Barion Pixel

Biztosan ti is emlékeztek arra – ha csak nem vagytok nagyon-nagyon fiatalok -, hogy régebben nem volt olyan nagy választék a játékokból sem a boltokban, sem otthon a gyerekszobákban. Valamiért mégsem unatkoztunk sosem, néha elég volt egy papír és egy ceruza ahhoz, hogy jókat játsszunk! Szerintem a mai gyerekek is jól szórakoznak ezekkel az ősrégi játékokkal – ha megmutatjátok nekik! A következő gondolkodtató játékok ovisoknak és nagyobbaknak is szólnak.

 

Amőba

 

Ezt a játékot azért biztosan ismerik a gyerekek, hiszen a játékboltokban is kapható korong-bedobós változatban, no és internetes játékként is találkozhattak már vele.

 

 

A papír-ceruza alapú változatnál felváltva rajzolhatnak egy-egy jelet a játékosok a kockás papíron. Cél: öt egyforma jelet egymás mellé tenni. Kisgyerekekkel játszhatjátok úgy is, hogy négy, vagy három egyforma jel szükséges a győzelemhez.

 

gondolkodtató játékok gyerekeknek

 

Torpedó

Természetesen ez is létezik már megvásárolható társasjáték változatban, de én a hagyományos papíron játszható torpedót is elég izgalmasnak érzem!
Mivel nálunk már nincs ovis gyerek a háznál, ilyen pályán szoktuk játszani a torpedót:

Gondolkodtató játékok ovisoknak

Az 5,4,3, illetve 1 kockából álló hajókat bármilyen alakzatban fel lehet rajzolni a lapra, de nem érintkezhetnek egymással! Mindenki előtt két alaplap van: az egyik, amelyiken megrajzolja a saját hajóit, a másik, amelyen próbálja eltalálni, hol vannak az ellenfél hajói. Az a játékos győz, aki előbb elsüllyeszti az ellenfél hajóit.

Mivel a kisgyerekeknek még nem könnyű felismerni a betűket és a számokat, megpróbálkozhattok egy könnyebb változattal:

gondoklodtató játékok gyerekeknek

Természetesen ilyenkor a berajzolt hajók is csak 1, vagy 2, esetleg 3 négyzetből állhatnak, mivel ez sokkal kisebb terület.

 

Karika , vagy X?

Az az igazság, hogy ennek a játéknak a nevét nem tudom, de nagyon sokat játszottunk ilyet (főleg az unalmas iskolai órák alatt). A lényeg, hogy a kockás papíron mindig csak egy vonalat lehet húzni. Aki meghúzza egy négyzet utolsó vonalát és így körbekeríti azt, az beleteheti a jelét (karikát, vagy X-et). Akkor van vége a játéknak, ha az összes négyzetet körberajzoltátok és beletettétek a jeleteket. Az a győztes, aki több jelet tudott rajzolni a játékmezőre. Így már talán ismerős:

Gondolkodtató játékok ovisoknak

Találtam egy nagyon jó kis oldalt, ahol sok-sok papíron játszható játék leírását és letölthető játékmezőket is találtok. Itt találod a Játéktan oldalát.

Vannak köztük olyan játékok is, amiket nyugodtan kipróbálhattok kisebb gyerekekkel.

És itt van például a torpedó játéktáblája.

Mindegyik játék nagy mértékben fejleszti a logikai gondolkodást, az összefüggések megértését.

  • A sor és az oszlop fogalmának a megismerése főleg a torpedó játékban kerül előtérbe. Összetett gondolkodási műveletet kíván, hogy egy bizonyos „hajó” helyét meghatározzák, vagyis a megfelelő oszlopot és sort rendeljék hozzá (természetesen nem baj, ha kicsiknek ez nem sikerül még!).
  • Sok alkalom nyílik a számlálásra és a téri irányok gyakorlására (pl: még egy korongot rajzolok mellé, akkor összesen öt lesz).
  • A torpedó játékban szükség van a formaazonosításra is – kicsikkel úgy játsszunk, hogy előre megmutatjuk, hogyan néz ki például a három négyzetből álló hajó – és a formák emlékezetből való felidézésére.

Először mindenképpen nagyon könnyű változatban játsszátok ezeket a játékokat, mert ovis gyerekek számára nem is olyan egyszerűek!

Jó játékot!

Készíts  mátrix  játékokat

a gyerekeknek!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!