Barion Pixel

A pillangós játékötletek folytatásaként nézzünk most tippeket pár olyan alkotáshoz, amelyek ovisok számára is egyszerűen kivitelezhetőek. Fontos, hogy egy-egy foglalkozás megtervezésekor figyelembe vegyük a gyerekek életkorát, vagy még inkább a képességeik szintjét, hiszen ha olyan tevékenységet választunk a számukra, amelyhez még sok segítségre van szükségük, többnyire csak megfigyelők lesznek az alkotás folyamatában. A legjobb, ha van lehetőségük szabadon alkotni és csak minimális beavatkozás, segítségnyújtás szükséges a kreatív tevékenységhez. Ilyenkor sosem az számít, hogy a végeredmény a felnőttek szemével nézve mennyire „szép”, hanem az egész folyamat gyerekekre gyakorolt hatása: mennyire sikerült belefeledkeznie, megvalósítania a saját elképzeléseit és sikerélményként átélnie az alkotást.

Kicsiknek

Az egyik legegyszerűbb foglalatosság, amikor az összehajtott papírtörlőt csak bele kell mártogatni a különböző színű festékekbe. Az első pillangót készíthetitek együtt, megmutatva a gyerekeknek, hogy mindig csak egy kis részt kell a festékbe mártani. A többi már biztosan egyedül is menni fog.

Érdemes ezt a fajta festegetést nyáron végezni, mert akkor hamar megszáradnak a széthajtogatott pilleruhák. A színes-foltos papírt ezután csak össze kell fogni egy zseníliadróttal. Az elkészítés lépéseit itt is megtaláljátok.

 


Make it Love it
Pillangós alkotások ovisoknak

 

Gyorsan elkészülnek a krepp-papír pillangók. Kisebbeknek a méretre vágott darabok közül csak a megfelelő színeket kell kiválogatniuk és a pillangó-test közé ragasztaniuk. Nagyobbak már önállóan is elkészíthetik sablon körberajzolásával és kivágásával az egész pillangót. Itt láthatod a teljes ötletet.

 

 


In the Playroom
Pillangós alkotások ovisoknak

 

 

Nagyon egyszerű és kedves ötlet az alma nyomdával készült pillangó, amelyet a legkisebbek is biztosan örömmel fognak elkészíteni. A pillangó teste az ujjacskák nyomdázásával készül. A szárnyakat is díszíthetitek ugyanezzel a módszerrel, vagy a képen látható módon: flittereket ragasztva – bár ez a kisebbeknek még nem biztos, hogy sikerül.

 

 

Pillangó nyomdázással ovisoknakI Heart Crafty Things

 

Nyomdázni kézzel-lábbal is lehet. A kicsik számára a tenyér-talp befestése jó alkalom arra, hogy érzékeljék ezen testrészeiket, így alakul testtudatuk. A festegetés során megnevezhetjük az ujjaikat is. Itt egy ötletet találsz lábnyom festéssel készült pillangóra.

 

Stephanie D.Pillangó lábnyomból ovisoknak

 

Itt pedig a pillangó teste a lábnyom, a szárnyai pedig tenyérnyomattal készültek. Ötlet forrása itt.

 

 

 

Kedves pillangót készíthettek, ha a kicsik tenyerét színes kartonpapíron körberajzoljátok. Bár kivágni még nem tudják, a pillangó szárnyakat díszíthetik pöttyökkel, akár matrica-ragasztgatással is.

 

Simple Everyday Mom

 

Pillangók esetében nem hagyhatjuk ki a szimmetriát, mint nagyszerű tanulási lehetőséget. Kicsik és nagyok is imádni fogják ezt az egyszerű ötletet: a papír egyik felére többféle színű foltot festünk, csepegtetünk, majd a papírt ráhajtva elkészítjük a lenyomatot. Amikor kinyitjuk, láthatjuk, hogy mindkét oldalon hasonlóan helyezkednek el a színes foltok – olyan, mintha középre egy tükröt helyeznénk. 

 

The End in MindPillangós szimmetria festés ovisoknak

 

Itt egy videót is találsz a szimmetria-festésről:

 

 

 

Ezt a csodás pillangót papírtányérból lehet elkészíteni, mégpedig borotvahabos festéssel. Először is a papírtányért kell befesteni. Ehhez egy tálcára borotvahabot kell fújni, amelyre különböző árnyalatú festéket csepegtetünk, majd hurkapálcika segítségével „összemossuk” a felületét. Erre a színes habra nyomkodjuk a papírtányért. A technika lépéseit itt is meg tudod nézni.

 

 

Pillangós alkotások ovisoknak

 

A megfestett papírtányérból aztán száradás után kivágjuk a pillangószárnyakat és egy spatulára ragasztjuk.

 

Artfulpartent

 

 

Kicsiknek gyakran gondot okoz az asztalnál ülve alkotni, számukra sokszor kényelmesebb a függőleges helyzetű lapra rajzolni, festegetni, vagy éppen ragasztani.

Ehhez az ötlethez egy öntapadós fólia darabot kell a falra rögzíteni, így a gyerekek ügyesen rá tudják nyomkodni a színes áttetsző papírdarabkákat – így készül a pillangó szárnya. Útmutatót itt találsz.

 

 

I Heart Crafty ThingsPillangós alkotások ovisoknak

 

 

 

Nagyobbaknak

Nagycsoportos ovisoknak való a harmonika hajtogatással készült pillangó. Bármilyen kétoldalas színes papírból gyorsan elkészíthető. A hajtogatás menetét ide kattintva találod. 

 

Pillangós alkotások ovisoknak hajtogatás

My Poppet Makes

 

Egy másik origami ötlet – ez is egyszerűen elkészíthető nagyobb ovisok számára. A hajtogatás menetét a Red Ted Art oldalán tudod megnézni.

 

Red Ted ArtPillangós alkotások ovisoknak origami

 

Szintén egy nagyszerű ötlet a nagyobbacska gyerekeknek: fonalak feltekerésével készült a pillangó teste és zseníliadrót meghajlításával a csápja – ezekre kis fagolyókat fűzünk, ebből lesz a feje. Az elkészítésről egy videót is találsz ezen az oldalon.

 

Pillangós alkotások ovisoknak fonalból

The Craft Train

Papírfűzéssel is díszíthetitek a pillangó szárnyakat. Ezen az oldalon találtok ehhez ötletet.

 

Arty Crafty KidsPillangós alkotások ovisoknak papírfűzés

 

Ezt a pillangót bábozáshoz, énekléshez, verseléshez is használhatjátok. 6-7 évesek önállóan, kisebbek pedig segítséggel elkészíthetik. Csak színes kartonpapír és egy szívószál szükséges hozzá. Ezen az oldalon láthatod az elkészítés menetét és sablont is találsz hozzá.

 

I Heart Crafty ThingsPillangós alkotások ovisoknak

 

Szintén színes papírból készül az alábbi pillangó. Mivel egyszerű formákból áll, 5-6 évesek már megpróbálkozhatnak a sablonok önálló kivágásával. Kisebbek pedig az előre elkészített formákból összeállíthatják a pillangót.

 

Pillangós alkotások ovisoknak

Mess For Less

 

 

Jó alkotást, jó játékot!

Nézd meg az összes pillangós játékötletet itt!

Próbáljátok ki a varrást pillangós sablonokkal!

Az ötletet a Játéktárban találod!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!