A gyerekek számára az ismerkedést a valódi tapasztalatok megszerzése jelenti. Megtapintani, megkóstolni, érezni az ízét, illatát, megvizsgálni, érdekes tevékenységek közben felfedezni – így fogják valóban megismerni, milyenek is a gyümölcsök.

 

Kertészkedés

 

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy saját termesztésű gyümölcsöt fogyaszthattok, akkor a kerti munkákból ne hagyjátok ki a gyereket sem! Segíthetnek például az eper palánták ültetésében, a fák metszése során a levágott gallyak elhordásában, vagy egyszerűen csak közösen figyelhetitek az évszakok változásával, mi történik a gyümölcsfákkal, -bokrokkal, hogyan jelennek meg a virágok, aztán a kicsi, még éretlen gyümölcsök, amelyek egyre színesebbé érettebbé válnak.

 

 

Gyümölcsszedés

 

Természetesen a megérett gyümölcsök leszüretelése is nagy élmény a gyerekeknek! Lehet saját kis edényük, kosaruk, amelyet viszonylag gyorsan telerakhatnak, így ez is egy sikerélmény lesz a számukra.

Gyümölcsszedés közben az összes érzékszervükkel fogadják be a tapasztalatokat: látják a gyümölcsök színét, méretét, érzik az illatát, megtapintják a felületét, formáját, érzékelik a súlyát is, és a kóstolás során az ízét is megismerik. Számukra ezek a dolgok szükségesek ahhoz, hogy kialakuljon bennük egy belső tudás a gyümölcs nevéhez kapcsolódva. Később, amikor az iskolában például leírják, hogy “alma”, ezek az előzetes tapasztalatok mind benne lesznek a szó jelentésében.

A gyümölcsök összehasonlítása, válogatása, számlálása tökéletesen alkalmas a matematikai képességek fejlesztésére is. Erről ebben a bejegyzésben is olvashatsz.

Kóstolgató játékok

 

Ha már leszedtük, kóstoljuk is meg! Ha a gyerekek nem szívesen kóstolgatnak, ezt is kipróbálhatjuk játékosan. Három játékot találsz ebben a bejegyzésben, amelyek nemcsak az érzékelés folyamatát, hanem a gondolkodást is fejlesztik, és a szókincs bővítésére is lehetőséget adnak.

 

 

Szerepjáték

 

Akár kint a kertben is berendezhettek egy zöldség- és gyümölcsboltot, ahol valódi gyümölcsöket, zöldségeket is árulhattok. Én úgy tapasztaltam, ez az egyik legkedveltebb játék a gyerekeknél, pláne ha egy-két kiegészítőt is bevonunk a játékba: mérleget, pénztárgépet (ami készülhet akár egy papírdobozból is), kosarakat.

A virágboltos játékkal kapcsolatban írtam erről korábban, talán találsz benne jó ötleteket – itt olvashatod.

 

Prekinders

 

Mozgásos játékok

 

Gondoltad volna, hogy néhány gyümölcsöt még a mozgásos játékokba is bevonhatsz?

Nagyobb gyerekekkel és apró szemű gyümölcsökkel (szőlő, málna, szeder) játszhatjátok, hogy – nem túl messziről – egymás szájába célba dobtok és így próbáljátok meg elkapni a finom falatokat. Ha ezt túl nehéznek érzed, próbáljátok meg egy műanyag pohárral elkapni az apró szemeket.

Talán emlékszel gyermekkorodból a cseresznyemag-köpő versenyre 🙂 . Ha aggódsz, hogy lenyelik a gyerekek a magot, akkor választhatjátok a célbadobást is.

Kicsit strapabíróbb gyümölcsöket pedig igazi akadálypályás feladatoknál is felhasználhattok. Erre legalkalmasabb az alma, körte. Erről itt olvashatsz bővebben.

Néhány gyümölcsös játékötletet ebben a bejegyzésben is találsz.

Finommotorika

 

Artful Parent

 

A kis ujjak is ügyesedhetnek, ha például gyümölcsnyársakat, vagy gyümölcsnyakláncot készítetek az apró szemű, vagy feldarabolt gyümölcsökből. A gyümölcsök megmosása, levelek leszedegetése, darabolása mind-mind olyan tevékenység, amelyekbe nyugodtan besegíthetnek a gyerekek. A kis falatok felfűzése is tetszeni fog nekik.

 

Frugal Fun 4 Boys

 

Építőjáték

 

Elsősorban a szőlőszemek, cseresznye, kisebb almadarabok alkalmasak arra, hogy fogvájó segítségével kis figurákat, építményeket alkossatok belőlük.

 

Teachingmama

 

Fun at Home With Kids

 

Gyümölcsfigurák

 

Hasonlóan az őszi zöldségbábokhoz, a gyümölcsökből is készíthetünk kedves kis figurákat, amelyek meghozhatják a gyerekek kedvét a kóstoláshoz. A játék során nem csak a gyümölcsökkel ismerkednek, hanem tapasztalatokat szereznek a képalkotás folyamatáról, a rész-egész viszonyról és a szimmetriáról is.

 

The Nutrition Adventure

 

A gyümölcsöket akár zöldségekkel is kombinálhatjátok, így játék közben igazán sokat tesztek az egészséges életmódra nevelésért is.

 

 

Játék a magokkal

 

A kimagozott gyümölcsök magját is felhasználhatjátok többféleképpen. Itt a szilvával való játékhoz találsz pár számolgatós ötletet.

 

 

Sógyurmába nyomkodva sokféle képet is készíthettek belőlük. A sógyurma receptjét itt találod.

 

 

Remélem, sikerült pár érdekes ötletet kapnotok a gyümölcsökkel való ismerkedéshez! Próbáljátok ki valamelyiket ma!

Jó játékot!