Barion Pixel

A kisgyermekek számára a szerepjáték nem csak szórakoztató időtöltés, hanem nagyon fontos része a fejlődésüknek is.

Szülőként is jó, ha ezzel tisztában vagy, hogy tudd, mivel segítheted a szerepjátékuk kibontakozását, hogyan adhatsz nekik teret és ösztönözheted őket arra, hogy minél elmélyültebben és gyakrabban játsszanak ilyen játékot.

 

Mi az a szerepjáték?

 

Biztosan hallottál már arról, hogy a kisgyermekek utánzás során tanulnak meg sok mindent tőlünk, felnőttektől. Mint mindent, a tőlünk látott dolgokat is szeretik játék közben gyakorolni – erről szól a szerepjáték. Begyakorolják, eljátsszák a nagyobbaktól ellesett mondatokat, mozdulatokat, tevékenységeket, vagy megjelenítik a mesékben, vagy saját maguk átélt,  látott-hallott eseményeket, történéseket.

Főznek, szerelnek, kalapálnak, füvet nyírnak, kutyát sétáltatnak, autót vezetnek… Számukra minden ilyen utánzás egy tanulási forma, ami az életkoruknak maximálisan megfelel – hiszen játék közben zajlik.

A játék során nem csak az adott tevékenységeket utánozzák, hanem átveszik tőlünk az ahhoz kapcsolódó hozzáállásunkat, érzéseinket is, és a játék során ezt is megjelenítik.

 

 

 

Miért hasznos?

 

Fantázia, kreativitás

 

A szerepjáték során a tőlünk, és más felnőttektől látott-hallott mozdulatok, tevékenységek, mondatok kiegészülnek újabbakkal is, a gyerekek fantáziájának megfelelően. Bármiből lehet bármi: az állatorvos beszélgethet a kutyussal, az autóba tankolhatnak olyan üzemanyagot, amitől repülni tud majd, a zöldségboltos árulhat szóló szőlőt, mosolygó almát és csengő barackot is.

 

A szerepjáték így a végtelen kreativitás kibontakozásának tere. Szárnyalhat a fantázia és szokatlan dolgok kapcsolódhatnak össze, létrehozva egy teljesen egyedi mesevilágot, amelyben a kisgyermek az adott pillanatban éppen jól érzi magát.

 

Önállóság, önbizalom

 

Mivel a szerepjáték során maga alakítja a történéseket, önállósága is fejlődik, átélheti az „én ezt már tudom” érzést (még ha csak játékban is), ami által önbizalma is erősödik.

 

Élmények feldolgozása

 

A szerepjáték teljes mértékben alkalmas arra, hogy a gyerekek feldolgozzák általa az őket ért negatív és pozitív hatásokat.

Amikor bátor lovagot játszva megölik a sárkányt: lehet, hogy éppen kiadják magukból a feszültséget, dühöt, haragot; amikor játékból megbüntetik a kisbabát: a saját sérelmüket dolgozzák fel; amikor autót vezetnek, vagy lábujjhegyen, „magas sarkú cipőben” járnak: élvezik, hogy a játékban már ők is „nagyok” és ezt már megtehetik.

Az őket ért pozitív élményeket is újra- és újra szeretnék átélni, ezért beleszövik a játékba a vidámparki kirándulást, a szülinapi bulit, vagy a nyaralást – azt, ami éppen a legnagyobb örömet okozta a számukra a közelmúltban.

 

 

Szociális készségek

 

A szerepjáték 4-5 éves kortól egyre inkább társas játéktevékenységgé válik, így nagyszerűen alkalmas lesz arra, hogy a gyerekek a társas készségeket gyakorolják általa.

A játék során a szerepek kiosztása, a játék menete, történései gyakran konfliktusokat szülnek, amelyeket meg kell oldani. Megtanulnak együttműködni, kompromisszumot kötni, érdekeiket érvényesíteni társas közegben. Fejlődik problémamegoldásuk, kommunikációjuk, beszédkészségük.

 

 

 

Az utánzásos játék során a gyerekek csodálatos tükröt tartanak nekünk, felnőtteknek. Sokszor szinte magunkat láthatjuk a játékukban, így szembesülhetünk azzal, hogy milyen hatással vannak a gyerekekre a mondataink, viselkedésünk, őt mit jegyeznek meg, mit szűrnek le belőle. 

Nyomtass kellékeket a fagyizós játékhoz!

 

Hogyan tudjuk segíteni a gyerekek szerepjátékát?

 

Semmi esetre sem azzal, hogy megmondjuk, mit hogyan csináljanak!

Én akkor sem avatkoznék közbe, ha erkölcsileg nem elfogadott dolgot látok játék közben (például a kisbabát a kukába dobja), hiszen abban a pillanatban az adott kisgyermeknek szüksége van erre a tevékenységre, hogy a testvérféltékenység által érzett szorongása feloldódjon. A játék korlátozása helyett ilyenkor a több figyelem lehet a gyógyír. (Persze ez nem vonatkozik arra, amikor társaikkal szemben tanúsítanak a játék közben nem elfogadható viselkedést.)

 

Inspiráló környezet

 

Nagyon jó, ha a gyerekeknek lehetőségük van az igazihoz hasonló módon gyakorolni a különböző szerepeket. Helyet kaphat például a gyerekszobában egy kis konyha edényekkel, ételekkel, vagy szerszámosláda játék szerszámokkal, autómosó, vagy orvosi felszerelést rejtő táska. Ezek a kellékek ösztönzik a kicsiket a szerepjátékra. Természetesen itt is érvényes: mindig a gyerek választ, soha ne unszoljuk, hogy játsszon ezzel, vagy azzal…

 

Jelmezek

 

A gyerekek imádnak beöltözni mindenfélébe, és itt is érvényes, hogy számukra mindenből lehet minden. Nincs szükség tehát tökéletesen élethű jelmezekre, hogy egy-egy szerepbe bújhassanak. Egy sötét terítőből lehet fejkendő a „nagymamának”, vagy fekete álarc Zorronak; egy hosszú szoknyába bújva „anyuka” és „királylány” is válhat bárkiből.

Természetesen imádják az élethű jelmezeket is. Talán ismerős a számodra, hogy a farsangra vett jelmezt otthon is egyfolytában hordja a gyerkőc, vagy abban szeretne aludni is 🙂  A szuperhős jelmezekkel pedig olyan képességek birtokába jut, amelyek a hétköznapi életben nem is igazán léteznek: gondolj csak Pókemberre, vagy Superman-re.

Ha van egy régi bőröndötök, tegyetek bele sokféle, már nem használt régi dolgot: sálat kesztyűt, napszemüveget, kalapot, táskákat, övet stb. A gyerekek számára ez igazi kincsek forrása lesz majd a játékhoz.

 

 

Ismeretek átadása, bővítése

 

A játék típusától függően a szerepjátékok is alkalmasak arra, hogy a gyerekek sok-sok ismeretet szerezzenek egy adott témával kapcsolatban.

Például a boltos játék során az élelmiszerekről, az egészséges étkezésről, a zöldségek-gyümölcsök neveiről; az állatorvosos játék során az állatok tulajdonságairól; az orvosos játék közben a testrészekről tudhatnak meg többet.

Ha a gyerekek bevonnak minket a játékba, segíthetjük a tudásuk bővítését a játék egyes szituációiban. Például: ennivalót veszünk a háziállatoknak, mindegyiknek a megfelelőt választjuk. Amikor azonban elmélyülten játszanak egyedül, a legjobb amit tehetünk, hogy hagyjuk őket játszani 🙂 .

 

Néhány ötlet közös szerepjátékhoz

 

Orvososdi

 

Egy egyszerű fehér ingből is készülhet orvosi köpeny, de a képen látható nővér-sapkát is gyorsan készíthettek papírból. Az orvosi vizsgálat során szó eshet a testrészekről, azokat meg is mutathatjátok egy babán, vagy egymáson. Írhattok receptet, gyakorolhatjátok az udvariassági szokásokat (üdvözlés, kérés, köszönet), és a kis doktoroknak a szóbeli kommunikációja is fejlődhet a játék során.

Játszhattok állatorvosos játékot, fogorvosost, kórházast, mentőst …, és bármit, ami ezzel kapcsolatos. A mostani járványhelyzet miatti feszültség is csökkenhet a gyerekekben a játék során, ha megnyugtató megoldásokat kapnak a játékbeli cselekmények által.

 

 

Babyccinokids

 

Boltos játék

 

Néhány kosár is megfelelő a boltos játékhoz, amibe akár egy-két igazi gyümölcs és zöldség is kerülhet. Felhasználhatjátok a gyűjtögetett terméseket: gesztenyét, diót, tobozokat, vagy a kiürült teás-, ásványvizes-, egyéb dobozokat, palackokat is  – attól függően, milyen boltot terveztek. A kis boltos kaphat egy kötényt is, és ha van mérlegetek, vagy pénztárgépetek, az is nagyszerű kiegészítő lehet.

A boltos játék során nagyszerűen tanulhatnak számolgatni a gyerekek. Készíthettek papírpénzt, de lehetnek a pénzérmék gombok is. A legegyszerűbb, ha a vásárolt mennyiséggel megegyező számú pénzt kell fizetni: három dió – három gomb.

A boltos játék során előkerülnek a különböző élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök nevei, méretei, színe, egyéb tulajdonságai (mikor érik, milyen az íze) és akár az egészséges táplálkozás, vagy a környezetbarát csomagolás is szóba kerülhet (kosárral menjetek vásárolni, vagy textil szatyorral 🙂 ).

A lenti linkre kattintva láthatsz egy példát arra, hogyan készült el faládákból ez a kis bolt.

 

Little Life Long Learners

 

Szerelő műhely

 

Ha a szerszámok is kéznél vannak, a gyerekek gyakrabban használják majd őket – így ügyesednek a mozdulataik, gyakorolják a felnőttektől ellesett szerepeket: kalapálnak, fúrnak, fűrészelnek, szerelnek. Ha megkérdezik tőlünk, mit javítsanak meg, mi is bekapcsolódhatunk a játékba, és akár igazi feladatokat is elvégezhetünk együtt.

Ehhez sem kell sok minden… a képen látott kis szerelőműhely akár egy régi éjjeliszekrényből is kialakítható.

 

 

Autószerelő

 

Az autókkal kapcsolatban rengeteg szerepjáték létezik: autómosó, autószerelő, autóversenyző, benzinkutas, parkolóház, autósbolt, rakományokat szállító teherautó …és mindennek sokféle változata a gyerekek fantáziája szerint.

Kartondobozból rengeteg játék készíthető, akár autó is. A képen látható ötletben az tetszett meg, hogy a gyerekek alulról is szerelhetik az autót, úgy, ahogyan az autószerelő műhelyekben láthatják.

Az autókkal való játék során is nagyszerűen ismerkedhettek a számokkal, színekkel, autófajtákkal, közlekedési szabályokkal, irányokkal és a különböző foglalkozásokkal is. Mindez segíti a gyerekeket a valódi életben való eligazodásban, a világ megismerésében.

 

Pocket of Preschool

 

Vidám játékot kívánok! 🙂

 

Játék a ruhadarabokkal

Nyomtass

gyorsan

kellékeket

a pékség

szerepjátékhoz!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!