Barion Pixel
Tavasztól őszig rengeteg lehetőségünk van arra, hogy a gyerekeket megismertessük a virágokkal, segítve ezzel a természethez való pozitív kapcsolatuk megerősítését.

Óvodás életkorban nagyon fontosak a valódi tapasztalatok, ezért jó, ha először közös kirándulás, vagy kertészkedés során ismerkedtek a sokféle virággal a saját élőhelyükön. Ehhez itt találsz ötleteket.

Miután sok-sok virágot láttatok, megérintettetek, éreztétek az illatukat, megfigyeltétek a színeiket, megtudtátok, hogy mire van szükségük, és gondoztátok is őket, ezek az ismeretek elraktározódnak a gyerekekben.

A virágboltos játék során pedig lehetőségük van ezeket az előzetes ismereteket újra előhívni, megszilárdítani, mindez persze észrevétlenül, játék közben történik.

 

Virágboltos játék

 

Szerintem az egyik legjobb játékötlet, amit sok-sok témához tudunk kapcsolni, az a boltos játék. A gyerekek mindig nagy lelkesedéssel vesznek részt benne és nagyon sok lehetőséget rejt magában. Ősszel zöldségboltosat, tavasszal virágboltosat szoktunk játszani, de volt már kisállat kereskedés, ruhabolt és játékbolt is a kedvencek között. Ilyenkor gyakran napokig szeretnék folytatni, újra- és újra kérik, hogy játsszunk.

A szerepjátékok önmagukban is nagyszerű lehetőséget rejtenek a személyiségfejlődésre, erről itt olvashatsz bővebben.

Nézzük, mi szükséges egy virágboltos játékhoz és milyen lehetőségeket rejt magában!

 

Virágok

 

Az igazi virágok mindig nagy vonzerőt jelentenek a gyerekeknek. De ehhez inkább a mini cserepekbe ültetett kis pozsgás növényeket, vagy kisebb palántákat ajánlom, hiszen a vágott virág valószínűleg nem élné túl a játékot 🙂 . Szerintem 1-2 gyerkőc esetén még működhet az élő virágos megoldás a játék során, de ha több gyerekkel játsszunk, érdemesebb a lentebb található lehetőségek közül választani.

 

 

Bár én nem vagyok nagy selyemvirág rajongó, valljuk be, ez egy elég tartós megoldás, és sokféle kapható belőle. Ha éppen nektek van otthon ilyen, azzal is játszhattok.

Természetesen jó megoldás, ha közösen készítetek pár virágot a játékhoz, hiszen önmagában ez is egy jó elfoglaltság.

Néhány ötlet ehhez:

Egyszerű színes papírból kivágott virágokat spatulára (vagy hurkapálcára) ragasztunk. Jó, ha többféle virág van, és mindegyik fajtából többféle színű, esetleg kisebb-nagyobb méretű.

 

tulipán készítés

 

Egy egész virágcsokrot is könnyedén készíthettek a képen látható módon:

 

virágcsokor kreatív ötlet gyerekeknek

The Keeper of the Cheerios

 

Szívószál is segítségetekre lehet a virágok elkészítésében.

 

tulipán készítés virágboltos játékhoz

I Heart Crafty Things

 

Ha a virágok közepébe is különböző színű korongokat, vagy kupakokat ragasztotok, még tovább bővül a játék során az ismeretszerzés lehetősége.

 

virág készítés gyerekekkelautismocomehofatto.com

 

Berendezés

 

Már maga a virágbolt berendezése is jó játék. Természetesen a virágokat szét kell válogatni valamilyen szempont szerint és külön-külön elhelyezni a különböző fajtákat, vagy a más-más színűeket.

Ebben akár a virágot tartó edénykék színe is segíthet.

 

virág színek

Early Learning Ideas

 

A virágok mellett „virágmagokat” is árusíthattok. Hogy a magocskák melyik virághoz tartoznak, azt jelölhetitek az igazi virágok képeivel is. Ilyen képeket ebből a bejegyzésből tudsz letölteni. (ingyenes). A virágmagok lehetnek a képen látható pomponok, de bármi mást használhatsz hozzá: gombokat, fagolyókat, gyöngyöket, vagy akár terméseket (kukoricát, makkot, diót stb.).

 

 

virágbolt játék

Pocket of Preschool

 

Csomagolóanyagra is szükség lesz, hiszen szép virágcsokrokat készítünk majd. Ehhez bármilyen maradék csomagolópapír felhasználható, vagy egyszerű selyempapír, masnik, szalagok. Én mindig elteszem az ajándékba kapott csokrok szép csomagolóanyagait és ilyenkor ez nagyon jól feldobja a játékot.

 

Play to Learn Preschoolvirágboltos játék gyerekeknek

 

A virágboltba készíthettek különböző feliratokat is: NYITVA / ZÁRVA tábla, a virágok árlistája, és természetesen pénzre is szükség lesz. Ezt is megrajzolhatjátok, de színes korongok is tökéletesen megfelelők.

 

játék virágbolt

Forrás: Pinterest

 

Én sokszor alkalmaztam a „bevásárlólista” módszert, ami azt jelenti, hogy a gyerekeknek lerajzoljuk, mit kell vásárolniuk.

Például: két piros virágot, három sárgát és egy kéket. Ezt aztán a „boltban” szavakban is meg kell fogalmazniuk, és ellenőrizniük kell, hogy tényleg azt kapták-e az eladótól.

Nagyobbaknál játszhattok úgy is, hogy emlékezetből kell megvásárolniuk az elmondott dolgokat.

A Játéktárban megtalálod a virágboltos játék kellékeit letölthető változatban. Ha szeretnéd te is letölteni és kinyomtatni a gyerekeknek, csatlakozz a Játéktárhoz – ezen az oldalon tudod megvásárolni az előfizetést.

 

 

 

Hogyan játsszunk virágboltosat?

 

A játék során egy csomó ismeret előtérbe kerülhet, amit a gyerekek szinte észrevétlenül gyakorolnak majd.

 

Udvariassági szokások

 

A virágboltba belépve illik köszönni, és ha vannak előttünk vásárlók, akkor türelmesen ki kell várni a sorunkat. Eladóként is fontos, hogy kedvesen, udvariasan beszéljünk a vevőkkel. Vásárlás közben biztos, hogy előkerülnek majd a „kérek szépen”, „köszönöm”, „legyen szíves”, kifejezések és a végén persze el is kell köszönni.

 

szerepjáték gyerekeknek

Forrás: Kleuteridee

Szerepjáték

 

A játék során előkerülhet akár a jelmezes láda is, és a gyerekek beöltözhetnek mindenféle ruhába. Érdekes lehet különböző karaktereket megjeleníteni. Ha egyszer-egyszer te vállalod a virágbolti eladó szerepét, könnyedén gazdagíthatod a játékot különböző kérdésekkel. Kérdezd meg, miért vásárolnak virágcsokrot a kedves vevők! Vajon kinek vesz virágot egy öreg néni, és kinek egy kisfiú?

 

Virágok fajtája, neve, tulajdonságai

 

Ha használjátok a virág képeket, akkor gyakorolhatjátok a különböző virág neveket és az ahhoz tartozó tulajdonságokat. Például:

 • „Egy szál piros tulipánt szeretnék.”
 • „Kapható itt sárga rózsa?”
 • „Hogy hívják ezt az illatos virágot?”
 • „Egy szép fehér virágot vásárolnék. Mit tud ajánlani?”
 • „Tetszik ez a kék virág. Mi a neve?”

 

Számlálás

 

Mindenféle boltos játék kiválóan alkalmas a számlálás gyakorlására. Az egyik lehetőséget a virágok száma, a másikat pedig a pénz számlálása jelenti.

Ötletek a vásárláshoz:

 • Kérj az eladótól meghatározott számú virágot! „Kettő nárciszt kérek!”
 • Kétféle virágot vásárolj, mindegyikből ugyanannyit! „Kérek három tulipánt és ugyanannyi rózsát!”
 • Különböző számú virágot kérj! „Kérek szépen két pipacsot és öt szál ibolyát!”
 • Nehezítve így mondhatod: „Kérek szépen három szál százszorszépet és kettővel több pitypangot!”
 • Vagy így: „Kérek tíz szál virágot! Legyen benne három rózsa! A többi bármi lehet.”
 • Variálhatod a számokat a színekkel is. „Öt fehér- és négy piros tulipánt kérek!”
 • Ha olyan virágokat készítettetek, amelyeknek a közepében is van egy színes korong (kupak), akkor további lehetőségek adódnak a színek kombinációinak megfelelően. „Kérek egy fehér virágot amelyiknek sárga a közepe és egy kék virágot, amelynek fehér a közepe.” stb.

 

A virágok kifizetése a legegyszerűbben úgy történhet, hogy ahány szál virágot vásárolt a vevő, annyi darab pénzt (korongot, gombot) ad érte. Például:

„Két pipacs és öt szál ibolya – az összesen hét. Hét forintot kérek. 1-2-3-4-5-6-7 ”

Ha esetleg iskolás testvér is veletek tart a játékban, akkor nagyszerűen gyakorolhatjátok az összeadást és a szorzást is, hiszen a virágoknak lehet különböző ára.

Például: A pipacs 5 Ft, az ibolya 3 Ft – 2×5 + 5×3 = ?

 

 

 

Előfordulhat, hogy elfogynak a virágok a virágboltból. Ilyenkor szerepet lehet cserélni 🙂

Ha pedig kezd lanyhulni az érdeklődés, jó hangulatot kelthettek egy kis virágos dallal is:

 

 

 

Jó játékot kívánok! 🙂

 

 

Nyomtass egyszerűen kellékeket a virágboltos játékhoz!

Az oldalakat a Játéktárban találod!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!