Barion Pixel

Mit mesélhetünk a katicák, méhek világáról az ovis gyerekeknek? Nézz meg néhány ötletet ehhez!

Ahogy kisütnek a tavaszi nap első sugarai, mozgolódás támad a fűszálak között.

Elkezdenek előbújni a kis bogárkák, hangyák, a virágok nyílásával szorgoskodni kezdenek a méhek, megjelennek a pillangók, ébredezik az élővilág.

A gyerekek által egyik legjobban kedvelt kis bogárka a katicabogár, mely sok mese, dalocska szereplője, és ovis jelként is szívesen választják a kicsik. Népszerűsége okán sok-sok játéknak, foglalkozásnak is főszereplője lehet, akár tavasszal, akár nyáron.

A méhektől viszont gyakran félnek a gyerekek, velük ezért érdemes jobban megismerkedni. Ismerjétek meg kicsit közelebbről mindkét apró élőlényt!

 

 

Milyenek a katicák?

 

A legjobb tapasztalatszerzés óvodás korban a valódi élmény. Katicabogárral bárhol találkozhattok, füves, bokros területeken gyakran felbukkannak és azt is észrevehetitek, hogy sokféle van belőlük. A különböző katicafajokról itt olvashattok bővebben. Figyeljétek meg…

 

 • Milyen színű a katica?
 • Mennyi pötty van rajta?
 • Meg tudjátok számlálni, mennyi lába van?
 • Vajon mit esznek a katicák? Elpusztítják a levéltetveket, ami hasznos dolog, de egyes katicák (Harlekinkatica) sajnos a hétpettyes katica petéit és lárváit is elfogyasztják.
 • Ha felröppen a katica, észrevehetitek, hogy felül egy keményebb szárnya van (ez a védelmet szolgálja), alatta pedig egy vékonyabb, hártyás szárnya.
 • A csápjukkal tudnak ízlelni és szagolni.

 

 

 

A katicák kis petékből fejlődnek ki, amelyek olyanok, mint az apró tojások.  A petéből lárva lesz, ami később bebábozódik. Ebből bújik majd ki a katicabogár. Az alábbi képen láthatjátok ezt a folyamatot.

 

Játsszátok el!

 

 • Guggoljatok le, kuporodjatok össze, mint a pici tojások.
 • Ezután változzatok át – legyen belőletek lárva. Feküdjetek hasra, nyújtsátok ki karotokat-lábatokat oldalra és próbáljatok előrehaladni!
 • Aztán bábozódjatok be! Feküdjetek a hátatokra, húzzátok fel a lábatokat és öleljétek át magatokat szorosan a karotokkal!
 • Végül tárjátok ki a szárnyatokat és röppenjetek el, mint egy katicabogár!

 

 

Bogarak játékcsomag

Készítsd el a

bogarakkal

kapcsolatos

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

 

Milyenek a méhek?

 
 

Nézd meg az alábbi képet és próbáld meg kitalálni, hogy a méhecske mely testrészeire mutatnak a vonalak! Ha már tudsz olvasni, a kivágott feliratokat ragaszd a helyére!

 

Töltsd le az oldalt ide kattintva!

 

 

Mit csinálnak a méhek?

 

Biztosan láttad már, hogy a méhek a virágokra szállnak, ott töltenek egy kis időt, majd továbbreppennek. Ha egy kicsit közelebbről megnéznénk ilyenkor a méheket, láthatnánk, hogy rájuk tapad a virágpor és pici kis szívókájukkal kiszívják a nektárt is a virágok kelyhéből (úgy, mint amikor szívószállal szívod ki a szörpöt a pohárból).

 

 

 

A virágokból kiszívott nektárt a méhek betöltik egy kis tárolóhelyre. Ezt a kis hatszög alakú sejtet méhviaszból építik.  Ezután gyors szárnycsapkodással kiszárítják a vizet a nektárból, így méz készül belőle. Ha elkészült a méz, kis viaszfedőkkel lezárják a sejteket.

 

 

 

A méhészek ezt az elkészült mézet gyűjtik össze. Ehhez védőruhát húznak fel, hogy a méhek ne szúrják meg őket. Aztán egy gép segítségével olyan gyorsan forgatják a lépes mézet, hogy a méz kifolyik belőle. Egy kis tisztítás után pedig üvegekbe töltik.

A méhek nagyon messzi utat is képesek megtenni, a Nap segítségével tájékozódnak és találnak haza.

Amikor beköszönt a hideg idő, a méhek szorosan összebújnak a kaptárban , így várják a tavaszt, hogy újra folytathassák munkájukat.

 

A méhek családja

 

A méhek nem egyedül „dolgoznak”, sok-sok méhecske közös munkája, hogy a kaptárban egyre több nektár gyűlik össze.

A méhek nagy családját a méhkirálynő irányítja. Sokkal nagyobb, mint a többiek, így könnyű felismerni. A méhek között vannak fiúk, őket heréknek hívjuk. A többi dolgozó méh pedig lány.

Amikor egy méhecske megszületik rövid idő után már komoly feladatokat kap: segít a takarításban, az újszülött kis méhek gondozásában, segít a lépek építésében, vagy őrködik a méhkaptár bejáratánál. 3 hetes korukban pedig már a nektárgyűjtésben is segédkeznek.

A méz fogyasztása egészséges. Ellenállóbbá teszi a szervezetünket a betegségekkel szemben, enyhíti a torokfájást, köhögést. Cukor helyett teába, süteménybe is tehetjük. Kozmetikai termékek, krémek, tusfürdők készítéséhez is használják.

 

 

 

 

Miért szúrnak a méhek?

 

A méheknek van egy kis szúrós fegyverük, a fullánk. Amikor valakit megszúrnak vele, méreganyagot is fecskendeznek vele a bőrünkbe, ami fájdalmas és piros duzzanatot is okoz.

A méhek a fullánkjukkal védekeznek. Ha nem bántjuk őket, nem támadnak, de a szúrással megvédik magukat, a lakóhelyüket, és a mézet amit készítettek.

A méhekhez nagyon hasonlítanak a darazsak, amelyek szintén szúrnak a fullánkjukkal, ha veszélyt éreznek. A darazsak gyakran az édes gyümölcsökre, fagyira és más ételmaradékokra szállnak, szívesen falatoznak belőle. Ők nem készítenek mézet.

 

Nézzetek körül!

 

 • Amikor virágoskertben, vagy mezőn jártok, nézzetek körül, láttok-e méheket!
 • Figyeljétek meg kicsit közelebbről, milyen növény körül repkednek, és hogyan szállnak virágról virágra!
 • A boltok polcain többféle mézet is láthattok. Milyen növények virágjáról gyűjtötték a nektárt a méhek? Hársfa, akácfa, virág, esetleg repceméz?
 • Te milyen mézes finomságot kedvelsz? Mézes kenyér, mézes tea, mézeskalács?

 

Nyomtass egyszerűen 

bogárkás bábokat

a játékhoz,

meséléshez!

Meséljetek, verseljetek is a katicákról, méhekről! Óvodásoknak szóló katicás, méhecskés meséket itt olvashatsz.

Itt pedig katicás, méhecskés verseket találsz.

Katicás, méhecskés kreatív ötleteket ebben a bejegyzésben találsz.

Katicás, méhecskés játékötletekhez is találsz néhány ötletet itt.

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!