Barion Pixel

A nyári időszakban az egyik legjobb dolog, hogy nagyon sokat lehet kint lenni a szabadban. Ilyenkor a még nyitva tartó óvodákban is több időt töltünk kint, természetesen kiszűrve a nap káros hatásait. A játékok közül minden nap előkerülnek a homokozóvödrök, lapátok, sütiformák, az elmaradhatatlan járgányok, dömperek, talicskák, futóbiciklik és motorok, hiszen a gyerekek mozgásigénye ebben az életkorban nagyon nagy. Az egyik legegyszerűbb játékszer, ami egész pici kortól a felnőtt évekig végigkísérhet minket, a labda. Az ezzel való játékhoz is találtok tippeket az e heti játéktárban – íme az e heti nyári ötletek.

 

Hétfő

 

A következő labdás játékok kisebb ovisoknak szólnak, akik még épp csak ismerkednek a labda sok-sok tulajdonságával: a labdát lehet gurítani, feldobni, elkapni, pörgetni, pattintani…és egy csomó szórakoztató dolgot játszani vele! A labdával való játék nagyon jól ügyesíti a szem-kéz, szem-láb koordinációt és a téri tájékozódás megtanulásában is nagyon nagy szerepet kaphat. Itt találod a “kezdőknek” való játékokat, a nagyobbacskáknak pedig innét válogathattok labdás ötleteket!

 

Kedd

 

Kisgyermekkorban nagyon fontos a gyerekeket megismertetni az őket körülvevő természettel, a benne élő állatokkal, növényekkel. A kirándulások, séták, felfedezések, de még az erről szóló versek, mesék is mind szolgálhatják ezt a célt. Ha nincs is saját kertetek, udvarotok, a parkokban, kirándulóhelyeken sok-sok letört, lehullott ágat, virágot gyűjtögethettek, amelyeket akár egy szép alkotás elkészítéséhez is felhasználhattok. Erről olvashatsz ebben a bejegyzésben.

 

Nyári ötletek ovisoknak

 

A növényszövés helyett választhatjátok az egyszerűbb változatot is, amikor faágra, bot-darabra egyszerűen felkötözgettek mindenféle talált kincset: csigaházat, kisebb köveket, szép formájú fakérget, vagy akár búzakalászt, levendulacsokrot.

 

 

Fedezzétek fel együtt a természet kincseit 5 érdekes játékon keresztül!

A kipróbált ötletekért ajándék is jár!

 

Szerda

 

Asztalnál ülős, alkotós játékként próbáljatok ki ezen a héten egy ollós ötletet, amellyel csudaszép hullámzó tavat készíthettek, benne úszkáló halacskákkal. A módszer nagyon egyszerű: összehajtott kék színű lapba kell kissé hullámos csíkokat vágni, amely kinyitva pompás lakhely lesz a színes halacskáknak, vízi élőlényeknek, vagy akár hajóknak, csónakoknak is. Itt tudod megnézni az ötletet:

 

 

Csütörtök

 

Nyáron sok helyen időszerű a szobák festése, így nagy valószínűséggel akad otthon maszkolószalag, amit könnyen el lehet távolítani később a ráragasztott felületről. Ha nektek nincs ilyen, olcsón beszerezhetitek barkácsboltokban.

Játsszátok most azt, hogy a szalagból mindenféle formát ragasztotok a padlóra, járdára, teraszra, ahol éppen játszotok, és a gyerekeknek ezeket a formákat (akár számokat, betűket) kell átrajzolniuk filctollal, vagy zsírkrétával. Érdemes olyan helyen próbálkozni, ahol nem nagy baj, ha kifutnak a sávból a filccel, krétával.

 

Ha sok hasonló játékot játszotok, ahol nagy felületen kell átrajzolni, megrajzolni a formákat, később (iskolában) jóval könnyebben megy majd a kisebb felületen (füzetben, sorok között) való karika rajzolás, vonal húzás. 

Játék a ruhadarabokkal

Finommotorika

fejlesztés

10 érdekes játékos

tevékenységgel!

 

Péntek

 

Mi az az aratás? Hogyan lesz a búzából kenyér? A vidéken élő gyerekek ilyentájt gyakran látnak az úton araszoló kombájnokat, sőt gyakran valódi tapasztalatot is szerezhetnek arról, milyen is a búzatáblában szaladgálni, megérinteni, megvizsgálni, kipergetni a szemeket a kalászból. Ha netán még egy régi malomba, vagy mostani működő pékségbe is ellátogathatnak, valódi élményekkel gazdagodhatnak arról, miből és hogyan is készül a kenyér. Mindezekhez kapcsolódva (vagy hiánypótlóként) helyet  kaphatnak az ismereteik között a búzáról, aratásról szóló mesék, történetek is. 

Itt olvashatjátok őket!

Nyári meséket és hozzá tartozó bábokat a Játéktárban is találsz!

Már havi előfizetéssel is!

 Vidám, élményekben, nevetésben gazdag hetet kívánok nektek! Jó játékot!

Ha szeretnél még több játékötletet, kreatív alkotáshoz szóló tippet, és gyorsan nyomtatható játékokat, színezőket, feladatlapokat kapni, gyere a Játéktárba!