Barion Pixel
Szülőként nem csak azt vállaltuk, hogy gondoskodunk a gyermekünkről. Felelősek vagyunk azért is, hogy átadjuk számukra azokat az alapvető ismereteket, amelyek segítenek számukra megismerni, megérteni a minket körülvevő világot.

A természet értékeinek megóvása nagyon fontos feladatunk, ehhez pedig a legelső lépések egyike, hogy megismertetjük, és megszerettetjük a gyerekekkel a környezetünkben lakó kis élőlényeket – növényeket, állatokat egyaránt.

Ha te is szívesen tennél ezért, akkor nézd meg az alábbi bejegyzéseket is, amelyben a 3-7 éves korú gyerekek életkorának megfelelő játékokat, tevékenységeket találsz.

Itt találsz egy gyűjteményt a háziállatokkal való ismerkedéshez.

Itt arról olvashatsz, hogyan adhatsz át játékosan ismereteket a téli álmot alvó állatokról.

Itt a vízparti élőényekkel való ismerkedéshez találsz ötleteket.

Most pedig ahhoz kapsz ötleteket, hogyan lehet jó szórakozás és közös élmény a virágokkal való ismerkedés!

 

Kirándulás, barangolás

 

Fedezzétek fel együtt, mennyi kincset rejt a környéketek! A közös kirándulásoknak rengeteg haszna van:

  • A friss levegőn való mozgás az egész család egészségének jót tesz.
  • A közös élmény egy újabb összetartó kapocs lesz köztetek.
  • A gyerekek sokféle mozgásformát kipróbálhatnak, amelyekre otthon, vagy a játszótéren nincs lehetőségük: dombon gurulás, árok átugrás, farönkön egyensúlyozás, fára mászás, patak kövein lépegetés stb. Mindezek kiemelkedően fontosak a különböző idegrendszeri kapcsolatok megszilárdulásához.
  • Lehetőségetek van megismerkedni az erdőben, mezőn, vagy vízparton élő növényekkel, állatokkal.
  • Gyűjtögetni is tudtok mindenféle kincset: szép köveket, terméseket, botokat, amelyekkel játszani is lehet majd otthon.

 

Virágok az erdőben

 

Erdei séták, kirándulások alkalmával sokféle virágot láthattok. Jó, ha járatosak vagytok benne és ismeritek a leggyakrabban előforduló virágfajtákat, mert így a segítségetekkel a gyerekek is könnyedén megismerik őket.

A leggyakoribb, kicsik számára is könnyen felismerhető virágok: ibolya, hóvirág, gólyahír, pitypang, salátaboglárka, százszorszép, pásztortáska, gyöngyike. Sok szép erdei virágot felismerhetsz például e blogbejegyzés alapján.

Töltsd le az alábbi képes virágkereső játékot és induljatok útnak, hogy megkeressétek a rajta szereplő virágokat! A képeket látva biztosan neked is ismerős lesz egy-kettő!  Ami megláttok, az mellé tegyetek egy X jelet, vagy egy pipát! Ide kattintva tudod letölteni az oldalt.

 

 

Ha szeretnéd nagyobb méretben is le tudod tölteni a képeket. Ragasszátok fel keményebb lapra, vagy lamináld, hogy tartós maradjon! Ha kétszer nyomtatod ki a képeket, memóriajáték készülhet belőle. De felragaszthatod a virágokat egy meghajtogatott kartonpapír csíkra is, így egy kis lapozó könyvvé válhat. Töltsd le innét a virág képeket! 

A vadvirágokon kívül találsz a képek között kerti virágokat is, amelyeket a gyerekek gyakran látnak, vagy akár mesében is találkozhattak velük: tulipánt, rózsát, nárciszt, krókuszt, árvácskát, petúniát, bársonyvirágot, jácintot.

 

ismerkedés virágokkal

 

Ebben a bejegyzésben is találsz egy letölthető képekből álló tavaszi memóriajátékot, amelyen virágok is szerepelnek.

 

Virágok a kertben

 

A kerti virágokkal való megismerkedés legjobb módja, ha közösen ültettek virágokat. Könnyű dolgotok van, ha van udvarotok, kertetek. Ha van lehetőségetek rá, alakítsatok ki a gyerekek számára is egy kisebb ágyást!

Ha nincs nálatok kert, akkor se búslakodj, hiszen virágládában, vagy pár cserépben egy kisebb erkélyen is elfér pár palánta. Néhány ötletet találsz ehhez ebben a Fabecook posztban.

Érdekes lesz közösen figyelni, hogyan nőnek egyre nagyobbra, és hoznak egyre több bimbót, majd hogyan borulnak virágba! A gyerekek segíthetnek az öntözésben, gyomlálásban, az elszáradt szirmok, virágfejek leszedésében. Közben nem csak a virágok nevét tanulják meg, hanem megismerkednek a színekkel, a virág részeivel, és azt is megtudják, mi mindenre van szüksége a virágnak ahhoz, hogy nagyra nőjön.

Nézd meg a kertészkedéssel kapcsolatos játékgyűjteményt is ide kattintva!

Készíthettek egy mini kis tündérkertet is – ehhez ebben a Facebook bejegyzésben találsz pár ötletet.

Nézzétek meg ezt a kis összefoglalót a virágokról!

 

A virág részei

 

Hogy a virágok gondozása közben szerzett tapasztalatokra később is emlékezzenek a gyerekek, készíthetsz nekik egyszerűen kartonpapírból kivágott virágokat. Külön-külön vágd ki a szárat, levelet, gyökeret, és a virágot. Miközben a gyerekek összeállítják, újra el tudják sorolni a virág részeit, és hogy azok mire valók.

 

ismerkedés virágokkal

 

A gyökerükkel szívják fel a vizet és a tápanyagokat, mintha egy kis szívószál lenne. Ez aztán tovább vándorol a virág szárába és leveleibe, hogy segítsen a növekedésben. A szirmokat először még a bimbó rejti, ami a napocska hatására egyre jobban kinyílik.

 

ismerkedés virágokkal

 

Ezekkel a nagyobb méretű virágokkal az oviban játszottunk, a nap végén pedig gyurmaragasztóval a szekrényajtóra ragasztva is összeállítottuk. Így mindig szem előtt volt, a gyerekek többször is ránéztek és játszottak vele. Újdonság volt nekik, hogy a hagymából is nőhet ki virág 🙂

 

Tavaszi gyurmázós oldalak

 

Jó játék a gyurma, mert a gyerekek nagyon kedvelik és jól ügyesíti a pici ujjakat. Nagyszerűen felhasználhatjuk a nyomtatható játékok kiegészítéseként is.

 

virágos játékok

 

Tölts le most egy oldalt a fenti tavaszi gyurmázós oldalakból ide kattintva!

Az összes (18) gyurmázós oldalt megvásárolhatod a webshopban!

 

 

Nézd meg a többi, virágokkal kapcsolatos ötletet is!

Jó játékot!

 

Játék a ruhadarabokkal

Készítsd el a

tavaszi virágos 

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!