Barion Pixel

Mindannyian szeretjük tudni még felnőttként is, hogy mi fog történni a következő napokban, milyen eseményekre kell számítanunk. A gyerekek életében különösen fontos, hogy felkészülhessenek a napi eseményekre, hiszen ez biztonságot ad számukra.

Az idő múlását óvodáskorban még nehezen értik meg a gyerekek, mivel fogalmi gondolkodásuk még kialakulatlan. Sok játékos ötlettel viszont segíthetünk nekik abban, hogy a hét napjait megismerve jobban megértsék a körülöttük zajló történéseket, amelyeknek ők is részesei, és ne érje őket váratlanul egy-egy esemény.

Az alábbi ötletektől tehát ne azt várd, hogy gyorsan megtanulják majd a hét napjait a gyerekek, inkább az legyen a szándékod, hogy segítséget adj  abban, hogy biztonságban érezzék magukat a napok során: amennyire lehet, tudják, mi fog aznap történni.

 

Vizuális segítség

 

Mivel az ovisok még olvasni nem tudnak, a legegyszerűbb módszerek egyike, amikor egy bizonyos színt társítunk az egyes napokhoz. Egy ilyen színes naptárt érdemes egy jól látható helyen elhelyezni, hogy minden nap rá tudjanak pillantani.

Ezen a képen is láthatsz egy ilyen ötletet:

 

Luftmenschdesigns

 

A hétvégi szabadnapok akár egyforma színűek is lehetnek, így a gyerekek egy idő után megjegyzik, hogy például a szombat-vasárnapot jelölőt “zöld” napokon nem kell oviba, suliba menni.

A színes naptárban a színekhez kapcsolódva óhatatlanul előkerülnek majd a napok megnevezései is.  Egy egyszerű játék során ezt is gyakorolhatjátok. Készítsetek színes papírcsíkokból füzért, a napok és színek sorrendjének megfelelően!

Amikor készítitek, próbáljátok meg a színeket többször is ugyanolyan sorrendben egymásba fűzni és elismételni a napok neveit.

A kész füzért akár fel is akaszthatjátok a hetirend fölé-alá – így is rögzülnek a színek és a napok megnevezései.

Azért a kisebbek nagyon örülnek, ha a saját elképzelésük szerint fűzögethetnek papírláncot, természetesen ilyenkor hagyd őket nyugodtan alkotni.

 

 

 

 

Akár egy papírtányért is kifesthettek annak megfelelően, nálatok mely napokat milyen színnel jelöltök. A papírtányér megfelelő részeire aztán akár kis képeket is ragaszthattok az adott napi tevékenységeknek megfelelően.

 

 

 

Hasonló “színes” ötlet, amikor a megegyező színű ruhacsipeszeket kell felcsíptetni a naptárra. Olvasni tudó gyerekeknek már a napok neveit is felírhatjátok a csipeszekre.

 

 

 

Nyomtass káryákat a napi rutin elkészítéséhez!

Legyél a Játéktár tagja!

Mozgásos ötletek

 

Iskolás életkorban is igaz, hogy minden megtanulni való dolog sokkal hamarabb rögzül, ha mozgást kapcsolunk hozzá. Ezt alkalmazhatjuk a hét napjainak megtanulásakor is.

Kezdhetitek a legegyszerűbb módon: amikor elsoroljátok a napokat, mindegyikre tapsoljatok egyet! Egy egyszerű mondókát is mondhattok hozzá:

 

Hétfő, kedd,

Szerda, csütörtök,

Péntek, szombat, vasárnap,

Jó dolgunk van,

Mint erdőn a madárnak!

 

Egy kis nehezítéssel: mondjátok el a hét napjait úgy, hogy egyet tapsoltok, egyet pedig a térdetekre csaptok!

Tehát: hétfő – taps, kedd – térdre ütés, szerda – taps, csütörtök – térdre ütés …és így tovább!

 

 

Próbáljátok ki, hogy úgy soroljátok fel a napokat, hogy leguggoltok, majd felálltok.

Hétfő: guggolás, kedd: felállás, szerda: guggolás…stb.

 

Próbáljatok ki egyéb mozgásformákat is: ugorjatok-, dobbantsatok, lépjetek, koppintsatok a hét napjaira!

 

Az ugróiskola is egy jó módszer: miközben ugráltok, mondjátok a hét napjait. Nagyobb iskolások visszafelé ugrálva visszafelé is elsorolhatják.

 

Dobjatok labdát egymásnak és soroljátok egymás után a hét napjait! Ehhez is használhattok rövid mondókákat. Ekkor egyikőtök mondja a napot, másik az utána következő szót. Például:

 

Hétfő hetibe,

kedd kedvibe,

szerda szeribe,

csütörtök csűribe,

péntek pitvarába,

szombat szobájába,

vasárnap a verpeléti vásárba.

 

Iskolásoknak: a gyerekek álljanak sorba egy-egy papírlappal a kezükben, amelyre a hét egy napját írtuk fel. A többiek segíthetnek nekik, hogy a helyes sorrendbe álljanak.

 

 

Mese

 

Mint minden ismeret, a hét napjai is könnyen megmaradnak a gyerekekben, ha mese közben többször hallják azokat.

Nagyon jó ötlet a hét napjainak a megtanulásához Eric Carle: A telhetetlen hernyócska c. meséje.

Ez a mese egy kis hernyóról szól, aki minden nap evett valamilyen finomságot. Olvasd el a mesét itt.

Akár egy ilyen kis hernyót is készíthettek, amely hét kis részből áll, mindegyik részben belerajzolva, hogy aznap mit evett meg.

 

A little pinch of perfect

 

Ez az ötlet is hasonló, csak itt lapozható módszerrel követik egymást a hét napjai:

 

Manualidades con mis hijas

 

Meséljétek el A hét napjainak meséje című diafilmet! Itt találod meg, vagy akár a lenti videóban is láthatod.

 

Zelk Zoltánnak is van egy kedves meséje a hét napjairól.

Olvasd el a Mesemorzsa oldalán

Nyomtasd ki a meséhez tartozó képeket! 

Ismerkedjetek meg a hét napjaival a telhetetlen hernyócska segítségével!

A képeket a Játéktár tagjaként tudod letölteni.

Dalok

 

A fülbemászó dalocskák is segíthetnek a gyerekeknek, hogy megismerjék, megjegyezzék a hét napjait.

 

 

Laurencia dal

 

Ez a dal nagyon jó figyelem-fejlesztő játék. Éneklés közben a hét napjaira és a Laurencia szóra is le kell guggolni. Kisebbeknél játszhatjátok úgy, hogy csak a hét napjaira guggoltok le. Mire a vasárnaphoz értek, garantált az izomláz! Itt meg tudod hallgatni a dalt és a szöveget is megtanulhatod:

Itt is találsz egy kedves kis gyerekdalt:

 

 

Tegnap és holnap

 

Milyen nap van ma? Milyen nap volt tegnap? Milyen nap lesz holnap?

A tegnap és a holnap fogalmakat igazán csak iskolás korban fogják megérteni a gyerekek. Segítségükre lehet ehhez egy hasonló forgatható naptár a hét napjaival:

A lap tetején az aznapi napot jelöli a felirat (Today is), balra tőle a tegnap (Yesterday was), jobbra pedig a következő, holnapi napot mutatja (Tomorrow will be).

 

 

Ezt az órát úgy tudod elkészíteni, hogy egy körlapra a képen látható módon felírod a hét napjai, majd egy Milton kapoccsal rögzíted egy másik nagyobb kartonlapra. A Milton kapocs két szárát – miután átszúrtad a körlapon és a kartonlapon is – hátul szét kell nyitni, így megtartja a körlapot, de tudod forgatni is az órát.

 

 

Készíts képes hetirendet a gyerekeknek!

Segíts nekik megérteni az idő múlását!

A hozzávalókat a Játéktár tagjaként tudod letölteni.

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!