Barion Pixel

Maradj otthon! – halljuk most mindenhonnét, ami így a koronavírus járvány idején tényleg megszívlelendő tanács. De az izgő-mozgó kisgyerekeket bizony nagyon nehéz lekötni a négy fal között. Szeretnék segíteni pár játékötlettel, ha már az összes otthoni társast, mesét, Legót, egyéb játékot kipipáltátok. Mi jöhet még, hogy ne unatkozzanak a gyerekek? Némelyik játék ugyan igényli a közreműködéseteket, de a befektetett idő megtérül, mert utána a gyerekek még sokáig játszhatnak az elkészült remekművekkel.

1. Kertészkedés

 

Ha van kiskertetek, egyszerű a dolgotok, hiszen ilyenkor már akad ott egypár tennivaló, amibe besegíthetnek a gyerekek.

De ültethettek virágpalántát egyszerűen virágcserépbe, vagy balkonládába is. Ha türelmesek vagytok, szórjatok el virágmagot és figyelgessétek, mikor bújnak ki a földből a kis hajtások.

De ha éppen ez sincs kéznél, csak fogjatok egy befőttes üveget! Nagyon szép díszt varázsolhattok belőle otthon! Nézd meg itt az ötletet!

 

 

2. Barkácsoljatok dobozokból

 

Ugye nálatok is sok-sok papírdoboz hever a sufniban? Jó esetben a papírgyűjtőben végzik, de sokkal jobb sorsuk is lehet: átváltozhatnak színes, vidám házikókká, sőt lehet belőlük bolt, óvoda, fodrászat, vagy éppen egy magas felhőkarcoló. Nézd meg, hogyan készül!

 

 

Ebben a tevékenységben az a jó, hogy az elkészítés is jó szórakozás, de utána még napokig elfoglalják magukat a gyerekek a játék-házikókkal. Így készíthetsz egy óriás játszóházat, amibe a gyerekek is beférnek.

 

 

3. Építsetek mini-világot

 

A gyerekek egy része szívesen játszik apró kis figurákkal: pici állatokkal, emberkékkel, járművekkel. Építsetek nekik egy komplett kis világot. Például most, tavasszal, amikor a természet ébredésére szeretnénk irányítani a gyerekek figyelmét, kialakíthattok közösen egy tavaszi kis játékvilágot növénykékkel, állatokkal, házikóval, vagy ami eszetekbe jut.

 

 

A vízi élőlények számára pedig készülhet egy igazi vízi világ homokos parttal:

 

Fun learning for kids

 

4. Készítsetek kuckót!

 

A gyerekek imádnak bekuckózni és nem csak a bunkiban folytatott játék, hanem maga az “építkezés” is jó szórakozás lehet a számukra. Néhány egyszerű hozzávalóból is hamar alkothattok búvóhelyet. Nézd meg az ötleteket itt.

 

Mama, Papa, Bubba

 

5. Süssetek-főzzetek együtt!

 

A gyerekek számára a konyha egy új és izgalmas terület, ahol mindenféle érdekes dolog történik. Ha segíthetnek a felnőtteknek, ők is fontosnak fogják érzeni magukat, ráadásul sok-sok tudással gazdagodhatnak. Nézz meg néhány ötletet, mi mindent csinálhattok együtt a konyhában!

 

 

6. Rajzolás, alkotás nagy méretben

 

Az asztalhoz ülni egy üres papírral nem minden gyerek számára izgalmas. De mi lenne, ha egy óriási csomagolópapírra ülve, térdelve, hasalva lehetne zsírkrétázni, festeni és az elkészült alkotást különböző játékszerekkel is kiegészíthetnénk. Egyik kedvenc oldalam, az Artful Parent oldalán találtam ezt a jó kis ötletet.

 

 

7. Játékok papírral, ceruzával

 

Talán ti is emlékeztek arra – ha csak nem vagytok nagyon-nagyon fiatalok -, hogy régebben nem volt olyan nagy választék a játékokból sem a boltokban, sem otthon a gyerekszobákban. Valamiért mégsem unatkoztunk sosem, néha elég volt egy papír és egy ceruza ahhoz, hogy jókat játsszunk! Szerintem a mai gyerekek is jól szórakoznak ezekkel az ősrégi játékokkal – ha megmutatjátok nekik! Itt találtok pár tippet.

 

 

8. Táncoljatok együtt!

 

Mindenkinek szüksége van néha arra, hogy elfeledkezzen a külvilág problémáiról és erre a zene és a tánc éppen megfelelő! Kapcsoljatok ki egy kicsit és ugráljatok, táncoljatok együtt! Ebben a bejegyzésben néhány táncolós játékot is találtok.

 

 

9. Mozgásos játékok

 

A kisgyerekeknek nagyon nagy a mozgásigénye, ezért mindenképpen kell alkalmat találni arra, hogy mozogjanak, ugrabugráljanak. Pár ötletet ide kattintva is találsz.

 

 

10. Játékok babzsákkal

 

A világ egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb játéka a babzsák. Ha nektek még nincs, készítsetek egyet gyorsan! Nagyon hamar elkészül és itt van hozzá egy szabásminta.

Itt pedig játékötleteket találtok hozzá.

Jó szórakozást és kitartást kívánok az otthoni együttléthez!

Játék a ruhadarabokkal

Alkoss

együtt  a

gyerekekkel!

Gyere a

Játéktárba

a kreatív

ötletekért!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!