Barion Pixel

Katicás, méhecskés játékok, ötletek óvodásoknak.

Amikor óvodáskorban egy témakör köré csoportosítjuk a játékokat, feladatokat, meséket, verseket, dalokat, kreatív alkotó tevékenységeket, akkor lehetőséget adunk a gyerekeknek arra, hogy egy-egy területet, témakört minél több oldalról megismerjenek. Ezáltal egy komplex élményben, tapasztalatszerzésben lesz részük, amely segíti az ismeretek mélyebb rögzülését, és a sokféle tevékenység érdekes is a gyerekek számára.

Az alábbi játékok során megismerik például a katica és a méhecske külső ismertetőjegyeit, felfedezhetik köztük a hasonló vonásokat (például mindegyiknek van szárnya és hat lába), emellett pedig sokféle képesség terület fejlődését is támogathatjuk a játékokkal aszerint, hogy melyiket választjuk.

 

Érzékelő játék

 

Óvodás életkorban nagyon hasznosak az érzékelő játékok, mivel a gyerekek az őket körülvevő környezet nagy részét az érzékszerveik segítségével ismerik meg. Minél többet használják az érzékszerveiket, annál jobban begyakorolják az érzékelési folyamatokat, ami segít nekik a tapasztalatszerzésben és az idegrendszeri pályák optimális kialakulását is támogatja.

Ennek az óriás katicának a pöttyei kisebb zsákok, amelyeket különböző dolgokkal lehet megtölteni: bab, rizs, tészta, só, gyöngyök, gombok stb. A játék során a szemben álló kis játékosoknak keresni kell két egyforma zsákocskát, hogy a katica pöttyei mindkét oldalon egyformák legyenek. Ehhez a tapintással való érzékelést hívjuk segítségül. A játék végén meg is számlálhatják a gyerekek a „pöttyöket” mindkét oldalon, és az „ugyanannyi” fogalma is valódi tapasztalattá válhat a számukra.

 

Kép forrása

 

Ennek a katicának a pöttyei pedig különböző méretű kupakok, amelyeket sokféle anyaggal tölthetnek meg a gyerekek kedvük szerint. Persze ebben az esetben is lehet a feladat az, hogy a szimmetrikusan elhelyezkedő „pöttyöket” ugyanolyan anyaggal töltsük meg. Ennél a játéknál nagy szerep jut a szem-kéz koordinációnak is, hiszen meghatározott helyre kell tölteni a magokat, ehhez pedig a szemnek és a kéznek jól együtt kell működnie. A katica szárnyak arra is lehetőséget adnak, hogy szimmetrikusan rendezzük el a kupakokat és természetesen itt is lehet számlálni.

 

Kép forrása

 

Az egyik legkedveltebb érzékelő játék a gyurma, amiből akár méhecskék is készülhetnek.

 

forrás

 

 

Finommotorika

 

Ha a cipzárt kihagyjuk, igazából könnyen elkészíthető ez a filc katicás gombolgató játék. Ehhez hasonló ötletet itt is találsz . A gombolgatós játék nagyon jól ügyesíti a kis ujjakat és a színek párosítására is lehetőséget ad.

 

forrás

 

A kis ujjak ügyesítésének másik jó eszköze a csipesz, amit sokféle területen alkalmazhatunk. itt például megadott mennyiségnek megfelelő katicát kell a spatulákra csíptetni, így a matematikai ismereteket is fejleszti a játék.

 

Housing a Forest

A méhecskés változatnál kis csipesszel gyűjthetik a gyerekek a nektárt, amit sárga gyurmagolyócskák, pomponok, vagy akár kis kölesgolyók is jelképezhetnek. Minden lépbe megadott mennyiség kerül – kisebbeknél ezt jelezhetik pöttyök, nagyobbaknál pedig számjegyek, sőt matematikai műveletek is.

Ez a játék is remekül ötvözi a finommotorika és a matematika fejlesztési területét. A játék során ráadásul azt is megtudjuk, hogy a méhek nektárt gyűjtenek, a kaptár pedig hatszög alakú kis lépekből áll.  itt is olvashatsz arról, hogyan mesélhetsz a gyerekeknek a méhekről, katicákról.

 

In Liebe Mami

 

Itt pedig egy másik méhecskés csipeszes játék. Ebben az esetben a számjegyeknek megfelelően kell méhecskéket a virágokra csíptetni.

 

My Little Keepers

 

 

Bogarak játékcsomag

Készítsd el a

bogarakkal

kapcsolatos

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

 

Matematika

 

Gyors katicás játékötlet: a megrajzolt katicák szárnyaira különböző mennyiségű pompont kell elhelyezni. Játszhatjátok gombokkal, kavicsokkal is. Érdekes tapasztalatot szerezhetnek a gyerekek arról, hogy milyen sokféle módon el lehet osztani egy adott mennyiséget a katica két szárnyán. A hét pötty például lehet 5-2; 3-4; 1-6; 0-7.

 

Toddler at Play

 

Ugyanez a játék kicsit máshogyan: matricapöttyökkel ragasztva. Ebben az esetben nem csak a számokkal, hanem a színekkel is lehet játszani. Feladat lehet a gyerekek számára, hogy a színes pöttyök tükörképét készítsék el a katica másik szárnyán. Egy laminált oldalról el is tudjátok távolítani a matricákat és pár alkalommal felhasználhatjátok újra (matricától függ, hogy hányszor ragad újra).

 

Happytothshelf

 

A kis méhészek számlálják és gyűjtögetik a méheket. Bár bővebb információt nem találtam ezzel az ötlettel kapcsolatban, szerintem a két karikába kell egyenlően elosztaniuk a gyerekeknek az összes méhet. Ha nem kapcsolunk hozzá semmilyen feladatot, szerintem akkor is jó kis játék! 🙂

 

forrás

 

 

Logikai játék:

 

Színesre festett kavicsokból készült ez a katicás-méhecskés játék, amellyel a szabadban tudtok játszani. A játékhoz szükséges „táblát” akár a homokba is rajzolhatjátok. A játék során a játékosok felváltva raknak egy-egy kavicsot, a győztes pedig az lesz, aki először tud elhelyezni három kavicsot egy sorban/oszlopban/vagy átlósan.

 

Deb James

 

Szerepjáték

 

A szerepjáték nagyon fontos játéktípus az óvodás gyerekek életében. Erről itt olvashatsz bővebben.  A különböző bábok is segítenek a gyerekeknek abban, hogy egy másik kis szereplő bőrébe bújva eljátszhassák saját érzelmeiket, feloldhassák feszültségeiket. A szerepjáték során nagyon sok mindent megtudhatunk a gyerekek belső világáról.

Egy ilyen kis bábbal mondókázni, énekelni is tudtok közösen. Katicás, méhecskés verseket itt találsz hozzá.

 

I heart Crafty Things

Nyomtass egyszerűen 

bogárkás bábokat

a játékhoz,

meséléshez!

 Katicás fejdísz segítségével a gyerekek igazi kis katicákká válhatnak 🙂 . Igazán nem nehéz elkészíteni: az alapja papírcsík, a csápok pedig zseníliadrótból készülhetnek.

 

Kép forrása

A méhecskés változat is egyszerű:

 

Fun 365

 

Itt pedig a kis méhészeket látod és a kaptárban pihenő méhecskéket. A szerepjáték sok ismeretet is nyújthat a gyerekek számára a környező világról.

 

forrás

 

Szülinapok kedves színfoltja lehet egy ilyen katicás fotókeret. Nagyobb papírdoboz oldalából tudjátok elkészíteni.

 

Kép forrása

 

Katicás, méhecskés meséket is olvashattok együtt – ehhez itt találsz ötleteket.

Nézd meg a katicás, méhecskés kreatív ötleteket is!

Nyári meséket és hozzá tartozó bábokat a Játéktárban is találsz!

Már havi előfizetéssel is!

Fedezzétek fel együtt a természet kincseit 5 érdekes játékon keresztül!

A kipróbált ötletekért ajándék is jár!