Barion Pixel
Nyári kirándulások, felfedezések során gyakran találkozhattok csigákkal, békákkal, gilisztákkal.

Használjátok ki az alkalmat és meséljetek a gyerekeknek ezekről a kis élőlényekről!  Vajon hol élnek, mit esznek, mit csinálnak? Ismerjétek meg őket egy kicsit jobban!

 

1. A csigák

 

Hol élnek a csigák?

 

Csigákkal éppúgy találkozhatunk kertekben, erdőkben, mezőkön, mint vízpartokon. Egyes csigák, főként a meztelen csigák szeretik a hűvös, nedves helyeket, pincékben, vagy kövek között is találkozhatunk velük.

 

 

Milyenek a csigák?

 

Ha találkoztok egy csigával, vegyétek jól szemügyre! Mit láttok rajta?

Amit biztosan észrevesztek, hogy a csiga hátán hordja a házát. De  vannak olyan csigák is, amelyeknek nincs házuk. Ők a meztelen csigák. Ugye, már találkoztatok velük? Amikor közeledik a tél, a csigák „befalazzák” a házuk bejáratát és behúzódnak a házba, hogy téli álmot aludjanak.

Azt is megfigyelhetitek, hogy a csigának nincs lába. A csiga a hasán csúszik, és eközben nyálkás váladékot bocsát ki, ezen tud előre csúszni. Ilyen csiganyomot már biztosan láttatok járdán, úttesten.

A csigáknak vannak csápjai. A hosszabb csápok a látást, a rövidebbek a szaglást szolgálják. Van szájnyílásuk is, amellyel táplálkoznak. Reszelős nyelvükkel tudják megenni a növényi részeket.

 

Mit esznek a csigák?

 

Vannak olyan csigák, amelyek ugyanúgy szeretik a kerti zöldségeket, gyümölcsöket, mint mi. Szívesen megrágcsálják a salátát, epret, paprikát, sőt még a virágokat is megdézsmálják. Más csigák beérik a rothadó, hervadó növényi részekkel is.

A csigák háza mészből épül fel. Azért látunk gyakran csigát járdán, téglákon, kavicsos területen, mert onnét próbálják beszerezni a házépítéshez szükséges meszet.

 

Miből lesznek a csigák?

 

A csigák icipici kis tojásokból kelnek ki, amit a földbe ásott kis üregbe rejtenek a csigaszülők. Ebben az érdekes videóban láthatod, hogyan bújnak ki a pici csigák.

 

 

A csigák között sok a védett állat, például az éti csiga, akivel már biztosan találkoztál.

 

 

1. A békák

 

Hol élnek a békák?

 

A békák főleg vízpartokon, nedves, hűvös helyen érzik jól magukat. Gyakran rejtőznek földbe ásott lyukakba is. Találkozhatunk velük ligetes, bokros, füves területeken is.

A tél közeledtével a békák elrejtőznek. A vizek mélyén, az iszapba rejtőznek, vagy a földbe ássák be magukat. Itt alszanak téli álmot.

Hallgasd meg, hogyan kuruttyolnak a békák! Próbáld meg utánozni te is!

 

 

Milyenek a békák?

 

Kisebb- és nagyobb termetű békákkal egyaránt találkozhatunk, és a színűk is többféle. Lehet köztük zöldes, barna, foltos, szürkés.

A békáknak négy lába van. A hátsó lábuk ujjai között legtöbbször úszóhártya található. Biztosan láttad már, hogyan tudnak a békák úszni! Erős hátsó lábuk segítségével nagyot tudnak ugrani is. Vannak olyan békák, amelyek lábán tapadókorongok vannak. Ők a fára is fel tudnak mászni.

 

Próbáld ki: ugrálj úgy, mint egy béka! Milyen messzire tudsz ugrani?

 

 

 

 

 

Mit esznek a békák?

 

Többféle rovarral táplálkoznak, megeszik a szúnyogot, legyet, pókokat, de vannak amelyek csigákat, gilisztákat is elfogyasztanak.

A békáknak széles szájuk van, sokan pedig hosszú, ragadós nyelvükkel kapják el a táplálékukat.

 

Miből lesznek a békák?

 

Nézd meg ebben a kis rajzfilmben, hogyan születnek a békák!

 

 

Ne bántsd a békákat, mert védett állatok! Például a zöld levelibéka, a barna ásóbéka, a barna- és a zöld varangy, a sárgahasú unka, vagy a kecskebéka.

 

1. A giliszták

 

Hol élnek a giliszták?

 

A giliszták a földben élnek. Kacskaringós járatokat ásnak maguknak és abban közlekednek.

Ha hirtelen sok eső esik, a járataik megtelhetnek vízzel és a giliszták nem tudnak lélegezni. Ekkor láthatsz sok gilisztát a járdán tekergőzni, mivel ki kell jönniük a vízzel telt üregeikből. A napfényt nem szeretik, ezért igyekeznek mielőbb visszabújni a földbe.

Ha nagy a szárazság, a föld mélyebb rétegeibe húzódnak, mert a száraz földben nagyon nehéz utat ásniuk. Próbáld ki te is: melyik földbe könnyebb lyukat ásni: a száraz, vagy a nedves földbe?

 

 

 

Milyenek a giliszták?

 

Barna színűek, csupasz, nyálkás bőr fedi a testüket. Képzeld, a bőrükkel tudnak lélegezni is. Tekergőzve mozognak, csúsznak, mivel nincs lábuk.

Nézd meg ebben a mesében, hogyan változik gilisztává és békává Peppa, Zsoli és nagypapa! Próbáld ki te is!

 

Mit esznek a giliszták?

 

Az elkorhadt, elfonnyadt növényi részeket jóízűen elfogyasztják. Ebből aztán trágyát készítenek, ami nagyon hasznos a földnek, mert ettől nőnek nagyra a növények.  A giliszták ezért nagyon hasznos állatok.

 

Miből lesznek a giliszták?

 

A giliszták a csigákhoz és a békákhoz hasonlóan pici petékből születnek. Ezek a peték egy kis zsákban, gubóban találhatók. Ebből bújik ki a kis giliszta.

Játék

 

Töltsd le innét a három képet, vágd szét a vonalak mentén, keverd össze, és rakjátok ki az állatokat! Meséljetek róluk! Mit tudtatok meg a csigákról, békákról és gilisztákról?

 

 

 

őszi gyümölcsös ovis feladatok

Készítsd el a békás sorozatalkotó játékokat!

 

 

Fedezzétek fel együtt a természet kincseit 5 érdekes játékon keresztül!

A kipróbált ötletekért ajándék is jár!