Barion Pixel

A vízzel szoros kapcsolatban élünk, nélkülözhetetlen az életünkhöz. Manapság azonban már nagyon oda kell figyelnünk arra, mire és mennyi vizet használunk, hiszen a Föld édesvíz készlete mindössze 3 %.

A kisgyermekek viselkedésüket, szokásaikat a szüleiktől „lesik el”, ezért nagy a felelősségünk a tekintetben, mennyire bánunk otthon takarékosan, vagy pazarlóan a vízzel. Gondolkodjunk csak el: mire használjuk itthon a vizet? Erre akár egy medencézős, homokvár építős délután is tökéletesen alkalmas.

 

Beszélgessünk!

A gyerekek nagyon kíváncsiak, nyitottak az őket körülvevő világra. Rengeteg kérdés fogalmazódik meg bennük, amiket rendszeresen fel is tesznek. Ha ezeket nem hagyjuk válasz nélkül és a mindennapi élethelyzetekhez az életkoruknak megfelelő magyarázatokat fűzünk (mit miért csinálunk), sok-sok ismerettel bővítjük tudásukat. Beszélgetésre egy nap rengeteg alkalom adódik, de választhatunk egy olyan szituációt is, amikor mosogatunk, vagy fogat mosunk és alkalmunk nyílik arra, hogy elmeséljük, miért nem szabad folyatni a vizet feleslegesen.

 

 

 

Hogyan kerül hozzánk a víz?

 

Az alábbi kis rajzos videó segítségével nagyon egyszerűen megérthetik a gyerekek, honnét
és hogyan kerül a háztartásunkba a víz, és mi történik azzal a vízzel, ami eltűnik a lefolyóban.

Mire használjuk a vizet?

 

Próbáljuk meg együtt végiggondolni: mire is használjuk otthon a vizet? Az alábbi puzzle segít a gondolkodásban (kattints rá, ha szeretnéd letölteni! Vastagabb lapra nyomtasd és a vonalak mentén vágd szét! Feladat: az összeillő párokat megkeresni. Ha tartós játékot szeretnél, jó ha laminálod is!) :

 

letölthető vizes játékok

puzzle víz

Letölthető játék vizes játékok

 

Végiggondolhatjátok egy napotokat, hogy milyen alkalmakkor nyitjátok meg a vízcsapot! Például:

 

 • Reggel: mosakodás, fogmosás, wc használat
 • Délelőtt: ivás, főzés, mosás, mosogatás, állatok itatása
 • Délután: kert locsolás, autómosás, takarítás
 • Este: fürdés, zuhanyozás

 

Hogyan tudunk takarékoskodni a vízzel?

 

Beszélgessetek arról, miért nem szabad pazarolni a vizet, és hogyan tudunk erre odafigyelni?

Például:

 • Fogmosás közben elzárjuk a csapot
 • Kádban fürdés helyett zuhanyozunk
 • A csöpögő csapot megjavítjuk
 • A mosógépen víztakarékos programot választunk és nem indítjuk be egy-két ruhadarabbal
 • Ha ügyelünk a tisztaságra (például nem megyünk be sáros cipővel), akkor a takarításra szánt víz is kevesebb lesz
 • Locsolásra az összegyűjtött esővizet használjuk

A gyerekek nagyon szeretnek játszani a vízzel és ez természetes, hiszen ebben az életkorban az érzékszervekkel való megismerés a tudás megszerzésének egyik fontos módja.

Amellett, hogy odafigyelünk a víztakarékosságra, néha lehetőséget is kell adnunk nekik arra, hogy pancsolhassanak, ismerkedhessenek a vízzel.

Ennek egyik nagyon kedvelt módja lehet például a vízparton a homokban való játék. Otthoni homokozóban az összegyűjtött esővizet is használhatjátok ahhoz, hogy a homok jól formázható legyen.

Homokvár építés

 

A vizet többek között használhatjuk arra is, hogy igazán jól formázható homokot kapjunk. Persze a víztakarékosság jegyében az a legjobb, ha vízparton játszunk és nem a csapvizet kell beöntöznünk a homokozóba. De sajnos tény és való, hogy igazán jól csak vizes homokkal lehet játszani.  Hatalmas homokvárakat lehet építeni alagutakkal, lépcsőkkel, erkélyekkel, tornyokkal, gyönyörű sütiformákat, tortákat és fagyi gombócokat lehet alkotni. Néhány ötlet az építkezéshez:

Nagyobb vödröket megtöltve homokkal, majd kiborítva jó alap készülhet a homokvárhoz.

 

Ladybirds Adventures

 

A vár alapjába egy lapát élének a segítségével mélyedéseket készíthettek, így olyan hatást értek el, mintha kövekből állna a vár alsó része.

 

vizes játékok homokvár építés

Forrás

 

Az ilyen típusú várhoz pedig jó folyósra kell keverni a homokot és a vizet, majd fentről csurgatni a kupacra.

 

Homokvár építés

Forrás

 

A várak díszítéséhez felhasználhattok csigaházakat, kagylókat, ágdarabokat, hínárokat is.

 

Homokvár építés

Tinkergarten

 

Ha van kiürült tejes dobozotok is otthon, még vízvezetéket is készíthettek. Vágjátok fel a doboz oldalait hosszában, így 4 db „vályút” kaptok, amiket össze kell ragasztani (átlátszó ragasztószalag, vagy szigetelőszalag is megteszi). A vízvezetéket V formájú ágak tartják a helyén. Már lehet is locsolni!

 

Játékok a vízzel

Homokvár építés vizes játékok

 

 

  • Fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek a környezetünkben megtalálható anyagokkal, mint például a víz, homok, kavicsok, fadarabok, csigaházak, kagylók stb. A segítségetekkel meg is tudják őket nevezni, megtapasztalják tulajdonságaikat (száraz, nedves, kemény, sima, érdes stb.).
  • Ezáltal nemcsak a tapintás útján való érzékelésük fejlődik, hanem a formák létrehozása során szem-kéz koordinációjuk, finommotorikájuk (ujjak apró mozgása), formaalkotásuk.
  • Az alkotásokat, építményeket, a felhasznált alkotóelemeket össze is tudjátok mérni, hasonlítani: melyik faág a hosszabb, melyik fogja átérni az árkot, melyik torony lett a legmagasabb, mennyi lépcsőfokot építsünk a vár oldalába stb., ezáltal matematikai ismereteik is bővülnek.

 

 

 • A homokozóban remekül lehet játszani szerepjátékokat: nyithatunk fagyizót, cukrászdát, pékséget, de a homokvárakba lakókat is költöztethetünk (kis játékfigurákat), akikről kitalálhatunk történeteket.
 • Mutassuk meg a gyerekeknek, ha magasról öntjük a vizet, hogyan formálja át a homok felszínét. Így vájják ki a hegyekből induló folyók is a saját medrüket. Figyeljétek meg, milyen simára tudja mosni a víz a homok felszínét!
 • A homok is beszívja a vizet. Emlékeztessük őket arra, amikor a szivaccsal játszottunk, vetessük észre velük a hasonlóságot! Később sokszor lesz még szükségük arra, hogy a megszerzett tudásukat más szituációkban is felelevenítsék és alkalmazni tudják (logikai gondolkodás).

Készítsd el a víz világnapjával kapcsolatos játékokat is!

Legyél a Játéktár tagja!

 

Fedezzétek fel együtt a természet kincseit 5 érdekes játékon keresztül!

A kipróbált ötletekért ajándék is jár!