Barion Pixel

A gyerekek számára az ismerkedést a valódi tapasztalatok megszerzése jelenti. Megtapintani, megkóstolni, érezni az ízét, illatát, megvizsgálni, érdekes tevékenységek közben felfedezni – így fogják valóban megismerni, milyenek is a gyümölcsök.

 

Kertészkedés

 

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy saját termesztésű gyümölcsöt fogyaszthattok, akkor a kerti munkákból ne hagyjátok ki a gyereket sem! Segíthetnek például az eper palánták ültetésében, a fák metszése során a levágott gallyak elhordásában, vagy egyszerűen csak közösen figyelhetitek az évszakok változásával, mi történik a gyümölcsfákkal, -bokrokkal, hogyan jelennek meg a virágok, aztán a kicsi, még éretlen gyümölcsök, amelyek egyre színesebbé érettebbé válnak.

 

 

Gyümölcsszedés

 

Természetesen a megérett gyümölcsök leszüretelése is nagy élmény a gyerekeknek! Lehet saját kis edényük, kosaruk, amelyet viszonylag gyorsan telerakhatnak, így ez is egy sikerélmény lesz a számukra.

Gyümölcsszedés közben az összes érzékszervükkel fogadják be a tapasztalatokat: látják a gyümölcsök színét, méretét, érzik az illatát, megtapintják a felületét, formáját, érzékelik a súlyát is, és a kóstolás során az ízét is megismerik. Számukra ezek a dolgok szükségesek ahhoz, hogy kialakuljon bennük egy belső tudás a gyümölcs nevéhez kapcsolódva. Később, amikor az iskolában például leírják, hogy “alma”, ezek az előzetes tapasztalatok mind benne lesznek a szó jelentésében.

A gyümölcsök összehasonlítása, válogatása, számlálása tökéletesen alkalmas a matematikai képességek fejlesztésére is. Erről ebben a bejegyzésben is olvashatsz.  

 

Kóstolgató játékok

 

Ha már leszedtük, kóstoljuk is meg! Ha a gyerekek nem szívesen kóstolgatnak, ezt is kipróbálhatjuk játékosan. Három játékot találsz ebben a bejegyzésben, amelyek nemcsak az érzékelés folyamatát, hanem a gondolkodást is fejlesztik, és a szókincs bővítésére is lehetőséget adnak.

 

 

Szerepjáték

 

Akár kint a kertben is berendezhettek egy zöldség- és gyümölcsboltot, ahol valódi gyümölcsöket, zöldségeket is árulhattok. Én úgy tapasztaltam, ez az egyik legkedveltebb játék a gyerekeknél, pláne ha egy-két kiegészítőt is bevonunk a játékba: mérleget, pénztárgépet (ami készülhet akár egy papírdobozból is), kosarakat.

A virágboltos játékkal kapcsolatban írtam erről korábban, talán találsz benne jó ötleteket – itt olvashatod.

 

Prekinders

 

Készíts nagyméretű   gyümölcsöket a szerep-

játékhoz!

Legyél a Játéktár tagja!

 

Mozgásos játékok

 

Gondoltad volna, hogy néhány gyümölcsöt még a mozgásos játékokba is bevonhatsz?

Nagyobb gyerekekkel és apró szemű gyümölcsökkel (szőlő, málna, szeder) játszhatjátok, hogy – nem túl messziről – egymás szájába célba dobtok és így próbáljátok meg elkapni a finom falatokat. Ha ezt túl nehéznek érzed, próbáljátok meg egy műanyag pohárral elkapni az apró szemeket.

Talán emlékszel gyermekkorodból a cseresznyemag-köpő versenyre 🙂 . Ha aggódsz, hogy lenyelik a gyerekek a magot, akkor választhatjátok a célbadobást is.

Kicsit strapabíróbb gyümölcsöket pedig igazi akadálypályás feladatoknál is felhasználhattok. Erre legalkalmasabb az alma, körte. Erről itt olvashatsz bővebben.

Néhány gyümölcsös játékötletet ebben a bejegyzésben is találsz.
 

 

Finommotorika

 

 

Artful Parent

 

A kis ujjak is ügyesedhetnek, ha például gyümölcsnyársakat, vagy gyümölcsnyakláncot készítetek az apró szemű, vagy feldarabolt gyümölcsökből. A gyümölcsök megmosása, levelek leszedegetése, darabolása mind-mind olyan tevékenység, amelyekbe nyugodtan besegíthetnek a gyerekek. A kis falatok felfűzése is tetszeni fog nekik.

 

Frugal Fun 4 Boys

 

Építőjáték

 

Elsősorban a szőlőszemek, cseresznye, kisebb almadarabok alkalmasak arra, hogy fogvájó segítségével kis figurákat, építményeket alkossatok belőlük.

 

Teachingmama

 

Fun at Home With Kids

 

Gyümölcsfigurák

 

Hasonlóan az őszi zöldségbábokhoz, a gyümölcsökből is készíthetünk kedves kis figurákat, amelyek meghozhatják a gyerekek kedvét a kóstoláshoz. A játék során nem csak a gyümölcsökkel ismerkednek, hanem tapasztalatokat szereznek a képalkotás folyamatáról, a rész-egész viszonyról és a szimmetriáról is.

 

The Nutrition Adventure

 

A gyümölcsöket akár zöldségekkel is kombinálhatjátok, így játék közben igazán sokat tesztek az egészséges életmódra nevelésért is.

 

 

Játék a magokkal

 

A kimagozott gyümölcsök magját is felhasználhatjátok többféleképpen. Itt a szilvával való játékhoz találsz pár számolgatós ötletet.

 

 

Sógyurmába nyomkodva sokféle képet is készíthettek belőlük. A sógyurma receptjét itt találod.

 

 

Remélem, sikerült pár érdekes ötletet kapnotok a gyümölcsökkel való ismerkedéshez! Próbáljátok ki valamelyiket ma!

Jó játékot!

Készíts gyümölcsökkel kapcsolatos

játékokat!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!