Barion Pixel
Újra itt a nyári szünet és vele együtt sok családnál a kicsit lazulósabb, ráérősebb napok. A heti vakációtervezőben minden hétköznapra találtok egy játéktippet, így tartalmasan, ötletesen telhet a szünidő – nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is. Ha egész héten elfoglaltak vagytok, akkor az ötleteket akár egy hosszabb szabadság, vagy kerti parti, szülinapi buli alatt is bevethetitek. Íme az első heti útravaló… Játékok nyári szünetre ovisoknak!
 

Hétfő

 

A nyár sok-sok apró gyümölcsöt hoz nekünk, amelyekből nem csak finom sütit, hanem lekvárt, szörpöt is készíthetünk. De gondoltatok-e már arra, hogy az áfonya, szeder, szőlő, meggy arra is alkalmas, hogy nyakláncot készítsetek belőle? Persze ebben az esetben nem a nyaklánc tartóssága a lényeg, hanem a kis ujjak ügyes mozdulatai.

 

játékok nyári szünetre ovisoknak

 

A játék során biztosan fejlődik a szem-kéz koordináció és a sorozat alkotás képessége is, ha meghatározott sorrendben fűzitek a gyümölcsöket. Mindezek mellett természetesen szóba kerülnek a gyümölcsök tulajdonságai, íze, nagysága, formája és talán nagyobb kedvvel is fogják elfogyasztani a kis művészek az alkotásaikat, mint egyébként.

Az ötletet ide kattintva találod.

Nyári gyümölcsökkel kapcsolatos játéktippeket itt is olvashatsz.

Készíts gyümölcsökkel kapcsolatos

játékokat!

Kedd

 

A labirintust papíron játszva is nagyon szeretik a gyerekek, de igazán jó móka, ha kint a szabadban rajzoltok saját magatoknak egyet. Aszfaltos felületen krétával tudtok a legkönnyebben vonalakat húzni, bár az alábbi blog szerzője (aki három mozgékony kisfiú anyukája) a következő receptet használta: lisztet keverj össze vízzel és ételfestékkel (vagy temperával) úgy, hogy kenhető állagú legyen. Ezt a keveréket aztán ecsettel festegetve vihetitek fel a járdára, útra. Persze nem csak labirintust rajzolhattok vele, hanem bármi mást. Akár többféle színű keveréket is készíthettek. Az ötletet itt találtam.

 

játékötletek nyári szünetre ovisoknak

 

A labirintusban nem csak sétálva mehetnek végig a gyerekek, hanem akár különféle járművekkel is. Kismotorral, dömperrel, vagy akár kisautót tolva. Ebben az esetben jó széles utakat kell rajzolnotok!

Nehezítés, ha egy lábon próbáltok végigugrálni, vagy akár hátrafelé haladva. Ez a játék aztán igazán segíti a térbeli tájékozódást, akár mondhatjátok is, hogy éppen merre kanyarodtok.

Játék a ruhadarabokkal

Tájékozódás

fejlesztése

érdekes játékok

segítségével!

 

Szerda

 

Az udvaron, teraszon bátrabban festegethetnek a gyerekek, hiszen kevésbé kell vigyázni a lecsöpögő festékre. Ha van kedvetek, néhány répa segítségével aranyos katicás pólót is nyomdázhattok. Itt látjátok, hogyan készül:

 

 

A nyomdázáshoz textil-, vagy akrilfestéket használjatok, különben nem tudjátok majd kimosni a pólót! Az eleje és a hátulja közé tegyetek egy kartonlapot, hogy ne üssön át a festék! Ha készen van, a visszáját vasaljátok át, így fixálódik a festék. A nyomdázott karikákból sokféle figurát, virágokat, kis állatokat, vagy bármi mást készíthettek, ha alkoholos filccel kiegészítitek a foltokat.

Ebben a bejegyzésben is találtok egy póló-nyomdázós ötletet.

 

játékok nyári szünetre ovisoknak  

Játék a ruhadarabokkal

Alkoss

együtt  a

gyerekekkel

nyáron is!

Gyere a

Játéktárba

a kreatív

ötletekért!

Csütörtök

 

Szuper játékötletekre leltem, amelyekhez csak néhány műanyag pohárra van szükség. Ezek között van néhány, amely kimondottan a forró nyári napokra ajánlott. Az egyiknél például a vizet kell átöntögetni a mögötted álló poharába:

 

vizes játékok nyári szünetre ovisoknak

De van a játékok között poharakból építés, kötélre fűzött pohár fújása versenyre, színes karikás kép rajzolása a pohár körvonala mentén, célba dobás pingpong labdával…és még sok-sok nagyszerű tipp, amelyek akár egy gyerekbulin is megállják a helyüket. Itt találjátok az ötlettár leírását és képeit.

 

Péntek

 

Az egész heti játéközön után a végére egy nyugisabb dolgot hoztam. Három nyári mese, amelyek nem csak elalváskor, de egy hancúrozós játék után – lenyugtatásként is nagyon jók. A mesékben szó esik aratásról, dinnyéről és nyaralásról is, szóval éppen aktuális témákat közvetíthettek a gyerekek felé.

A mesék után kiszínezhetitek ezt a színezőt is. Remélem, találtatok kedvetekre való ötleteket a heti játéktervezőben! Írjátok meg itt hozzászólásként, hogy melyik tetszett nektek a legjobban!

Ha szeretnél még több játékötletet, kreatív alkotáshoz szóló tippet, és gyorsan nyomtatható játékokat, színezőket, feladatlapokat kapni, gyere a Játéktárba!

Játéktár ovisoknak - alkotás, játék, mesék, feladatok egy helyen!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!