Barion Pixel

Végre itt az igazi nyár, amikor lehet egy szál fürdőnaciban (vagy anélkül) szaladgálni, a fűben ülve dinnyét enni, mezítláb lenni egész nap, sötétedésig kint játszani és valahogy minden egy kicsit lazább, ráérősebb, örömtelibb.

Nagyon jó lenne, ha minden anyuka és apuka olyan felhőtlenül tudna elmerülni az élményekben, ahogyan a gyerekek teszik.

Mindent feledve, időtlenül, csak az adott játékra és az együttlét örömére figyelve. Kívánok nektek minél több ilyen élményt! Talán az alábbi időtöltések is segítenek ebben! Játékok nyári szünetre kicsiknek és nagyoknak!

 

Hétfő – családi vizes játékok

 

Nyaralás, hétvége, vagy egy közösen este alkalmával is – egy félóra erejéig kapcsoljatok ki a következő játékötletekkel, amelyek egyben hűsítenek is egy forró nyári nap után. Akár egy családi, baráti összejövetelt is feldobhattok vele!

1. Mártsatok bele egy szivacsot a vízbe (medencébe, vagy ha nincs, akkor vödörbe, lavórba) és dobáljátok egymásnak, mint a labdát. Közben persze jó vizesek lesztek, de egy meleg nyári napon ez egyáltalán nem számít!

2. Ha többen játszotok: Az első játékos dobja a vízbe mártott szivacsot a következő játékosnak, aki szintén továbbdobja azt, a végén az utolsó játékos belefacsarja a vizet egy vödörbe. Ha két csapattal játszotok, versenyezhettek, melyik csapat juttatja át a vizet hamarabb egyik vödörből a másikba.

3. Víz-staféta: Üljetek sorban egymás háta mögé. A legelső játékos merítse a poharát a vízbe, majd a feje fölé emelve öntse hátra a vizet a mögötte ülő játékos poharába – persze nem nézhet hátra. A második játékos szintén öntse át a mögötte ülő játékos poharába a vizet…és így tovább.

4. Minden játékos kap egy szivacsot és távolabb felállítva egy üres kis vödröt. Feladat: a szivacsot vízbe mártani, majd a fejükön egyensúlyozva eljutni az üres vödörig és a vizet belefacsarni. Kinek a vödre telik meg leghamarabb?

5. Tegyetek minél több játékot a medencébe, kisebb- és nagyobb méretűeket is. A gyerekeknek a lábukkal kell kihorgászniuk azokat.

6. Labdázzatok vízibombákkal! Ezek tulajdonképpen kisméretű lufik, csak vízzel megtölteni őket. A sok dobálástól némelyik előbb-utóbb kipukkad, de sosem lehet tudni, hogy éppen kinek a kezében!

Ezeket a játékokat ezen az oldalon is láthatjátok:

Játékok nyári szünetre

 

Kedd – kísérletek a vízzel

 

A kísérletezésről elsőre talán az iskolai fizika és kémia órák jutnak eszetekbe, vagy egy fehér köpenyes tudós a laboratóriumban.

De elárulom nektek, hogy már az ovisokkal is szoktunk kísérletezni és ez a tevékenység mindig nagyon lelkessé teszi őket.  Néhány kísérletről itt olvashattok.

 

Játékok nyári szünetre 

Játék a ruhadarabokkal

Készíts

a vízi élőlényekkel kapcsolatos

nyomtatható

játékokat

a gyerekeknek!

Szerda – Gondolkodtató játék

 

Ha van építőkockátok, válogassatok ki belőle pár darabot és rajzoljátok körbe egy nagyobb kartonlapon. Jó játék lesz megkeresni, melyik kocka hová illik. Kisebbeknél segítségként a kockával megegyező színnel rajzolhatjátk körbe a formákat.

 

Játékok nyári szünetre

 

Ha ez már könnyedén megy, nehezítésként ragasszatok a téglalap formájú kockákra színes pöttyöket. Így már kicsit nehezebb megkeresni a helyüket a lapon, hiszen nem mindegy, hogyan helyezzük el!

 

Játékok nyári szünetre

 

Csütörtök – Mire jó a víz?

 

A sok-sok vizes játék alkalmával néha beszélgessetek arról is, hogy miért fontos takarékosan bánnunk a vízzel! Képzeljétek el közösen, mi lenne, ha nem lenne víz?

Mennyi mindent nem tudnánk csinálni! Vajon hány dolgot tudnak felsorolni a gyerekek, amelyekhez nélkülözhetetlen a víz?

Segítségetekre lehet ebben az innét kinyomtatható puzzle játék is.

Ha van összegyűjtött esővizetek, vagy a medencéből kiöntitek a vizet, csináljatok belőle sarat, vagy jó vizes homokot! Építhettek belőle várat, de még vízimalmot is.

Játékok nyári szünetre

 

Péntek – virágos koronák

 

Igazi nyári alkotás, ha a lehullott virágszirmokból csodaszép díszeket, vagy akár játékhoz való koronákat készítetek! Ehhez szükségetek lesz öntapadó fóliára is, aminek az egyik fele ragadós. Az elkészítést itt olvashatod el. 

 

Játékok nyári szünetre

A koronás ötletet pedig itt találtam.

Játékok nyári szünetre

 

Csodaszép nyári napokat, sok-sok vidám együtt töltött percet kívánok nektek!

Fedezzétek fel együtt a természet kincseit 5 érdekes játékon keresztül!

A kipróbált ötletekért ajándék is jár!

Nyári játéktár ovisoknak - játékok, mesék, feladatok, alkotás egy helyen!

Kapcsolódó játékok, feladatlapok: