Barion Pixel
Újabb nyári ötletek ovisoknak. Unaloműző tippek a nyári szünetre kicsi- és nagyobb gyerekeknek.  Szükséges kellékek: ugrókötél, papírzsepi, nem túl nagy kartondoboz, illetve ízlés szerint papírtányér, vagy papírzacskó…kíváncsi lettél? Akkor olvass tovább! 

 

Hétfő – játék az ugrókötéllel

 

Ugye ti is sokat ugróköteleztetek gyerekkorotokban? Manapság nem nagyon látni a gyerekeknél ezt az egyszerű játékeszközt, pedig amellett, hogy remekül lehet vele játszani, nagyon hasznos is! Mit játszhattok vele?

 

Kicsiknek:

 • ha az egyik végét fogjuk és a földre engedve jobbra-balra mozgatjuk, úgy hullámzik, mint egy kis kígyó. Vajon el tudják kapni a picik a végét?
 • A tesók lovacskázhatnak vele: egyikőjük dereka előtt végigvezetjük, a másik pedig fogja hátul a két végét – és így lehet nyargalászni körbe-körbe.
 • Játszhattok vele vakvezetést: egyikőtök elöl megy nyitott szemmel, a másik pedig hátul fogja a kötelet és becsukott szemmel megy előre. Itt a kötelet rövidebbre kell fogni (kettéhajtani).
 • Ha a földre fektetett kötélen mezítláb végigmennek a kicsik, az egyensúlyérzéküket fejlesztik.
 • Megpróbálkozhattok azzal is, hogy körbe-körbe pörgetitek a talajon a kötelet, a gyerekeknek pedig át kell ugorni, amikor odaér.

 

Egyszerű torna ugrókötéllel:

 • hajtsátok ketté az ugrókötelet és emeljétek a fejetek fölé. Így hajladozzatok jobbra-balra.
 • Aztán előre nyújtott karral tartsátok magatok elé és így forduljatok jobbra-balra.
 • Terpeszülésben emeljétek a fejetek fölé a kötelet és hajoljatok előre 1-2-3, negyedikre egyenesedjetek fel!
 • Feküdjetek hasra és jól nyújtsátok előre a két kézben tartott kötelet. Próbáljátok kicsit felemelni a földről háromszor, negyedikre pihenő.

 

 

 

Nagyoknak:

 • Lehet egyedül is ugrálni az ugrókötelet hajtva, először előre, majd ha ez már megy, akkor hátrafelé. Nagyon jó figyelem-összepontosító és mozgáskoordináció fejlesztő játék.Először könnyebb váltott lábbal átlépegetni, aztán jöhet a páros lábon ugrálás.
 • A páros ugrálás -amikor ketten ugrálnak egy kötéllel – nehezebb feladat, hiszen ilyenkor egymásra is figyelni kell.
 • Ha többen játszotok, ketten hajthatják a kötelet, míg középen egy-, vagy több gyerkőc ugrál.

 

Kedd-tapogatós  doboz

 

Bármilyen kartondobozból készíthetitek ezt az egyszerű játékot. Tegyetek bele mindenfélét: legyen benne valami puha, valami kemény, kerek és szögletes, lényeg az, hogy sokféle tulajdonságot érzékeljenek a gyerekek a tapintás által. Játszhatjátok úgy, hogy a kis lyukon benyúlva ki kell találniuk, mit rejt a doboz.

 

nyári ötletek ovisoknak

 

Szerda – puzzle játék

 

Készítsétek el az alábbi puzzle-t.Töltsd le az oldalt ide kattintva. Nyomtasd ki műszaki rajzlapra, vagy lamináld az oldalakat, hogy tartósabb legyen a játék. Vágd szét a képeket, majd keressétek meg az összetartozó részeket!

 

állatos puzzle

 

Csütörtök-készítsetek halacskákat!

 

Válasszatok egyet a sok-sok halacskás ötlet közül és készítsétek el közösen! Az ötletekhez kattints ide!

 

nyári ötletek ovisoknak - halacskás kreatív ötletek

 

 

Péntek: kísérletek a vízzel

 

Kísérletezni izgalmas dolog! Vajon mi történik, ha színes köröket rajzolunk egy papírzsepire, aztán vízzel telt pohárba helyezzük? Megtudjátok, ha kipróbáljátok! Ide kattintva még több kísérletet találtok!

 

kísérletek a vízzel

jó játékot!

Nyári játéktár ovisoknak!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!

Kapcsolódó játékok, feladatlapok: