Barion Pixel

A sok napsütés és a gyakori eső, vagy a kiadós locsolás hatására előfordulhat, hogy a kertünk elkezd burjánzani és egyszer csak kénytelenek leszünk kicsit megritkítani, levagdosni a mindent beterítő kúszónövényeket, vagy az elhullajtott magokból folyton kikelő egynyári virágokat. Ha ilyesfajta „metszésre” kerítetek sort, felhasználhatjátok a levagdosott leveles, virágos ágakat egy kis szövögetéshez. Növényszövés gyerekekkel – így csináljátok:

A növényszövéshez először is szükséges egy keret. Nagyon jól megfelel erre a célra egy fa képkeret is, de ha nincs kéznél, akkor egyszerűen kössetek össze négy botot így:

növényszövés

 

Nagyon fontos, hogy a négy ágat jó szorosan kell egymáshoz kötni, ezért a madzaggal többször is tekerjétek körbe minden oldalról a csomópontokat. Először nekem is csúszkált ide-oda ez a keret, de aztán rájöttem, hogy az egyik sarkot nem kötöttem meg rendesen – a képen a bal alsó részen láthatod.

A következő lépés a spárga feltekerése:

 

növényszövés

 

Egyszerűen csomózzátok meg az egyik vízszintes ágon, aztán vezessétek a spárgát le-fel, oda-vissza, amíg végig nem értek a kereten. Itt is figyelni kell, hogy jó szoros legyen a fonal, ezért ezt inkább ti készítsétek el!

Ezután már a gyerekek is segíthetnek növényt gyűjteni – vagy ha már megvannak a virágok, leveles ágak, akkor válogassátok szét őket, közben persze mondjátok el a nevüket is!

 

növényszövés

 

Megszámolhatjátok, melyikből mennyi szál van, megszagolhatjátok, hogy melyik a legillatosabb és észrevehetitek a hosszúságbeli eltéréseket is: rövid-hosszú, legrövidebb-leghosszabb.

 

növényszövés

 

A szövést fent kezdjétek el, és bújtassátok a növények szárát a spárga alá-fölé-alá-fölé…amíg végig nem értek a soron.

 

növényszövés

 

Hát…ezen a képen ugyan sok nem látszik, de azért remélem értitek a lényeget! Ha jól dolgoztatok, valami ilyesmi lesz a végeredmény:

növényszövés

 

Felakasztva is nagyon szépen mutat!

 

növényszövés

 

Egy-két hasznos tudnivaló:

  • A gyerekek számára egyszerűbb, ha vastag szárú növényeket használtok.
  • A rövidebb szárú kis virágokat utólag is beletűzhetitek a kész műbe.
  • Természetesen ez a dísz csak rövid ideig marad szép, hiszen a virágok, levelek elfonnyadnak. De ha hosszú szárú fűféléket, kalászos növényeket, szárított virágokat használtok, akkor tartósabbá varázsolhatjátok az alkotást. Ebben az esetben a kész díszt lefújhatjátok hajlakkal is, hogy ne potyogjon.

 

 

  • A gyerekek megismerkednek a felhasznált növények tulajdonságaival, színével, formájával, esetleg illatával, no és a nevét is megjegyezhetik.
  • Egy csomó matematikai tapasztalatot rejt ez a játék: hosszúság, vastagság összehasonlítása, megnevezése, (vastag-vékony, hosszabb-rövidebb), a virágfajták és a növények darabszáma, a fűzés során pedig a sorszámok használata: az első sorba pünkösdi rózsa levelét tettük, a második sorba levendulát, a harmadikba margarétát stb.
  • A fűzés során fejlődik a gyerekek finommotorikája – ügyesednek az ujjak – és a szem-kéz koordináció is.
  • A téri irányokat is gyakorolhatjátok, hiszen lehet balról-jobbra, vagy jobbról-balra fűzni. A szövés során pedig felülről lefelé haladunk. Persze lehet alulról felfelé is, de ha éppen iskolába készülő gyermeketek van, mindenképpen a balról-jobbra / felülről-lefelé a javasolt irány (írás – olvasás tanulásnál is ez fog visszaköszönni).

Ha kicsit tartósabb díszt szeretnétek készíteni, válasszátok ezt a változatot:

 

növényszövés gyerekekkel

 

Ebben az esetben egy faágra, vagy fakéregre kell felkötözgetni a mindenféle otthon talált kincset: botot, kavicsot, szárított levendulacsokrot… Szintén jó alkalom a 6-7 éves gyerkőcöknek, hogy gyakorolják a csomó kötést.

 

növényszövés gyerekekkel

Jó játékot!

Fedezzétek fel együtt a természet kincseit 5 érdekes játékon keresztül!

A kipróbált ötletekért ajándék is jár!

Nyári játékok

A Játéktárban található nyári témájú letölthető játékokat most külön is meg tudod vásárolni.