Barion Pixel

Ötletek nyári szünetre!

Végre itt a vakáció! Bezárt az iskola, az ovisok közül is sokan otthon töltik a hosszú nyári heteket. Végre van idő játszani, beszélgetni, lustálkodni…na igen, de néha azért elunják magukat a gyerkőcök és egyre nehezebb azon törni a fejünket, mivel foglaljuk le őket egész nap.

Ha figyelemmel kíséred a vakációs játéktervezőt, mindig lesz egy jó ötleted, ráadásul változatosan és hasznosan tölthetitek a nyarat! Nézd meg az első hétre szóló tippeket!

Ne feledd: a tervezés csak azt jelenti, hogy ötleteket gyűjtötök, információkat szereztek, amiből aztán kedvetekre válogathattok nap, mint nap. Remélem tetszenek azok a játékötletek, amiket én válogattam össze! Olvasd el, gondold végig, aztán valósítsd meg bármelyiket – vagy akár az  összeset, szép sorjában!

 

Hétfő – Színes ugróiskola

 

Rajzoljatok krétával színes virágokat, vagy bármilyen más formákat az aszfaltra! Olyan távolságra legyenek egymástól, hogy a gyerekek könnyen át tudjanak ugrani egyikről a másikra. Álljanak egy-egy virágra és ugorjanak tovább arra a színre, amit te megnevezel! (A kép forrását a képre kattintva találod.)

 

játékötletek nyári szünetre

Változatok:

  • Ha több gyerek játszik, az egyik mondhatja a színt, a másik ugrálhat.
  • Ha többen ugrálnak, kezdjék a játékot a játékmező két szélén és haladjanak egymással szemben!
  • Rajzolhattok egy olyan virágot, amelynek a szirmai különböző színűek – ez lesz a cél, ezt kell elérni az ugrásokkal.
  • Nagyobb gyerekeknek rajzolhattok számokat is a virágokba.
  • Virágok helyett rajzolhattok köröket, háromszögeket, négyzeteket különböző színekkel. Nehezíthetitek a játékot például így: “Ugorj egy körre, ami nem piros!”

 

 

A gyerekek megfigyelik és megnevezik a színeket, azok árnyalatait és mindezt mozgással is összekapcsolják – ezáltal fejlődik gondolkodásuk, figyelmük, a nagymozgások közül pedig a páros-, vagy egy lábon való szökdelést gyakorolhatják.

Olvass még arról, hogyan ismerkedhettek a színekkel játék és alkotás közben ide kattintva!

 

Kedd – Festegetés

 

Szép nyári időben a papírokkal és festékekkel kiköltözhettek a szabadba is. Csak egy jó nagy lapra, vizes szivacsra és csöpögős tempera festékre lesz szükségetek!

 

 

A színek gyakorlásán kívül arra is, hogy tapasztalatokat szerezzenek a gyereke a víz tulajdonságairól (szétterül, elfolyik rajta a festék). De ha semmi haszna nem lenne, ez akkor is érdekes – CSAK ÚGY!

 

Szerda – Bábszínház

 

Mi lenne, ha készítenétek egy-két bábot – mondjuk, fakanálból!  Ezen kívül csak kevés fonaldarab, anyagmaradék, vagy bármi más kiegészítő (matrica, raffia, szalagok, gombok) szükséges hozzá.

 

ötletek nyári szünetre

És hogy mit csináljatok a bábokkal?

  • Egyszerűen beszélgessetek: “Szia! Téged hogy hívnak? Hány éves vagy? Mi a kedvenc ételed? És a kedvenc színed? Mesélj a családodról egy kicsit!” stb.
  • Találjatok ki egy történetet, amelynek a szereplői a bábok!
  • Énekeljetek a bábokkal! A fiú/bácsi báb énekelhet mély hangon, a néni/kislány magas hangon. Ezekre a kis dalokra biztosan emlékszel: “Süss fel, nap…” “Cirmos cica, haj…”
  • Tanulhattok egy kedves mondókát, vagy verset! Például:

Szervusz, kedves Napsugár!
Örülünk, hogy itt a nyár.
Kérlek, süss jó melegen,
pihenhetsz a réteken.
Érleld meg a gabonát,
lombosítsd a sok szép fát,
langyosítsd a vizeket,
melegítsd a szíveket!

(K.László Szilvia: Nyárköszöntő)

 

 

A mesélés, beszélgetés során fejlődik a gyerekek szövegalkotása, mondatszerkesztése, szókincse. A szereplők mögé bújva sok mindent  elmondanak, amit másképp nem biztos, hogy meg tudnának fogalmazni.

 

Csütörtök – Játékos lábtorna

 

Engedd, hogy a gyerekek mezítláb járkáljanak különböző felületeken: füvön, aszfalton, homokban, sárban, földön! Nemcsak a talpuknak tesz jót, hanem az érzékelés fejlesztésében is segíti őket. Mondjátok el, mit érez a lábatok a különböző felszíneken! A további tudnivalókat ide kattintva találod!

 

 

 

Péntek – Egy kis matek!

 

Mutassátok meg a gyerekeknek, hogy a LEGO-val, építőkockával nem csak építeni lehet – hanem például számolni, színek-, forma-, méret szerint válogatni, nagyság szerint sorba állítani, magasságot, vagy hosszúságot mérni. Ugye, milyen jó ez a sokoldalú játék?

 

Lego matematika

ötletek nyári szünetre

Egy kis segítség: ha kinyomtatod és laminálod az alábbi oldalt, hasonló kártyákat kapsz, mint a képen láthatók. A gyerekeknek a képek alapján kell felépíteniük  a LEGO-tornyokat.

 

LEGO matek letölthető

A szombatot és a vasárnapot pedig töltsétek a családdal: kiránduljatok, strandoljatok, vagy csak sétálgassatok együtt! Ha pedig elmaradt valamit ötlet hét közben, hétvégén pótolhatjátok!

Jó játékot!