszás-mászás, hason és háton csúszás, előrahaladás fenéken csúszva a kéz és láb segítségével, vagy anélkül. Remek alkalom az egyensúlyérzék fejlesztésére is!

 

Szerda: készítsetek kishajót!

 

Akár az otthoni medencében, akár a tóparton strandolásnál – a gyerekek mindig imádnak hajókat úsztatni. Hajtogassatok most színes kishajókat papírból. Itt találod az elkészítési útmutatót!

 

Ötletek nyári szünetre gyerekeknek

 

A hajtogatás során fejlődik a gyerekek figyelem-koncentrációja, megtanulják a szemüket és az ujjaikat összehangoltan működtetni (szem-kéz koordináció). Nagyon sok mértani forma alakul ki a hajtásvonalak mentén, amit így -azokat létrehozva- meg is figyelhetnek a gyerekek.

Ebben a bejegyzésben találtok még egy hajó készítési tippet: hajó tejesdobozól!

 

Csütörtök – festés lábbal

 

Ilyenkor nyáron bátran lehet maszatolni, festeni a szabadban, hiszen bármikor könnyen lemoshatók a festékes kezek-lábak. Terítsetek ki egy nagy csomagolópapírt és engedjétek a gyerekeket ugrálni, tapicskolni a befestett lábukkal! Ha nincs udvarotok, megteszi az erkély is – csak készítsetek oda egy lavór vizet!

Ha már kiörömködték magukat, megpróbálhattok célirányosan is alkotni (képek forrása a képekre kattintva látható):

 

lábbal festés

Blissfully Domestic

lábnyomat festés

festős ötlet gyerekeknek

Crafty Crafted

Ötletek nyári szünetre gyerekeknek

Sweet and Lovely Crafts

Maga az alkotás és annak a módja is öröm a gyerekek számára. A színek felismerése mellett érdekes számukra látni,  hogy a lábuk lenyomatából valamilyen új alak, felismerhető kép születik. Nagyon jó fantázia fejlesztő játék, ha a lábnyomokat kiegészítik úgy, hogy valami más legyen belőle.

 

Gondolkodós játékok

 

Egy -egy forró délutánon (vagy éppen hűvös napon) eltölthetitek az időt a régi idők jól bevált játékaival: előkerülhet a kártya, a dominó, vagy csak egy papír, meg ceruza – amivel játszhattok amőbát, torpedót, vagy a nagyobbakkal ország-várost. Kattints ide a tippekért!

 

gondolkodás fejlesztése óvodáskorban

Ezek a játékok remekül fejlesztik a logikai gondolkodást, és sok-sok matematikai alapú ismeretet is megtanulhatnak általuk a gyerekek – persze ezt is örömmel  és játszva!

Kellemes időtöltést kívánok!