A vízzel szoros kapcsolatban élünk, nélkülözhetetlen az életünkhöz. Manapság azonban már nagyon oda kell figyelnünk arra, mire és mennyi vizet használunk, hiszen a Föld édesvíz készlete mindössze 3 %. A kisgyermekek viselkedésüket, szokásaikat a szüleiktől “lesik el”, ezért nagy a felelősségünk a tekintetben, mennyire bánunk otthon takarékosan, vagy pazarlóan a vízzel. Gondolkodjunk csak el: mire használjuk itthon a vizet? Erre akár egy medencézős, homokvár építős délután is tökéletesen alkalmas.

 

Beszélgessünk!

 

A gyerekek nagyon kíváncsiak, nyitottak az őket körülvevő világra. Rengeteg kérdés fogalmazódik meg bennük, amiket rendszeresen fel is tesznek. Ha ezeket nem hagyjuk válasz nélkül és a mindennapi élethelyzetekhez az életkoruknak megfelelő magyarázatokat fűzünk (mit miért csinálunk), sok-sok ismerettel bővítjük tudásukat. Beszélgetésre egy nap rengeteg alkalom adódik, de választhatunk egy olyan szituációt is, amikor mosogatunk, vagy fogat mosunk és alkalmunk nyílik arra, hogy elmeséljük, miért nem szabad folyatni a vizet feleslegesen.

 

Vizes játékok

 

Próbáljuk meg együtt végiggondolni: mire is használjuk otthon a vizet? Az alábbi puzzle segít a gondolkodásban (kattints rá, ha szeretnéd letölteni! Vastagabb lapra nyomtasd és a vonalak mentén vágd szét! Feladat: az összeillő párokat megkeresni. Ha tartós játékot szeretnél, jó ha laminálod is!) :

letölthető vizes játékok

puzzle víz

Letölthető játék vizes játékok

 

Homokvár építés

 

A vizet többek között használhatjuk arra is, hogy igazán jól formázható homokot kapjunk. Persze a víztakarékosság jegyében az a legjobb, ha vízparton játszunk és nem a csapvizet kell beöntöznünk a homokozóba. De sajnos tény és való, hogy igazán jól csak vizes homokkal lehet játszani.  Hatalmas homokvárakat lehet építeni alagutakkal, lépcsőkkel, erkélyekkel, tornyokkal, gyönyörű sütiformákat, tortákat és fagyi gombócokat lehet alkotni. Néhány ötlet az építkezéshez:

Nagyobb vödröket megtöltve homokkal, majd kiborítva jó alap készülhet a homokvárhoz.

Homokvár építés

Forrás

A vár alapjába egy lapát élének a segítségével mélyedéseket készíthettek, így olyan hatást értek el, mintha kövekből állna a vár alsó része.

vizes játékok homokvár építés

Forrás

Az ilyen típusú várhoz pedig jó folyósra kell keverni a homokot és a vizet, majd fentről csurgatni a kupacra.

Homokvár építés

Forrás

A várak díszítéséhez felhasználhattok csigaházakat, kagylókat, ágdarabokat, hínárokat is.

 

Homokvár építés

Tinkergarten

Ha van kiürült tejes dobozotok is otthon, még vízvezetéket is készíthettek. Vágjátok fel a doboz oldalait hosszában, így 4 db “vályút” kaptok, amiket össze kell ragasztani (átlátszó ragasztószalag, vagy szigetelőszalag is megteszi). A vízvezetéket V formájú ágak tartják a helyén. Már lehet is locsolni!

  Játékok a vízzel

Homokvár építés vizes játékok

 

 

  • Fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek a környezetünkben megtalálható anyagokkal, mint például a víz, homok, kavicsok, fadarabok, csigaházak, kagylók stb. A segítségetekkel meg is tudják őket nevezni, megtapasztalják tulajdonságaikat (száraz, nedves, kemény, sima, érdes stb.).
  • Ezáltal nemcsak a tapintás útján való érzékelésük fejlődik, hanem a formák létrehozása során szem-kéz koordinációjuk, finommotorikájuk (ujjak apró mozgása), formaalkotásuk.
  • Az alkotásokat, építményeket, a felhasznált alkotóelemeket össze is tudjátok mérni, hasonlítani: melyik faág a hosszabb, melyik fogja átérni az árkot, melyik torony lett a legmagasabb, mennyi lépcsőfokot építsünk a vár oldalába stb., ezáltal matematikai ismereteik is bővülnek.

 

  •  A homokozóban remekül lehet játszani szerepjátékokat: nyithatunk fagyizót, cukrászdát, pékséget, de a homokvárakba lakókat is költöztethetünk (kis játékfigurákat), akikről kitalálhatunk történeteket.
  • Mutassuk meg a gyerekeknek, ha magasról öntjük a vizet, hogyan formálja át a homok felszínét. Így vájják ki a hegyekből induló folyók is a saját medrüket. Figyeljétek meg, milyen simára tudja mosni a víz a homok felszínét!
  • A homok is beszívja a vizet. Emlékeztessük őket arra, amikor a szivaccsal játszottunk, vetessük észre velük a hasonlóságot! Később sokszor lesz még szükségük arra, hogy a megszerzett tudásukat más szituációkban is felelevenítsék és alkalmazni tudják (logikai gondolkodás).