Barion Pixel

A nyári vakáció alatt gyakran vigyáznak a nagyszülők az unokákra, ez pedig jó lehetőség arra, hogy az elfeledett, régi gyermekjátékokat közösen felelevenítsétek. Abban az időben, amikor még nem voltak otthon boltban vásárolt játékok, a gyerekek – a nagyobb testvérek, vagy szülők segítségével – maguk készítettek játékokat, melyek alapanyagai a lakókörnyezetben megtalálható természetes anyagok voltak: fa, csuhé, csutka, dió, rongy, szalma stb. Természetesen sokat játszottak együtt a kisebb-nagyobb gyerekek is, egyszerű, szórakoztató játékokat, amelyekből jó néhány még a mai gyerekek számára is érdekes lehet. Próbáljatok ki közülük néhányat!

 

Rongybaba

 

Pár egyszerű mozdulattal készíthettek rongybabát maradék anyagokból. Akár kinőtt, kedvenc ruhából is készülhet, és puhasága miatt alvótársnak is alkalmas. Egyszerűsége folytán a gyerekek játékában bármivé változhat: lehet belőle tündér, anyuka, királylány, vagy öreg néni egyaránt. Nézd meg ezen az oldalon, hogyan készül.

 


Crafting Chicks

 

 

Termésbaba

 

Nagyanyáink idején gyakran készítettek babákat a gyerekek faágakból, csuhéból, háncsból, vagy az éppen aktuális termésekből. Én úgy tapasztaltam, ez manapság ugyanolyan örömet okoz a gyerekeknek, szeretnek maguk fabrikálni, alkotni a saját elképzeléseik szerint. Kis segítséggel elkészülhet a senki máséhoz nem hasonlító báb, baba, amivel nagyszerűen lehet a kertben, udvaron, homokban is játszani.

 

Childhood 101

 

 

Rongylabda

 

Régen a labda is gyakran otthon készült, rongyból, vagy zokniba csomózott babból. Kisebb anyagmaradékokból hamar elkészülnek a puha kislabdák, amelyet vattával, vagy – ha csörgőset szeretnétek – bármilyen terméssel megtölthettek. Babzsákot is gyorsan varrhattok, ehhez itt találtok mintát.

 

Life in an Orchard

 

 

Gombfoci

 

Bár a gyerekek körében is kedvelt játék volt a gombfoci, eredetileg a labdarúgás taktikai lépéseinek makettezéséhez használták. Később viszont –  mivel olcsó és egyszerűen elkészíthető volt – hamar elterjedt, mint játék. Erről bővebben olvashattok a Gombfoci Háza múzeum oldalán. Mivel a foci ma is töretlenül népszerű a fiúk körében, rossz időben érdemes kipróbálni a gombokkal játszott változatát.

 

 

 

Krumplipuska, csúzli

 

A fiúk régen is szerettek lövöldözni, és az ehhez szükséges eszközöket maguk fabrikálták. Ilyen volt például a krumplipuska, bodzapuska, vagy az íj, csúzli. A csúzli elkészítéséről itt találtok képeket, a krumplipuska barkácsolás lépéseit pedig itt leshetitek el.

 

The Merry Thought

 

Koszorúfonás

 

Lányok kedvelt elfoglaltsága volt a koszorúfonás, amelyet a mezőn talált vadvirágokból készítettek. Ma is szeretik a kislányok, ha karkötőt, koszorút fonunk nekik és ügyesen meg is tanulhatják elkészíteni.

Itt nézheted meg, hogyan tudtok koszorút fonni vadvirágokból.

 

 

Ugrókötél

 

Régen is népszerű volt az ugrókötelezés, és hasonló játékokat játszottak vele, mint ma. Néhány játéktippet ide kattintva is találsz hozzá. Az ugrókötelezés nem csak jó szórakozás, hanem nagyszerűen fejleszti a mozgáskoordinációt, figyelem-összepontosítást. Egyedül és többen is lehet játszani vele.

 

Gumizás

 

Ehhez a játékhoz csak egy hosszú gumiszalag kellett és legalább három játékos. Ebben a videóban láthatjátok az ugrálás menetét, de ennek számtalan variációja létezett. A gumit egyre magasabbra kellett tenni a lábakon. Ezt a játékot is ugyanúgy kedvelik ma a gyerekek, mint régen!

 

 

 

Egyszerű csoportos játékok

 

A legegyszerűbb régi játékok még ma is a gyerekek kedvencei. Bújócska, fogócska, foci, labdajátékok, erre csörög a dió, számháború, vagy lovacskázás a karok alatt átbújtatott spárgával. Gondolkodtató társasjátékok közül a malom és a kártyajátékok már régen is kedvenc volt. Gondolkodtató, papír-ceruza alapú játékokhoz ötleteket itt is találsz.

 

 

A közös időtöltéshez nem kell sok minden, csak egy döntés, hogy az adott 1-2 órában jól fogjátok érezni magatokat együtt.

Mutasd meg a gyermekeidnek a fenti egyszerű játékokat, hiszen általuk ismerkedik a természetes anyagokkal, használja érzékszerveit, fantáziáját, kreativitását. A természet kincseinek felfedezésére végtelen lehetőség áll rendelkezésünkre, és ez a terület kimeríthetetlen tárháza a játékoknak.

A mozgásos és a barkácsolós játékok is újabb- és újabb ötletekre sarkallhatják, azokat mindig tovább lehet gondolni, új szabályokat alkotni, újabb figurákat kitalálni. 

Közben valódi, örömteli kapcsolatot teremthet kisgyermeked a társaival, családtagokkal, amelyek révén az együttműködést, konfliktuskezelést, alkalmazkodást, saját érdekei érvényesítését is nagyszerűen megtanulja. Ezek a dolgok pedig a jövőben is nélkülözhetetlenek lesznek a számára.

 

Nézd meg

az őszi

játékgyűjteményt!

Töltsd le a Játéktár tagjaként!