Barion Pixel
 

Ovis játék szilvával – a gyerekek általában édes szájúak és talán nincs is olyan kisgyerekes család, ahol nem kerül hétvégén valamilyen édesség az asztalra. Az elmúlt vasárnap mi éppen szilvás sütit készültünk sütni, amihez a szilvát először is ki kell magozni. Ez nem olyan izgalmas feladat, de magozás közben eszünkbe jutott egy csomó játék – így a munkából szórakozás lett!

 

Sorozatok

 

Amíg ti magoztok, addig a gyerekek készíthetnek sorozatokat a magokból és a szilvákból. Először egyszerűekkel kezdjétek, például: egy egész szilva, egy szilvamag, egy egész szilva, egy szilvamag…. vagy: egy egész szilva, egy fél szilva….. Ha ez már sikerül, jöhetnek a bonyolultabbak: két szilva, két szilvamag…., egy szilva, két szilvamag….  A legbonyolultabb sorozatoknál már háromféle alkotóelemet is használhatunk, például: egy egész szilva, egy fél szilva, egy szilvamag….

 

Otthoni fejlesztőjáték ötlet

Otthoni fejlesztőjáték ötlet

 
 

Számoljuk meg!

 

Ha már sok-sok szilvát kimagoztatok, készíthettek számsorozatot is. Első sor: egy szilva, második sor: két szilva…és így tovább. Ennél a játéknál jól megfigyelheted, meddig tud elszámolni kisgyermeked.

 

Otthoni fejlesztőjáték ötlet

 
 
Melyik a hosszabb?

 

Most próbáljatok ugyanannyit kivenni az egész szilvákból, a fél szilvákból és a szilvamagokból is. Rakjátok őket sorba! Melyik sor lett a leghosszabb? Vajon miért? (Itt a szilvák és a mag eltérő nagyságára kell felhívnod a kisgyermeked figyelmét.)

 

Otthoni fejlesztőjáték ötlet
 
 

Melyik a több? Melyik a kevesebb?

 

Ehhez a játékhoz már a te segítséged is szükséges. Tegyél szilvamagokat (vagy szilvákat) két kupacba. Az egyik oldalon több legyen, mint a másik oldalon. A gyerkőc feladata kitalálni (vagy megszámolni) melyik a több, melyik a kevesebb. Először nagy eltérés legyen a két kupac között (például: 10 és 1), aztán ez lehet egyre kisebb. Ha már nem szemmel látható a különbség, (vagyis nem tudja ránézésre megállapítani, melyik a több, vagy kevesebb) akkor fog nekiállni számolni a lurkó. A számolásnál segít, ha körülbelül ugyanúgy helyezed el a két oldalon a magokat. Például így:

 

Otthoni fejlesztőjáték ötlet.

 

Jó játék, ha képeket, arcokat rakosgattok ki magokból, szilvákból. Amíg elkészíted a sütit, biztosan szívesen foglalatoskodik ezzel a kicsi. Az apró kis magok felcsippentése, elhelyezése nagyon jól fejleszti a finommotorikát (az ujjak finom kis mozgását) és a szem-kéz koordinációt, amelyre majd a ceruzafogásnál, írásnál lesz nagy szükség. Nagyobb gyerekek már betűket is alkothatnak ugyanilyen módon!

 

Otthoni fejlesztőjáték ötlet

Otthoni fejlesztőjáték ötlet

Otthoni fejlesztőjáték ötlet

 

Oldjátok meg a játékhoz kapcsolódó feladatlapot!

Nyomtatható feladatlap

Nézd meg az őszi gyümölcsökkel kapcsolatos

összes ötletet!

Készíts nagyméretű őszi faleveleket, terméseket, gyümölcsöket a közös játékhoz!

Legyél a Játéktár tagja!