Barion Pixel

Ahogy kisütnek a tavaszi nap első sugarai, mozgolódás támad a fűszálak között. Elkezdenek előbújni a kis bogárkák, hangyák, a virágok nyílásával szorgoskodni kezdenek a méhek, megjelennek a pillangók, ébredezik az élővilág.

A gyerekek által egyik legjobban kedvelt kis bogárka a katicabogár, mely sok mese, dalocska szereplője, és ovis jelként is szívesen választják a kicsik.

Nagy népszerűségnek örvend a méhecske is, amely szintén sok-sok játéknak, mesének, foglalkozásnak is főszereplője lehet, akár tavasszal, akár nyáron.

 Az alábbiakban pár játékötletet találsz 5 napra elosztva, amelyek megfelelnek az óvodás gyerekek életkori sajátosságainak. Kedvetek szerint bármikor elővehetitek ezeket a játékokat az év során, hiszen egymástól függetlenül is jó időtöltést nyújtanak.

De ha úgy döntesz, haladhattok lépésről-lépésve a „Játékos hónapok” témaköreit követve is, akár hétvégén, akár hétközben.

A lényeg: töltsetek együtt minél több örömteli időt!

Bogárkás játékcsomag 

Akció!

1. Ismerjétek meg a katicát és a méhecskét!

Milyenek a katicák és milyenek a méhek? 

Mit csinálnak, hogyan fejlődnek?  

Tudjatok meg róluk többet!

Nézd meg itt az erről szóló bejegyzést!

Miért hasznos mindez?

A gyerekek a segítségünkkel sok-sok új, érdekes ismerethez juthatnak a bennünket körülvevő világról.

Megtanulják figyelmesen szemlélni a környezetünket, tisztelettel fordulni az ott élő élőlények felé.

2. Katicás, méhecskés játékötletek

A katicás, méhecskés játékok során a gyerekek megismerik a katicák és a méhek életmódját, külső ismertetőjegyeiket, felfedezhetik köztük a hasonló vonásokat (például mindegyiknek van szárnya és hat lába), emellett pedig sokféle képességterület fejlődését is támogathatjuk a játékokkal aszerint, hogy melyiket választjuk.

Nézd meg a katicás, méhecskés játékötleteket itt!

Miért hasznos mindez?

Amikor óvodáskorban egy témakörhöz tartozóan többféle játékot, feladatot biztosítunk a gyerekek számára, akkor lehetőséget adunk nekik arra, hogy egy-egy területet, témakört minél több oldalról megismerjenek. Ezáltal egy komplex élményben, tapasztalatszerzésben lesz részük.

3. Katicás, méhecskés alkotások

Ha már megismertétek és megfigyeltétek a katicákat és a méhecskéket, próbáljátok meg őket megörökíteni valamelyik érdekes kreatív technika segítségével!

Itt találod az ötleteket.

Miért hasznos mindez?

  • Még jobban rögzülnek az előzetes ismeretek (bogárkák színe, külseje, lábak száma stb.)
  • Az alkotás során sokféle anyaggal, eszközzel megismerkednek, ügyesednek azok használatában.
  • Fejlődik finom-motorikájuk, szem-kéz koordinációjuk, szín- és forma észlelésük.

4. Katicás, méhecskés mesék

Ezen a héten meséljetek esténként a katicákról és a méhecskékről!

Itt találod a katicás, méhecskés, óvodásoknak szóló meséket.

5. Katicás, méhecskés versek 

Az esti mese után ráadásként akár egy-egy verset is olvashattok, de meg is tanulhattok egy rövidebb mondókát, vagy verset közösen!

Itt találod a katicás, méhecskés óvodás verseket.

Miért hasznos mindez?

  • A rövid dalocskák, versek a dallamukkal, játékosan rímelő ritmusos soraikkal jó szórakozást nyújtanak a gyerekeknek.
  • Segítik a pontosabb kiejtést, fejlesztik a rimtusérzéket.

További anyagok a Játéktárban

A Játéktárban található játékok az óvónői munkám során gyűltek össze és a legőszintébb vélemények nyomán – a gyerekek visszajelzései alapján formálódtak, alakultak.

A segítségükkel szeretném neked átadni annak a sok örömteli élménynek a lehetőségét, amelyet a gyerekek között én is átéltem!

Közös élményt nagyon sok módon varázsolhatunk a gyerekeknek , a Játékos hónapok program ötleteivel ebben szeretnék segíteni neked.

A Játéktár anyagai pedig mindezt kiegészítik,  magasabb szintre emelik, hiszen miközben játszunk és örömmel vagyunk együtt, a tudatosan kiválogatott eszközöknek köszönhetően sok-sok észrevétlen képességfejlesztés is megvalósul, melyre ugyanúgy szükségük van a gyerekeknek, mint az örömteli együttlétre.