Barion Pixel

A mozgásos játékoknak rengeteg haszna van, így nem csak azért érdemes mozogva játszani, hogy a gyerekek megtanulják a testrészeik nevét és elhelyezkedését. Tudtad, hogy kisgyermekkorban az egyik leghatékonyabb tanulási forma a mozgás?

Mozgás közben ugyanis a gyerekek  folyamatosan információkat kapnak a testük különböző területeiről. Miközben ezeket az információkat bonyolult idegrendszeri folyamatok által feldolgozzák, olyan képességeik fejlődnek, amelyek később az iskolai tanulás során is nélkülözhetetlenek lesznek majd.

Mozogjatok tehát sokat, amennyit csak lehet! Mozgás közben a gyerekek észrevétlenül is tapasztalatot szereznek a testrészeikről, mindenféle külön magyarázat nélkül. Amikor gyerekek szabadon futkároznak, a játszótéri eszközöket használják az éppen olyan hasznos és fontos dolog, mint bármely előre eltervezett játék!

Az alábbi játékötletek akkor tehetnek jó szolgálatot, ha nem tudtok kint játszani, vagy kimondottan az a célotok, hogy kicsit gyakoroljátok a testrészek megnevezését, mert úgy gondoljátok, hogy ezen a téren hiányosságai vannak a gyerekeknek.

 

Zenés, dalos mozgás

Ha fáradtak vagytok, feszültségekkel teli volt a nap, a zene és a tánc felszabadító hatású lehet! A zenés, táncos játékokat tapasztalataim szerint nagyon kedvelik a gyerekek is. Van néhány kimondottan olyan dalocska, amely a testrészek megnevezését segíti. Az egyik legismertebb talán:

„A fejem, a vállam a térdem a bokám, a térdem, a bokám, a térdem, a bokám.

A fejem, a vállam a térdem a bokám, a fülem, a szemem, az orrom, a szám!”

Mindezt egyre gyorsuló ütemben énekeljük, miközben a testrészeket mutatjuk is magunkon.

 

Közös torna

 

Az egyik legjobb dolog, ha közösen tornáztok! Ehhez kereshettek kimondottan gyerekeknek szóló mozgásos gyakorlatokat. Itt is láthatsz egyet, amely nagyon jó hangulatú és sokszor elhangzik benne különböző testrészek neve:

 

 

Nekem a Fülemüle zenekar zenés tornája is tetszik 🙂 :

 

Ha nem zavar benneteket az angol szöveg – vagy éppen hasznosnak találjátok – nézzétek meg ezt a videót és végezzétek együtt a gyakorlatokat! A Go with Yoyo csatornán sok hasonló videót találtok!

 

 

Pillangós játék

 

Pillangós dalra reptethettek egy pillangót, amely a dal végén leszáll a gyerekek egy bizonyos testrészére. Hová szállt le a pillangó? Mondjátok el, és cseréljetek szerepet!

Papírszalvétából gyorsan tudtok pillangót készíteni, középen összefogva egy gumival, vagy zseníliadróttal. Ebben a bejegyzésben az első pillangós ötlet is hasonlóan készül.

 

 

Mágneses testrészek – zenével is játszható

 

Mesélj a gyerekeknek a mágnes varázslatos tulajdonságáról: magához vonzza a dolgokat, szinte odatapadnak hozzá. Ha van otthon ilyen játékotok: mágneses kirakó, horgász-, vagy öltöztető játék, akkor emlékeztetheted őket erre.

A játékszabály: a gyerekek kedvük szerint ugrándozhatnak, táncolhatnak (akár zenét is bekapcsolhatsz), és egy adott jelre (taps, csengő, sípszó, vagy a zene megállítása) bizonyos testrészük odatapad a mágneshez. A mágnes lehet egyszerűen a talaj, vagy a falnak egy része, az ajtó, vagy a kanapé is. Először azokat a testrészeket említsd, amelyeket valószínűleg ismernek: tenyér, talp, has, hát, fej, majd lehet egyre bonyolultabb, viccesebb a játék: tapadj a mágneshez az orroddal, füleddel, mutatóujjaddal, fenekeddel, könyököddel, térdeddel stb.

 

Ragadós testrészek

 

A fenti játék egyik változata, amikor a gyerekek összeragadnak bizonyos testrészeiknél: hátukkal, talpukkal, pocakjukkal, vállukkal, tenyerükkel stb. Játszhatjátok azt, hogy folyamatosan táncoltok egy zenére úgy, hogy mindig más testrészetekkel vagytok összetapadva.

Lehet bonyolítani a játékot azzal, hogy két különböző testrésznek kell egymáshoz érnie. Például: „Úgy táncoljatok tovább, hogy a mutatóujjaddal érintsd a párod orrát!”, „Úgy táncoljatok, hogy az egyik kezed legyen a párod vállán!”.

 

Mágnesfogó

 

A fogó kergeti a futókat. Akit megfogott, annak azon a helyen, ahol a fogó megérintette, saját magát kell megfognia (pl. vállát, vagy a lábát) és ilyen testtartásban kell tovább szaladnia. Ha valakit sikerül elkapnia, elengedheti a fogást saját magán.

 

Kutyaidomítás

 

Játsszátok azt, hogy kisgyermeked a kutyus, te pedig különböző mozgásformákat tanítasz neki! Például: „Emeld fel mindkét mancsodat! Feküdj a hátadra! Rugdalózz a lábaddal! Feküdj hasra! Gurulj az oldaladra! Érintsd az orrodat a talajhoz!” stb.

 

Egyszerű dobókockás játék

 

Dobjatok egy dobókockával – lehet számpöttyös és színes is – és végezzétek el a dobott számnak-, vagy színnek megfelelő mozgást! Például:

  1.  Vigyél el a hátadon egy kispárnát egy bizonyos célig és vissza!
  2.  Tedd a fejedre a kispárnát (babzsákot) és úgy menj el egy megadott célpontig és vissza!
  3.  Egyensúlyozz a kézfejeden egy kisebb tárgyat (pl: építőkocka), kerüld meg vele az asztalt és gyere vissza!
  4.  Menj egy kört medvejárásban – csak a talpad és tenyered érintheti a talajt!
  5.  Térdelj le, és térden csúszva haladj egy kijelölt célig és vissza!
  6.  Fogd meg egyik kezeddel a bokádat, és így egy lábon ugrálva haladj a célig! Visszafelé a másik kezeddel fogd a másik bokádat és így ugrándozz!

Készítsd el a testrészekkel kapcsolatos  játékokat!

 

Játék a lufival

 

Játsszátok azt, hogy a felfújt lufit mindig csak bizonyos testrésszel lehet megérinteni, átadni egymásnak! Például: csak ujjheggyel üthetitek át egymásnak, csak tenyérrel (nagyobbaknál lehet mondani, hogy bal-, vagy jobb tenyér), csak fejjel, csak lábbal.

Ugyanezt kipróbálhatjátok szappanbuborék fújás közben is. Csak kézzel, vagy csak lábbal lehet kipukkasztani a buborékokat, esetleg meghatározott ujjal: például mutatóujjal.

 

Gyerekjóga

 

A  Jógakaland alábbi videójában különböző állatokat utánozhattok, miközben természetesen a testrészek nevei is előkerülnek.

Ebben a bejegyzésben is sok-sok benti mozgásos játék ötletet találtok, amely mind alkalmas arra, hogy játék közben a gyerekek tudatosítsák a különböző testrészeiket és közösen megnevezzétek azokat.

Jó szórakozást!  

Nézd meg a testrészekkel  kapcsolatos

összes ötletet!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!