Barion Pixel

A pillangókkal kapcsolatos ötletek tavasztól nyár végéig felhasználhatók és sok-sok tevékenység területet gazdagíthatunk velük. Közismert dalocskák, mesék tartoznak a pillangós témakörhöz, gondoljatok például „A három pillangó” c. mesére, vagy a „Lepke, te kedves” c. dalra! Nagyon jól kapcsolódik a pillangó szárnyakhoz a szimmetria és a színek témaköre, valamint a párosításhoz, számolgatáshoz is nagyszerűen illeszthetők a kedves kis lepkék. Számtalan barkácsötlet segítségével saját magunk is alkothatunk csodaszép pillangókat. Nézd meg az alábbi ötleteket és ismerkedjetek meg a pillangókkal!

 

 

Milyenek a pillangók?

Pillangókat gyakran láthattok kertben, bokros, ligetes területen, séta, kirándulás közben is. Miközben megcsodáljátok őket, figyeljétek meg a színeiket, mintáikat! Látthattok rajtuk foltokat, sávokat, de lehet, hogy éppen egyszínűek. Képzeljétek: a sokféle minta a rejtőzködésben és a párkeresésben is segíti a pillangókat!

Ha sikerül, kövessétek egy darabig a röptüket – vajon hová repülnek? Ha virágról-virágra szállnak, akkor éppen táplálékot keresnek. A pillangók ugyanis ki tudják szívni a virágokban található nektárt, így táplálkoznak.

 

 

 

Biztosan hallottatok már arról, hogy a pillangók szárnyán icipici kis pikkelyek (hímpor) találhatók, amelyek az érintés hatására könnyen ledörzsölődnek, ezáltal a lepkék szárnya sérülékennyé válik. Ezért nem szabad őket „simogatni”, megfogni, bármilyen szépek is.

 

A pillangóknak a négy szárnyon kívül van még hat lába, két csápja és feje is, amelyen a szemek és a száj található.

A csápokkal tapintani tudnak, a szájukban pedig egy összepöndörödött nyelv található, amit hosszúra tudnak nyújtani – így szívják ki a nektárt a virágkelyhekből.

 

A pillangók icipici kis tojáskákból, petékből fejlődnek ki. A petéből először hernyó lesz. A kis hernyók sok mindent megrágcsálnak: leveleket, rügyeket, hajtásokat – és nagyon gyorsan megnőnek. Egy idő után bebújnak egy rejtekhelyre: fa hasadékába, odúba, levelek közé, és kis fonalból, földszemcsékből egy vastag ruhát készítenek maguknak – bebábozódnak, mintha jól becsomagolnák magukat. Ekkor már nem növekednek, hanem a burok belsejében szép lassan átalakul a testük: szárnyaik és lábaik nőnek, igazi pillangóvá változnak. Amikor már nem férnek be a burokba, kirepülnek belőle.

Nézzétek meg ebben az érdekes videóban ezt a folyamatot!

 

 

 

 

Töltsd le a pillangó fejlődéséről és részeiről szóló képeket ide kattintva.

 

Változzatok pillangókká!

Hernyóból pillangó

Legyetek kis hernyók, tekergőzzetek a szőnyegen! Próbáljatok előrehaladni úgy, hogy nem használjátok a kezeteket!

Aztán „gubózzatok be” és váljatok bábbá! Beburkolózhattok egy nagy takaróba, vagy bebújhattok egy nagy kosár alá. Húzzátok össze magatokat, amennyire csak tudjátok és csukott szemmel várakozzatok!

Elérkezett a pillangóvá válás ideje! Nyissátok ki a szemeteket, bújjatok ki a bábból és változzatok gyöngyörű, repkedő pillangókká! Kis szívószállal nektárt is gyűjthettek a virágokról.

 

Pillangós szerepjáték


Egy nagyobb méretű selyemkendő, vagy maradék függöny anyag segítségével egyszerűen készíthettek pillangószárnyakat.

Hagyd, hogy a kis pillangó kedve szerint játsszon, repkedjen a szabadban!

Kép forrása: The Tiptoe Fairy

Hova repül a pillangó?

 

Pillangós dalra reptethettek egy pillangót, amely a dal végén leszáll a gyerekek egy bizonyos testrészére. Hová szállt le a pillangó? Mondjátok el, és cseréljetek szerepet!  

Papírszalvétából gyorsan tudtok pillangót készíteni, középen összefogva egy gumival, vagy zseníliadróttal. 

Ebben a bejegyzésben az első pillangós ötlet is hasonlóan készül.

Színes pillangók


Ezt a játékot többen tudjátok játszani. Minden kis pillangó kap a csuklójára egy színes hajgumit, vagy bármilyen szalagot. Szabadon repkednek, amíg a játékvezető (lehet felnőtt és gyermek is) fel nem emel egy színes korongot. Az ugyanolyan színű pillangók ekkor leszállhatnak a rétre. Addig tart a játék, amíg az összes pillangó le nem száll.

Ha kint játszotok, rajzolhattok a járdára krétával színes virágokat is, ekkor a pillangóknak az ugyanolyan színű virágra kell leszállniuk. 

Pillangós ismerkedő játék


A gyerekek egy része virág lesz, egy részük pedig pillangó. A virágok leguggolva várják a pillangókat. Egy vidám tavaszi zenére a pillangók elkezdenek táncolni, repkedni. Amikor a zene megáll, jön a vihar! A pillangók gyorsan keresnek egy virágot, ahová leszállhatnak.

„Kedves virág, engedj be, kérlek!” -szólítják meg az egyiket.

„Beengedlek, ha ismerlek.” – feleli a virág.

Ezután bemutatkoznak egymásnak. Amikor újra indul a zene, folytatódhat a játék szerepcserével.

Nézd meg az összes pillangós játékötletet itt!

Készíts bábokat 

A három pillangó

meséhez!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!