Barion Pixel

Kirándulni, erdőt-mezőt járni önmagában is jó kikapcsolódás és szuper jó tapasztalatszerzés a gyerekeknek. Jó,ha olyan helyszínt választotok, ahol sokféle mozgásformát kipróbálhatnak a gyerekek: dombra fölfelé kaptatás, lejtőn lefelé gurulás, patak átugrás, kidőlt fatörzsön egyensúlyozás – mind-mind nagyszerűen fejlesztik a gyerekek nagymozgását, egyensúlyérzékét. Ha a túrát még egy kis játékkal is megfűszerezitek, biztosan maradandó élmény lesz a számukra! Íme itt egy tavaszi játékötlet gyerekeknek.

 

Tavaszi játékötlet gyerekeknek

 

A játék nagyon egyszerű: a kirándulás során előre meghatározott növényeket, állatokat stb. kell megkeresni és

a/ lefotózni, vagy

b/ a magatokkal vitt lapon a képét kipipálni, vagy beszínezni.

 

tavaszi játékötlet gyerekeknek

 

Miért jó ötlet ez? 

  • Mert így játék közben  tudatosan irányíthatjuk a gyerekek figyelmét a természet szépségeire, a körülöttünk élő állatokra, növényekre.
  • Kisebb versengés is kialakulhat közöttük, ami motiválhatja őket a felsorolt élőlények felkutatásában – a különböző életkorú tesók itt nagyjából egyforma eséllyel indulnak, hiszen csak „keresgélni” kell – a szemükkel.
  • A megfigyelőképesség, a megadott dolgok kiválasztása a szemünkkel a háttérből – mind-mind fejlesztendő képességek egy ovis kisgyerkőcnél. Persze így, játék közben ez egyáltalán nem megerőltető a számukra.
  • A talált dolgok lefényképezése természetesen plusz izgalmat visz a dologba, és így utólag is feleleveníthetőek az élmények, ismeretek.

 

Nézzük, mit is lehet keresgélni a szabadban!

Például: madárfészket, madártollat, madarakat, vagy ha már ismertek pár madár fajtát, akkor pontosan meghatározhatjátok, hogy rigót, gólyát, galambot, verebet, vagy vadkacsát:

 

tavaszi játékötlet gyerekeknek

 

Békát, gilisztát, bogarakat, hangyát,

vagy olyan nyomokat, amiket állatok hagytak: vakondtúrást, csiganyomot, vagy lyukakat a földben, fa törzsén:

 

tavaszi játékötlet gyerekeknek

 

Lombhullató és örökzöld fát, bokrot, lágyszárú és fás szárú növényt, mohát, gombát, vagy egy bizonyos fajta virágot:

 

tavaszi játékötlet gyerekeknek

 

valamilyen termést:

 

tavaszi játékötlet gyerekeknek

 

Egyéb földön heverő kincseket: köveket (kicsit és nagyot), botokat (rövidet és hosszút), csigaházat, ha pedig már a betűkkel ismerkedtek: bármilyen – betűre emlékeztető alakzatot:

 

tavaszi játékötlet gyerekeknek

 

Még indulás előtt döntsétek el, hogy mit fogtok keresgélni, aztán ezeket írjátok is fel, vagy adjátok a gyerekek kezébe rajz, vagy képek formájában.

Itt találsz egy nyomtatható oldalt, amelyen a megtalált dolgok melletti karikába x-et rajzolhatnak a gyerekek.  Ahol több karikát láttok, ott több fajtát is kereshettek abból az állatból, vagy növényből (madarak, fák, levelek, gombák).

 

Jó játékot, jó kirándulást!

 

Ismerkedjetek játékosan a madarakkal és a fákkal!

Nézd meg a Játéktár játékait!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!