Barion Pixel

A nyári időszakban az egyik legjobb dolog, hogy nagyon sokat lehet kint lenni a szabadban. Ilyenkor a még nyitva tartó óvodákban is több időt töltünk kint, természetesen kiszűrve a nap káros hatásait. A játékok közül minden nap előkerülnek a homokozóvödrök, lapátok, sütiformák, az elmaradhatatlan járgányok, dömperek, talicskák, futóbiciklik és motorok, hiszen a gyerekek mozgásigénye ebben az életkorban nagyon nagy. Az egyik legegyszerűbb játékszer, ami egész pici kortól a felnőtt évekig végigkísérhet minket, a labda. Az ezzel való játékhoz is találtok tippeket az e heti játéktárban – íme az e heti nyári ötletek.

 

Hétfő

 

A következő labdás játékok kisebb ovisoknak szólnak, akik még épp csak ismerkednek a labda sok-sok tulajdonságával: a labdát lehet gurítani, feldobni, elkapni, pörgetni, pattintani…és egy csomó szórakoztató dolgot játszani vele! A labdával való játék nagyon jól ügyesíti a szem-kéz, szem-láb koordinációt és a téri tájékozódás megtanulásában is nagyon nagy szerepet kaphat. Itt találod a “kezdőknek” való játékokat, a nagyobbacskáknak pedig innét válogathattok labdás ötleteket!

 

 

Kedd

 

Kisgyermekkorban nagyon fontos a gyerekeket megismertetni az őket körülvevő természettel, a benne élő állatokkal, növényekkel. A kirándulások, séták, felfedezések, de még az erről szóló versek, mesék is mind szolgálhatják ezt a célt. Ha nincs is saját kertetek, udvarotok, a parkokban, kirándulóhelyeken sok-sok letört, lehullott ágat, virágot gyűjtögethettek, amelyeket akár egy szép alkotás elkészítéséhez is felhasználhattok. Erről olvashatsz ebben a bejegyzésben.

 

Nyári ötletek ovisoknak

 

A növényszövés helyett választhatjátok az egyszerűbb változatot is, amikor faágra, bot-darabra egyszerűen felkötözgettek mindenféle talált kincset: csigaházat, kisebb köveket, szép formájú fakérget, vagy akár búzakalászt, levendulacsokrot.

 

 

Szerda

 

Asztalnál ülős, alkotós játékként próbáljatok ki ezen a héten egy ollós ötletet, amellyel csudaszép hullámzó tavat készíthettek, benne úszkáló halacskákkal. A módszer nagyon egyszerű: összehajtott kék színű lapba kell kissé hullámos csíkokat vágni, amely kinyitva pompás lakhely lesz a színes halacskáknak, vízi élőlényeknek, vagy akár hajóknak, csónakoknak is. Itt tudod megnézni az ötletet:

 

 

 

Csütörtök

 

Nyáron sok helyen időszerű a szobák festése, így nagy valószínűséggel akad otthon maszkolószalag, amit könnyen el lehet távolítani később a ráragasztott felületről. Ha nektek nincs ilyen, olcsón beszerezhetitek barkácsboltokban.

Játsszátok most azt, hogy a szalagból mindenféle formát ragasztotok a padlóra, járdára, teraszra, ahol éppen játszotok, és a gyerekeknek ezeket a formákat (akár számokat, betűket) kell átrajzolniuk filctollal, vagy zsírkrétával. Érdemes olyan helyen próbálkozni, ahol nem nagy baj, ha kifutnak a sávból a filccel, krétával.

 

Ha sok hasonló játékot játszotok, ahol nagy felületen kell átrajzolni, megrajzolni a formákat, később (iskolában) jóval könnyebben megy majd a kisebb felületen (füzetben, sorok között) való karika rajzolás, vonal húzás.

 

Péntek

 

Mi az az aratás? Hogyan lesz a búzából kenyér? A vidéken élő gyerekek ilyentájt gyakran látnak az úton araszoló kombájnokat, sőt gyakran valódi tapasztalatot is szerezhetnek arról, milyen is a búzatáblában szaladgálni, megérinteni, megvizsgálni, kipergetni a szemeket a kalászból. Ha netán még egy régi malomba, vagy mostani működő pékségbe is ellátogathatnak, valódi élményekkel gazdagodhatnak arról, miből és hogyan is készül a kenyér. Mindezekhez kapcsolódva (vagy hiánypótlóként) helyet  kaphatnak az ismereteik között a búzáról, aratásról szóló mesék, történetek is. 

Itt olvashatjátok őket!

Vidám, élményekben, nevetésben gazdag hetet kívánok nektek! Jó játékot!